”Recenta criză a laptelui infestat cu aflatoxină a generat pierderi greu de cuantificat producătorilor şi procesatorilor români de lapte, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, prin imaginea negativă creată întregului sector. În actuala conjunctură pentru fermierii care au fost afectaţi de această criză ar trebui prevăzute ajutoare de stat, fie din fondurile rămase din ajutorul de minimis fie de la UE, fie din alte surse identificate”, menţionează textul documentul depus de deputatul Stelian Dolha la Secretariatul Camerei Deputaţilor.
În plus, deputatul Stelian Dolha i-a cerut ministrului să explice, în scris şi ce strategii are în vedere Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a gestiona pe viitor în mod optim situaţiile de criză, fără afectarea producătorilor din industria alimentară, informează Biroul de presă al parlamentarului USL. ”Având în vedere că fermierii solicită inclusiv acordarea de ajutoare pentru furaje, în cazul fermelor unde au fost depistate probleme şi care au fost obligate să-şi distrugă furajele, vă întreb domnule ministru: cum intenţionaţi să rezolvaţi această problemă a despăgubirilor pentru producătorii de lapte care au avut de suferit în urma crizei şi dacă aveţi în vedere pe viitor elaborarea unei strategii de gestionare a crizelor, la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru evitarea unor situaţii similare?”
Conform regulamentelor parlamentare, ministrul este obligat să dea un răspuns în scris în maximum 30 de zile.
Masura compensatorie, cea mai asteptata de fermierii romani, constienti de ceea ce s-a intamplat, este demisia ministrului agriculturii, un habarnist politic, propulsat in aceasta functie de catre obligatiile cuplului Ponta – Antonescu fata de Felix turnatorul, detinatorul puterii de manipulare a opiniilor in masa.
Semicolonia România a devenit locul unde curge lapte şi consiliere. Un bou (pentru rigoare ştiinţifică, nu ies din sfera conceptuală a zootehniei), care a încurcat rău lucrurile la ANSVSA (“Autoritatea Naţională Santiară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”), a fost răsplătit cu funcţia de consilier al premierului. Alo, urlă presa, pe ăla l-aţi dat afară, motivând că nu ştie să comunice. Învaţă! răspunde silitor ministrul Agriculturii.
Costel Caraş, un cowboy din Brăneşti Ilfov, şi-a aruncat azi dimineaţă bunătate de lapte în câmp. L-ar fi distribuit pe la căminele de bătrâni sau pe la orfelinate, dar nu i-a primit nimeni donaţia, deşi avea buletinele de analiză conforme normelor europene. Aşa e la noi în şeptel: frica bate foamea.
Poveşteşte Caraş: nu sunt singurul care aruncă laptele. Procesatorii nu-l iau, aşa că golesc tancurile, fiindcă diseară tre’ să mulg vacile. Unii le-au dus deja la abator. Mă gândesc şi eu să-mi închid ferma, în care investesc de 20 de ani, şi să deschid un bordel. Sau să mă fac parlamentar.
În timp ce ai noştri aruncă laptele, importurile din Ungaria au crescut, în ultima săptămână, de 20 de ori. Aşa zic fermierii. Ministrul Agriculturii încă mai rumegă cifra.
Dacă vaca nechează, oaia latră, calul rage, curcanul croncăne, găina behăie, micii miaună, e normal ca Daniel Constantin să iasă din sfert în sfert de oră în poarta ministerului şi să facă muuuuu!.