La final de mandat, deputatul PNL Stelian Dolha a vorbit la TVR despre camerele agricole, legi pornite de la Comisia pentru agricultură, sistemul electoral ”cu plusuri și mai mult cu minusuri”, viitorul său politic:
”Au fost mai multe decizii importante luate de Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților, din care am făcut parte, nu cred că pot face o ierarhie. Sunt câteva inițiative legislative la care am fost coinițiator și cu care chiar pot să mă mândresc. Chiar spre final de mandat, în 2016, a ieșit modificsarea legii hypermarketurilor, cea cu produsele tradiționale. Împreună cu câțiva colegi îndrăzneți am reușit să modificăm această lege, pentru ca 51% din produsele pe raft să fie românești. E una îndrăzneață, revoluționară pentru că de prea multe ori i-am văzut pe producători și fermieri venind și spunându-ne despre problemele lor. Era un strigăt de disperare și nu puteam să ne facem că nu îl auzim. Era de datoria noastră să venim cu această inițiativă legislativă în ajutorul lor. Sper ca ea să se și concretizeze și să vedem în 2017 produsele românești pe rafturile hypermarketurilor. Sunt câteva lanțuri de magazine care au deja produse românești. Mă bucur că au înțeles semnalul. Ar trebuie să mergem mai departe și să le vorbim producătorilor despre acele cooperative, ar trebui să fie formula de ajutor pentru ei. Rămânând izolați pe mici parcele, nu vom reuși niciodată să fim și productivi și competitivi, nu vom putea vorbi de agricultură performantă dacă nu ne însușim acest termen. Din 2012 tot vorbesc de camerele agricole, care trebuie finanțate inițial de către stat pentru a fi funcționale. Prin Camerele Agricole informația ar trebui să ajungă la țăranul român, care să fie informat.
Pe legea electorală anterioară, uninominală, e clar că se alegea persoana. N-a fost una bună pentru că ați văzut ce am creat, un mastodont de Parlament cu aproape 600 de parlamentari, dar pe de altă parte exista posibilitatea să alegi omul. Pe varianta actuală, a listelor, alegi partidul și mai puțin persoana. Dacă vreți soluția ideală, cel puțin din punctul meu de vedere, ar fi una mixtă: varianta listă, dar cu posibilitatea să voteze totuși persoana de pe listă, nu partidul politic. În prima variantă, competiția era la ea acasă, nu-ți puteai permite să pui pe un colegiu o persoană puțin cunoscută, cu lipsă de notorietate, încredere pentru că riscai ca scorul partidului să fie tras în jos. Acu, dacă partidul nu și-a făcut o competiție serioasă, se merge inerțial pe votul politic.
În patru ani de zile am reușit să am un contact cu electoratul, cu cetățenii din județul Bistrița-Năsăud. M-am dus, clar, pe domeniul agricol. Cât de mult le-am răspuns la doleanțe noi aici în Comisia de agricultură? Să știți că sunt parțial satisfăcut. Camerele agricole care sunt o necesitate încă nu sunt înființate, fondurile mutuale la fel, intabularea terenurilor promisă de cam toate Guvernele este doar începută în câteva comune pilot și cam atât. În 2020 ar trebui să o avem finalizată însă nu va fi așa, s-ar putea să pierdem subvențiile pe suprafață din această cauză.
Ce voi face în continuare? O să rămân ancorat încă în politică. Mi-a plăcut, am făcut chiar cu dăruire și activitatea de parlamentar și cea politică, am fost președinte al vechiului PNL și copreședinte al PNL după fuziune. Să știți că m-aș bucura ca viitorul Parlament să fie unul mai bun decât cel din care plecăm și noi. Însă nu întotdeauna oamenii noi aduc și schimbarea în bine, am întâlnit și oameni tineri care nu au fost tocmai devotați, care mai treceau și nu mai treceau prin Parlament. Trebuie să te gândești că aici vii să înveți, îți trebuie o bună perioadă de timp ca să vezi cum funcționează lucrurile, că nu e așa de simplu, nu se poate face de pe margine ci doar implicându-te”.
Dl.deputat va respectam mult ramineti alaturi de noi cei care v-am votat.Nu se stie ce aduce ziua de maine,mai ales ca cei de langa dovoastra din politica bistriteana ,din partidul d–voastra sint mult sub nivelul d-voastra[ba sant si pilosi dar noi am sesizat acest lucru si ei depind de voturile noastre}.
Legea parlamentarului era foarte buna daca se și impunea de pilda 1 parlamentar la 50000 sau la 100000 de locuitori, dacă ar fi fost limitate numărul de mandate la două dupa modelul de la președinție sa nu mai ajungă unii dintre voi să fie politician de „meserie”, dacă nu aveați imunitate. Așa ține o țară întreagă 600 de nemernici și de mâncători de bani.
păcat Stelică….ești un caracter pentru că întotdeauna ai spus lucrurilor pe nume….te-au înlocuit cu Cațavencii și Mițele lui Oltean…..fruntea sus Stelică….rămâi cu sufletul curat și mintea limpede…..respect…..
Stelica,tu oricum ai sa ramai in istoria PNL BN,ca,omul care a reusit sa distruga partidul.
Așa zici tu Coane Leon? Si mai duci niste baloti cu afise de la ALDE? Esti sigur ca nu-i Tintean ? Care a luat PNL-ul si l-a ingenunchiat PSD-ului ca avea nevoie sa ramana in functii? sigur nu-i Oltean care i-a dat lovitura de gratie?