Actualitate

Statul vrea să le dea bani celor care vor să devină independenţi energetic

Românii care vor să treacă de la alimentarea cu curent de la rețea la alimentarea cu curent de la panouri solare fotovoltaice proprii vor putea cere de la stat până la 20.000 de lei, prevede un proiect de act normativ al Ministerului Mediului. conform acestuia, statul va acoperi 90% din cheltuielile necesare instalării panourilor fotovoltaice, restul de 10% urmând să fie suportat de persoanele fizice.

Banii acordați de stat vor acoperi costurile panourilor solare, plus invertorul, materialele pentru conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicație, contorul inteligent și tabloul electric.

De asemenea, finanțarea nerambursabilă va acoperi TVA-ul, dar și cheltuielile de montaj și de punere în funcțiune pentru panourile solare fotovoltaice (maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice). Banii vor putea fi solicitați numai prin înscrierea într-o perioadă stabilită în avans de autorități. După anunțarea perioadei de înscriere, românii se vor putea înregistra direct la comercianții validați de panouri solare.

Finanțarea de maximum 20.000 de lei va putea fi cerută de cetăţenii care au domiciliul în România și care sunt proprietari ai caselor pe care se vor instala panourile solare. Totodată, persoanele fizice se vor putea înscrie numai dacă n-au niciun fel de datorii la stat (taxe, impozite, amenzi etc.).

Sistemul de alimentare cu ajutorul panourilor solare va trebui instalat și pus în funcțiune în maximum opt luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă.

Cei care beneficiază de finanțare vor fi monitorizați timp de cinci ani pentru ca autoritățile să se asigure că sunt respectate obligațiile asumate prin contract.

Proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională a fost lansat luni în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de ministrul Mediului și publicat în Monitorul Oficial.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS