Ştefan Popa Popa’s a înmânat laureaţilor concursului de grafică satirică premiile festivalului, ediţia cu nr. 31, şi a participat la vernisajul salonului de caricatură, care îi poartă numele. Premianţi au fost graficienii Marian Avramescu (Ploieşti), Leonte Năstase (Constanţa), Mihai Boacă (Cluj-Napoca), Cristian Mihăescu (Bucureşti), Gabriel Rusu (Târgu Mureş).
La eveniment au fost prezenţi subprefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor şi al festivalului, Alexandru Câţcăuan, preşedintele Uniunii Naţionale a Epigramiştilor, George Corbu, consilierul local Alin Seserman. La Teatrul de vară a ajuns şi primarul Ovidiu Creţu. Ovidiu Frenţ şi Alexandru Pugna au primit caricaturi făcute pe loc de unul dintre graficieni.
Lui Ştefan Popa Popa’s i-a fost oferită o diplomă de excelenţă cu ocazia împlinirii a 60 de ani şi pentru sprijinul acordat festivalului de-a lungul timpului. ”Vin de fiecare dată cu plăcere la Bistriţa şi demonstrez asta de 31 de ani. Suntem în ultimii ani destul de puţini, oraşul, oraşele din România nu prea mai răspund la asemenea acţiuni. De la anul trebuie să schimbăm umorul în România, toate festivalurile de umor. Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să facem ceva să nu stingem lumina în ţara asta, să continuăm cu aceste festivaluri pentru că românul a ştiut mereu să facă haz de necaz, a depăşit toate greutăţile prin umor, prin acest haz de necaz. Ne bucurăm că dă Primăria 2 lei pentru festival, dar la TV vezi că s-a dat şpagă de 9 miliarde, câte festivaluri am face în ţara asta cu banii ăştia? Mulţi s-au supărat când am spus că românul e penal la fiecare secundă, dar de şase luni tot arestează şi dacă adunaţi sumele de bani am face sute de festivaluri de umor. ”Mărul de Aur” este un festival de răsunet. Secţiunea de caricatură o să o preiau eu integral, fără niciun ban de la cineva, aşa cum am făcut şi alte festivaluri. Eu nu mai dau premii, în ultimii cinci ani am fost prea înjurat şi procedez astfel: trimit lucrările la şase mari caricaturişti din şase capitale, le centralizează şi nu mai are nimeni ce să comenteze, pentru că sunt tot felul de şmecheraşi care se cred caricaturişti şi îşi dau premii între ei. Noi mergem înainte, că înainte era mai bine. M-am declarat deja vidanjorul şef al ţării, că scot ţara din rahatul în care este. Treziţi-vă! Totul este, stimate popor român, să te trezeşti, pentru că nu suntem într-o direcţie bună, deşi suntem un popor dătător de mari genii. Am arătat că nu suntem în stare să ne iubim, ci să ne dăm în cap”, a spus Ştefan Popa Popa’s.
El a vorbit şi despre ultimele sale realizări: ”Am parcurs foarte multe lucruri importante pentru cultura românească. Târgurile de carte de la Goteborg şi Paris, la Monaco am fost invitat de Albert al II-lea, sunt singurul artist invitat la Vatican, portretul cu Papa Benedict este în Sala Papilor. La Amsterdam am fost invitat la aniversarea Curţii Regale, am fost invitat de onoare în Parlamentul Belgiei, iar de Ziua Europei am primit la Vilnius cea mai înaltă distincţie acordată artiştilor. Eu mă bucur de fiecare dată când la acel nivel se rosteşte numele României. Este important ca prin ceva să penetrezi în lume, mă bucur că practic un limbaj internaţional. Au înţeles şi cei de la Bayern Munchen, care au făcut un calendar al jucătorilor cu caricaturile mele. Originalele vor face obiectul unei expoziţii la noul sediu al clubului german. Rummenigge a spus despre mine: ”În sfârşit, am găsit o entitate egală cu noi”. Eu pot să spun că cea mai importantă artă este caricatura, gândiţi-vă la Charlie Hebdo, caricatura şi grafica satirică au penetrat cel mai puternic în lumea civilizată şi necivilizată”.
În prima zi a ”Mărului de Aur”, a fost evocat şi baronul Alexandru Misiuga, fiind lansat volumul de cronici rimate ”Baronul umorului… pe şleau”. Alexandru Câţcăuan a propus să fie realizat un bust al acestuia, iar la anul să fie inaugurat. ”Maestrul Misiuga a fost una dintre entităţile care au contribuit la formarea mea. Aveam vreo 20 şi ceva de ani, eram răsfăţat la Coroana de Aur, mă primea cu Kent, cafea. Nu pot să uit însă nici treburile spirituale, am făcut cu dragoste unul dintre volumele sale. Rămâne în sufletul meu pentru toată viaţa, a avut un umor cu totul aparte, ar putea fi luat exemplu de toţi umoriştii. Misiuga a fost un deschizător de drumuri în Ardeal, a fost unul dintre oamenii de cultură importanţi pe care i-a dat Bistriţa”, a spus Ştefan Popa Popa’s.
”Probabil lumea se întreabă ce are umorul cu Prefectura, noi trebuie să fim printre cei mai serioşi, deoarece reprezentăm Guvernul în teritoriu. La Bistriţa umorul a fost întotdeauna la el acasă, a fost apreciat, de bună calitate. O porţie bună de râs nu strică nimănui, aşa că să râdem împreună”, a spus subprefectul Ovidiu Frenţ.
”Mărul de Aur” a intrat de mult timp în circuitul celor mai importante manifestări de acest gen, probabil în primele trei ca valoare din ţară. Pentru bistriţeni, acest festival a devenit o emblemă”, a menţionat vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna.
Ştefan Popa Popa’s, care va împlini 60 de ani în 11 iunie, a absolvit Politehnica din Timişoara şi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franţa. La Festivalul Internaţional de Caricatură de la Saint-Estève (Franţa) a stabilit recordul mondial de rezistenţă (1.527 de portrete color în zece zile şi zece nopţi). În 1995 şi-a doborât propriul record şi a realizat 2.772 de caricaturi color în zece zile şi zece nopţi – ”singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”. A fost declarat cel mai rapid caricaturist din lume, record omologat de Guinness Book. Peste 200 de şefi de state şi guverne au portrete semnate Popa’s. În prezent este cetăţean de onoare în 26 de oraşe din România (inclusiv Bistriţa din 1998), unde a obţinut 100 de premii. Pe plan internaţional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei Citta din Roma, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (UNESCO) şi ambasador al turismului românesc alături de Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter şi Elisabeta Lipă.
Eugen Gheorghe
Adaugă comentariu