Steagul românilor din Pinticu Tecii purtat la Alba Iulia în 1918, expus la Muzeul Bistrița (FOTO)

Holistic

Pentru a marca istorica Mare Adunare Națională ”a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 Noiembrie / 1 Decembrie 1918 ” care a decretat Unirea ”acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud expune în perioada 27 noiembrie – 30 decembrie un obiect cu o valoare istorică semificativă pentru comunitatea județului: drapelul cu care ţăranii din Pinticu Tecii, o comunitate mică dar puternic încărcată de românism, au participat la Marea Adunare din 1918.

Steagul tricolor purtat cu mândrie de grupul de țărani din Pinticu Tecii la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, în 1918, are formă dreptunghiulară, culorile fiind dispuse vertical, cu albastrul în partea stângă, galbenul la mijloc şi roşul în partea dreaptă. Confecționat din pânză, cu ciucuri de mătase, pe drapel stă scris ”Acumu ori niciodată”.

Astăzi, steagul de la Pinticu Tecii face parte din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, fiind recent conservat de către specialiștii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

În cadrul micro-expoziţiei ”Acumu ori niciodată” vor fi prezentate publicului vizitator cele 8 filme referitoare la personalitățile locale care s-au implicat în organizarea evenimentelor anului 1918: Laurențiu Oanea, Grigore Pletosu, Iulian Marțian, Solomon Haliță, Victor Onișor, Gavril Tripon, Enea Grapini și Nicolae Anton.

Micro-expoziția este deschisă în perioada 27 noiembrie – 30 decembrie și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.