Actualitate

Ştefan Pelmuş, ”un meseriaş excepţional”, expune la Muzeul Județean

Lucrări de referinţă ale artistului plastic Ştefan Pelmuş, care creează o lume-metaforă în care creştinismul şi esoterismul se întâlnesc, pot fi admirate până la jumătatea lunii august într-o expoziţie deschisă la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

La vernisajul de miercuri după-amiază au participat numeroşi artişti care lucrează zilele acestea la Simpozionul Andezit de la Sîngeorz-Băi sau la Şcoala de vară de pictură de la Colibiţa, dar şi iubitori de artă cum ar fi consilierul judeţean PNL Florin Urîte, medicul Anton Constantin sau prof. dr. Florian Purghel de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

arta 3 Florin Urite arta arta 1 arta 2

Alexandru Gavrilaş – managerul Complexului Muzeal: „Suntem între prieteni, într-o mare familie, 50% dintre cei de faţă sunt şi artişti. Eu nu pot decât să fiu decât onorat de această expoziţie pe care o aşteptăm de la începutul anului”.

Alexandru Pugna – vicepreşedintele Consiliului Judeţean: „Mă bucur să mă aflu la vernisajul domnului Ştefan Pelmuş, unul dintre cei mai apreciaţi pictori contemporani. Trebuie să vă spun că, pentru mine, reprezintă un simbol în această lume a artiştilor plastici din România. Atât în biroul preşedintelui CJ, cât şi în al meu, există lucrări ale pictorului Ştefan Pelmuş. Am aflat despre valoarea şi lucrările domnei sale de la Gavril Ţărmure, unul dintre cei arta 4 arta 5mai buni manageri culturali din România, aşa încât vă mărturisesc că am venit cu mare bucurie la acest vernisaj şi vreau să îi felicit pe cei care au avut ideea de a realiza această expoziţie”.

Gavril Ţărmure – managerul Centrului Judeţean pentru Cultură: „Este o onoare şi o bucurie să fiu alături de prietenul meu vechi Ştefan Pelmuş pentru care am o constantă admiraţie. Un artist se justifică şi se legitimează dacă reuşeşte să fie creator de forme noi. Dacă rămâne la faza de căutări de identitatea nu se va bucura niciodată de un respect deplin. Ştefan Pelmuş e un artist extrem de rafinat, bun şi greu de egalat pentru că abordează o tehnică a celor mai rafinaţi zuvravi. La el te izbeşte virtutea de a fi un meseriaş excepţional şi toată această grafie specială şi semnificativă, dialogul între culturile creştine şi paleocreştine ce creează pe suprafaţa pânzei un spectacol pe care nu îl vezi la nimeni. Ştefan Pelmuş e un artist cu puternică personalitate şi, de aceea, se bucură de respectul colegilor lui şi a publicului în general”.

Marcel Lupşe – artist plastic: „Mă leagă o prietenie de Ştefan Pelmuş de peste 35 de ani. E un artist complex, exemplar, e un artist extrem de modest şi care are calitatea de a coagula pe lângă el şi pe confraţi. Nu face o carieră de alergător singuratic, are vocaţia prieteniei, a strângerii laolaltă şi a lucrării împreună”.

Ştefan Pelmuş se află la Bistriţa întrucât a participat la Şcoala de vară de pictură de la Colibiţa, coordonată de pictorul Marcel Lupşe. El le-a mulţumit gazdelor pentru aprecieri şi a invitat publicul bistriţean să viziteze expoziţia.

Tablourile sale sunt cotate cu preţuri de la 250 de euro la 1000 de euro.

vernisaj Pelmus 1 vernisaj Pelmus 2 vernisaj Pelmus 3 vernisaj Pelmus 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.