Actualitate Economie

Ştefan Sîngeorzan: Vitalia este într-un mare blocaj. La ce datorii s-a ajuns într-o jumătate de an

Locuitorii oraşului Bistriţa sunt extrem de exigenţi în materie de gunoaie, însă, mai puţin de 10% dintre asociaţiile de proprietari plătesc la timp serviciul de salubritate. Firma Vitalia are de recuperat peste 1,1 milioane de lei de la persoane fizice şi juridice. O treime dintre primării nu au plătit nici ele nimic.

Directorul administratriv al firmei Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, Ştefan Sîngeorzan, a explicat într-o emisiune televizată, că firma pe care o reprezintă a împărţit judeţul în şase zone, fiecare având arondat un anumit număr de localităţi, oamenii fiind anunţaţi prin intermediul preoţilor din biserici unde pot încheia contracte de salubrizare şi unde pot plăti gunoiul.

„Vitalia este, în prezent, într-un mare blocaj, vă spun sincer. Din 322 de asociaţii de proprietari din Bistriţa, 311 nu ne-au plătit banii aferenţi serviciului de salubritate. Sunt peste 400.000 de lei restanţi numai de la asociaţiile de proprietari/locatari. Mai avem de încasat peste 700.000 de lei de la agenţii economici. Avem 21 de primării care nu ne-au plătit ridicarea deşeurilor pe septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2014. Noi TVA a trebuit să plătim, salarii, la fel, motorină am plătit, dar banii nu i-am încasat. Îi rugăm pe toţi să înţeleagă că nimeni nu poate face în lumea aceasta un serviciu gratuit. Acesta trebuie să fie cinstit şi corect”, a spus Ştefan Sîngeorzan la Sîngeorz TV.

Potrivit sursei citate, Vitalia a transmis primarilor adrese prin care i-a informat câte contrcate a încheiat în fiecare localitate. „La fiecare comună trimitem adresă prin care anunţăm edilul câte contrcate am reuşit să încheiem şi rugăm primăria să stabilească taxă specială pentru cei care nu au încheiat contracte pe care să o încaseze şi să ne-o trimită nouă. Noi avem în baza de date toţi oamenii şi când trimitem adresa la primar, ataşăm şi ce avem noi despre cei care au încheiat contracte, câţi sunt sau pretind că sunt într-o familie. Primarul poate verifica şi vedea dacă oamenii au fost corecţi. Rugămintea mea faţă de toţi este să fie corecţi”, a spus Ştefan Sîngeorzan.

În ce priveşte serviciul propriu-zis de colectare a gunoiului, directorul Vitalia a mai spus că angajaţii companiei trebuie trataţi şi ei cu respect, ca nişte oameni care muncesc pentru ca să-şi câştige o pâine. „Unii dintre ei – şi-mi cer scuze pentru asta, nu au un comportament bun şi am mai renunţat la unii dintre ei. Oamenii noştri care nu se4 comportă frumos şi nu tratează cu respect cetăţenii să ştiţi că îşi iau şi ei partea. Avem oameni carea u plecat de la noi şi vor mai pleca, însă cer şi locuitorilor judeţului să îi trateze cu respect”, a mai adăugat el.

Ştefan Sîngeorzan a reamintit că Vitalia nu colectează saci cu rumeguş şi nici piatră. „Acestea nu sunt primite la Tărpiu şi trebuie să plătim pentru ele.  Eu vreau să-i rog pe cetăţeni să nu pună în pubele decât gunoiul menajer, hârtia şi plasticul pentru că am avut în unele localităţi din hazna excremente şi când au răsturnat pubela mirosea şi pe drum. În vreo trei localităţi s-a întâmplat lucrul acesta. Dintr-o altă localitate, li s-a cerut să pună şi cenuşă în maşină şi când au răsturnat-o era jar şi numai că nu ni s-a aprins maşina. Am rugămintea către oameni să scoată din timp pubela în faţa casei la prima oră în ziua în care ştiu că vine maşina”, a completat el.

În ce priveşte deşeurile electrice şi electrocasnice, directorul Vitalia le-a cerut bistriţenilor să nu le arunce la un loc cu gunoiul menajer întrucât vor exista campanii separate de colectare a acestor tipuri de deşeuri. „Nu vor avea de plătit pentru ele. Vom avea cel puţin patru campanii pe an când vom colecta obiecte voluminoase, de la canapele, la frigidere şi aragazuri. Voma nunţa zilele în care vom merge să le ridicăm”, a spus Sîngeorzan.

El a menţionat că, în oraşele Bistriţa, Năsăud şi Sîngeorz-Băi, oamenii pot plăti zilnic salubrizarea între orele 9.00 şi 17.00 la sediile Vitalia. La Bistriţa, sunt două puncte de încasare, la sediul firmei de pe strada Lucian Blaga nr. 21 sau pe strada Nicolae Titulescu nr. 32.

Cei care nu au încheiat contracte până acum o pot face tot acolo unde plătesc serviciul. De exemplu, la Şanţ, se poate plăti salubrizarea lunea şi marţea la primărie preţul fiind de 1,8 lei/lună/persoană. În Rodna, în fiecare vineri şi sâmbătă tot la primărie, la Maieru miercuri şi joi, la Lunca Ilvei, în fiecare marţi şi miercuri, în Ilva Mare – luni, în Măgura Ilvei – joi, în Poiana Ilvei – vineri, iar în Leşu – luni. Neposul poate plăti marţi, la cămin, la Ilva Mică miercuri, iar joi şi vineri la Feldru. La Lechinţa, joi, lunea în Teaca, miercuri în Sânmihaiu de Câmpie, etc.

„Noi ne prezentăm de 52 de ori într-un an la casele oamenilor să ridicăm gunoiul şi îi rugăm pe bistriţeni măcar de două ori pe an să treacă pe la sediile noastre şi să-şi achite facturile. Se poate plăti acum acum pentru lunile ianuarie-februarie şi martie, iar din aprilie se poate plăti pentru restul anului. Aşadar, cu două drumuri problema e rezolvată”, a adăugat Ştefan Sîngeorzan.

În ce priveşte pubelele gratuite pe care au dreptul să le primească locuitorii de la case care încheie contracte cu Vitalia, Ştefan Sîngeorzan a spus că mai mult de jumătate au fost deja predate, celelalte fiind depozitate la sediile primăriilor.

„Noi avem 81800 de pubele de 120 de litri primite gratuit din partea UE prin proiectul de management al deşeurilor. În momentul de faţă, avem distribuite 53899 de pubele în toate localităţile. În comune, unde se încasează banii, de acolo îşi ridica pubele în cazul în care s-a întâmplat să nu fi fost ridicate, dar e puţin probabil”, a adăugat el.

16 comentarii

    • Întrucât domnul Sîngeorzan este un cititor al publicaţiei noastre, îi transmit public rugămintea să ne trimită o listă cu locurile în care se poate plăti în fiecare localitate şi programul de funcţionare.

  • dar ce investitii ati avut frumosilor? tot ce aveti in dotare sunt achizitii din bani publici mare ii mila din bani altora.

  • Astia nu si-au platit concesiunea gropii de la tarpiu la Consiliu Judetean si chelnerul nu-i da in judecata . Asta-i un abuz care trebuie cercetat de DNA . Au luat niste bani , trag niste tunuri si dupa aia intra in insolventa disparand ca magarul in ceata . Peste 2-3 ani nu o sa mai auziti de ei . Despre Sangeorzan ce poti sa spui ? S-a inscris si el la facultate acum cand se apropie de pensie . Vrea sa fie pensionar cu studii superioare .

  • Revenim mereu la acceasi problema: delasarea si nepasarea. „Las ca oi plati eo luna viitoare”. Dar cum apare o sticla pe jos, cum sarim toti ca aprinsi ca vai de mine, asta e oras european, cum e posibil sa fie o sticla intreaga aruncata pe jos?! Bai mai mult, ii facem poze, scriem pe facebook despre sticla aia, dar nimeni nu pune mana sa o ridice. Si dupa aia apar comentatorii de serviciu, ca vai de mine cate carute cu bani ia Vitalia de la cetateni si uite, nu a fost in stare sa ridice sticla.

  • …. Poate ca d-l Sangeorzan va fi curios sa vada cum isi fac treaba angajatii, asa va intelege ca nu merita nici un ban
    Va recomand o vizita pe la asa zisele pubele,,,

  • Tot acelasi domn Sangeorzan la alta emisiune ca se colecteaza selectiv..( in alt judet poate) , ca sa intelegem situatia ca e greu la inceput….a trecut inceputul..de vreo cateva luni. Deci e clar ca mananca r*h*t! Asociatiile au datorii pt ca nu au achitat la vechea firma inca facturiile de cateva zeci de milioane:)) si nu s-au plans! Iar firmele nu o sa plateasca numai in instanta la ce tarif au …! Nea’ Sangeorzan mai explicane o data cum se vor spala gratuit sacii din containerele ingropate si pubelele cetateniilor ..conform contractului….!

  • Dar cam gros obrazul la cei de la vitalia! Masini gratis, pubele gratis , taxa speciala pt. A ajuta la colectarea baniilor…intrebarea mea este: de ce nu au fost ajutati si cei dinainte in mediu rural cat si urban cate faceau colectarea ( cu atat mai mult ca erau localnici) ? Este chiar necesar sa ajute o firma din ..ploiesti asa pe fata? Oare nimeni acolo la cj , a.d.i. nu crede ca ne prindem de schemele lor?

  • Cu tot respectul pt.cei care nu stiu facem citeva precizari: lucrez la Vitalia ,alaturi de alti 170 de bistriteni din tot judetul de 3 luni si stiu exact cum stau lucrurile.Vitalia nu a primit absolut nimic gratis.Pina in acest moment s-au investit peste 3 mil Euro in masini,plata zilierilor care au incheiat contracte in tot judetul ,redeventa (min.650 000 Euro anul) combustibil salarii,TVA si alte taxe catre stat,chirii salarii si multe alte cheltuieli. In ce privesc tarifele ,acestea sunt cele mai mici din Romania pt.pers.fizice, iar agentii economici ,daca colecteaza selective,pt.cantitatile de reciclabil(plastic,hirtie si carton) nu plaesc nimic rezultind o cantitate mai mica de menajer,si vor platii mai putin decit inainte .Multumim pt. intelegere.O zi placuta!

  • Draga Maria…daca lucri la vitalia..ar trebui ca cineva sa te concedieze: 1. http://www.timponline.ro/unii-cu-sortatul-altii-cu-amestecatul-colectarea-selectiva-a-deseurilor-a-inceput-cat-se-poate-de-prost/ spune-mi te rog daca masina asta a fost cumparata de vitalia sau a fost primita de la cj…pt o alta utilizare! 2. cat a platit vitalia pt.pubele ( 82.000) pentru populatie
    http://www.timponline.ro/cj-ia-in-administrare-terenuri-din-bistrita-vor-fi-construite-246-de-platforme-cu-containere-semiingropate/

    3. totusi cat este redeventa? sefii tai si cj te cam corecteaza : http://www.timponline.ro/creste-tariful-de-depozitare-a-deseurilor-se-majoreaza-si-tarifele-pentru-serviciile-de-salubrizare/

    ..astea ii documentare de 5 min..daca mai cauti cine stie ce gasesti…
    si referitor la firme ..te citez: „iar agentii economici ,daca colecteaza selective,pt.cantitatile de reciclabil(plastic,hirtie si carton) nu plaesc nimic rezultind o cantitate mai mica de menajer,si vor platii mai putin decit inainte”
    adica daca isi duc gunoiul la containerele semingropate unde nu plateste nimeni gunoiul intradevar o sa plateasca mai putin..chiar deloc…ia zi si mie unde colectati voi selectiv:)))

    • http://www.timponline.ro/depozitul-ecologic-de-la-tarpiu-in-sfarsit-functional-foto/

      uite aici destinatia autovehicului din prima poza:

      Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud”, derulat în perioada 2009-2012, a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme. Valoarea totală a proiectului: 156.636.438 lei, valoarea eligibilă: 141.709.850 lei, 98 la sută din sumă reprezentând finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat.

      mai spune-mi o data maria la ce pret a fost cumparata de vitalia…

  • Maria ai gresit ca nu aprimit nimic pe gratis VITALIA automacaralele MAN noi nute de la consil jud 13 buc plus pubele gratis de la UE fondurii , esti una care te tine sub aripa lui pt ca acesta este sistemul in VITALIA poate ai deschis usa cu picorul bratele erau ocupate cu bunatati sau ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, DL SANGORZAN ESTE CAZUL SA MEARGA ANAPOI LA CFR SA BATA CU CIOCANUL ROTILE LA TREN UN MINCINOS

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.