Social

Statul închide localurile și se face că nu vede comerțul ilicit din mediul online

Din cauza pandemiei, tot mai multe firme din domeniul alimentației publice se văd nevoite să-și închidă porțile și să trimită oamenii acasă. În tot acest timp, înfloresc afacerile la negru pentru care se face publicitate în mediul online fără ca vreo autoritate a statului român să intervină să verifice cine sunt cele care vând, dacă au autorizație, dacă plătesc taxe statului român și dacă respectă normele sanitare în vigoare.

Pe grupul de Facebook Producători bistrițeni e puzderie de gospodine care își oferă chiar și numerele de telefon la care pot fi găsite. Ar fi de ajuns ca un inspector responsabil de siguranța alimentelor să se prefacă interesat de o comandă ca să pună capăt acestui gen de comerț ilicit, o concurență neloială făcută celor care plătesc bani grei statului român, așa cum scrie într-un comentariu Narcisa Stoian, de la Mon Jardin Patissserie.

17 comentarii

  • Românul și-ar vedea de treaba lui dacă statul nu ar sta degeaba. Dar cred că e mai bine așa să stea. Azi, mâine nu va mai plăti nimeni taxe. Vom găti toți prin bucătăria de vară și vom vinde pe unde apucăm fără facturi și chitanțe, stat la rând la Fisc să depui hârtii, viramente la sănătate, șomaj, pensii, impozite la bugetul general și la cel local. Funcționarii vor sta și ei o vreme în birouri fără salarii, că bani la buget vor fi zero barat, iar apoi ne vor căuta să curețe ceapă ca să aibă de mânca. Posmagii va trebui să îi înmoaie singuri.

  • Bine punctat! Statul nu-i vede nici pe comercianții din piete (aici nu vorbesc de tarani). Ați primit vreodată bon fiscal de la piață? Au case de marcat? O mare evaziune fiscala sub ochii autorităților care ar putea sa stopeze acest fenomen însă pur și simplu nu exista interes. Plătitorii de taxe și impozite au business-ul pe butuci iar noi plângem soarta evazionistilor din piețe.

    • TE-ai trezit vorbind doamna. Citeste pe internet despre certificatele de producator local si dupa poti sa scrii comentarii.

  • Doamna Sabau, va mai repet ce am mai susținut și cu alte okazii, invocarea divina!
    In zona noastră când faci un lucru ilicit zici Dumnezeu să-mi ajute!!! Și uite ca are efect, ii tine departe pe reprezentanții întunericului, a statului rău!!!!
    Sunt ditamai coloșii care lucrează la negru!!!
    Gradina de vara a surorii d-nei Narcisa de ex, elibera documente integral pe evenimente? Celebrele locații Giulia, eliberau 100% documente? Sa nu vorbim de cei care nu au documente deloc, gen sala de la SieuMagherus OMA parca… Etc… Etc…
    Da, și gospodinele încurcă fiscul, dar cred ca procentul lor e nesemnificativ, gen 2-3%…

  • Din păcate nu este singurul domeniu de activitate unde se practica munca la negru. Sunt conștientă ca dintotdeauna a existat și va exista munca la negru dar nu este și nu a fost fair-play din partea colegilor ca în acele 2 luni de stare de urgenta unii au stat în casa iar unii au muncit, încasând atât bani de la clienți cât și ajutor de la stat.

  • @Acronim, nu am nevoie sa citesc pe internet, vorbesc în perfecta cunoștință de cauza. Producătorii reali i-am denumit în comentariu generic țărani. Pe aceștia ii susțin și încerc sa cumpăr cât mai mult de la ei. Sa înțeleg ca sunteți de acord cu acei comercianți din piete care nu plătesc nici o taxa și ii sfidează pe „fraieri”?

  • Waw, ce m-aș bucura să dispară de tot din țara asta acești infractori de țărani.Să nu mai dea ei litru de lapte cu 60 de bani la bieții colonoști,care se chinuie să extragă smîntîna,apoi să-l vîndă în supermarket cu 4 lei litru,la copiii de la oraș.Ba mai mult își permit să țină și porci în ogradă,apoi să-i trimită la copii în străinătate sau la oraș,păgubind astfel cinstiții și vrednicii corporatiști.Am auzit că unii au și găini în curte,huuuo…Culmea e,că încă și pensionarii mai muncesc la cîmp,pe lîngă faptul că au muncit zeci de ani la CAP,sau în fabrici și acum i-au fabuloase pensii de 804 lei,iar bieții parlamentari care au dormit în condiții mizere în parlament iau doar cîteva mii de lei.Eu zic să-i exterminăm pe toți țăranii,muncitorii și pensionarii acestei țări,uite așa Salvăm România și economia.
    PĂREREA MEA !

    • Corect!
      Astia de la oras inca mai cred ca daca sunt angajati la stat si statul cheltuie cu ei sa-i tina in servici 4000 lei pe luna inseamna ca platesc mai mult impozit la stat!!!!
      Gresit!
      Daca statul face un act de caritate de 4000 lei cu un angajat pe care nu-l poate da afara atunci acest salariu se transforma in AJUTOR SOCIAL!
      In schimb daca unul vinde 15 porci crescuti in batatura, asa cum e cumantul!!! cu 1000 de lei fiecare din care a cumparat caramida, ulei, zahar, curent, atunci el plateste statului TVA pe care nu l recupereaza de nicaieri, fix 15×190 de lei !!!! Adica salariul unui bugetar numit in comentariu ASISTAT SOCIAL!

  • Statul ar trebui sa faca multe, de exemplu sa elimine pensiile speciale si pensionarea unor handralai în putere la 40+ de ani.
    Iar apoi, da, sa faca ordine si prin evaziunea fiscala din care traiesc amarâtii de la o luna la alta.

  • Obișnuiți-vă, pensiile astea speciale sunt material de campanie, toți promit că le vor elimina. Totuși nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla. Amintiți-vă cum promitea Rareș Bogdan că în 30 de zile le va elimina. Evident că nu a făcut-o. Noi totuși votăm mincinoșii în continuare.
    Urmăriți clipul, are doar 1 minut: https://youtu.be/KndsDDuJpdE

  • 1. CINE PLATESTE MAI MULTE IMPOZITE LA STAT? O firma platitoare de TVA si impozit pe profit sau un evazionist care cumpara si vinde fara factura? (ambele au aceeasi cifra de afacere fara nici un angajat)
    2. Cine pagubeste mai mult statul? Un bugetar care mai mult sta pe strazi sau prin birouri la cafea sau un neangajat, care lucreaza la NEGRU/cu ziua din care toti banii ii da in fiecare seara pe bautura sau tigari? (ambele persoane au avut la sfarsit de luna 2.000 de lei in mana)

  • Despre comentariile de mai sus numai de bine, ce sa zic?
    Toti cei care nu sunt platitori de taxe, nu au responsabilitatea salarilor angajaților in fiecare luna, vorbesc efectiv degeaba.
    Statul si tot ce înseamnă servicii publice se bazează pe economie. Cand veti conștientiza că antreprenorii sunt motorul unei economii atunci veti înceta să mai încurajați acest comerț ilicit. Cand faci demersuri sa produci ceva , comercializezi si câștigi , acel căștig trebuie sa fie corect.
    Schimbarea vine fix din acest punct, cu fiecare dintre noi. Este bine oricum … Se vede azi cand nu avem străzi, nu avem spitale, nu avem școli.
    Evaziunea si stilul romanului de a se fofila ne-a adus in situatia de azi.
    Cat despre țăranii producatori din piața…sunt putini si merita sprijiniți.
    Solidaritate cu producătorii locali și cei naționali! Acesta este trend-ul care trebuie promovat si urmat.

    • daca i o firma si esti platitor de TVA su impozit pe profit, asai ca umbli ca la sfarsit de luna sa nu platesti tva si nici profit?
      asai ca sunt luni, mai ales acum in pandemie cand esti pe minus cu tva ul, adica statul trebuie sa-ti dea TVAul inapoi???????
      NOOOOOOO asta e diferenta dintre tine platitor de taxe dar cu plati de zero TVA si un evazionist care a cumparat 100 de tuburi pe zi de frisca 100×50 de lei = 5000 lei sa faca prajituri pentru care a platit FIX 950 DE LEI LA STAT CA SI TVA CARE NU L RECUPEREAZA….. DE LA STAT!!!!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.