Politică

Stelian Dolha: Proiectul legii vânzării terenurilor în extravilan, o soluţie în ceasul al 12-lea

”Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege menit să reglementeze tranzacţiile cu terenuri în extravilan odată cu 1 ianuarie 2014, momentul în care România este obligată, potrivit tratatelor de aderare să-şi deschidă piaţa funciară pentru cetăţenii străini. Voi susţine urgentarea procedurilor pentru adoptarea acestui proiect într-o formă îmbunătăţită”.

Proiectul legii vânzării terenurilor în extravilan – o soluţie în ceasul al 12-lea la liberalizarea pieţei funciare pentru străini

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică zilele trecute un proiect de lege menit să reglementeze tranzacţiile cu terenuri în extravilan odată cu 1 ianuarie 2014, momentul în care România este obligată, potrivit tratatelor de aderare să-şi deschidă piaţa funciară pentru cetăţenii străini.

O reglementare legislativă care să protejeze cetăţenii români după ce a devenit clar că România nu va putea obţine o derogare de la termenul-limită, aşa cum s-a acordat în cazul altor state nou aderate, a fost solicitat cu insistenţă atât de societatea civilă, cât şi de o serie de parlamentari, inclusiv din grupul liberal.

În luna martie a acestui an am atras atenţia într-o declaraţie politică asupra consecinţelor ignorării termenului limită, iar ulterior în dezbaterile comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor am cerut Ministerului Agriculturii să ne unim eforturile pentru a un proiect legislativ coerent. Printre reglementările impuse prin viitoarea lege am propus, alături de mai mulţi colegi din comisie, înfiinţarea unui organism care să reglementeze tranzacţiile cu terenuri, introducerea de condiţii la cumpărare, inclusiv acordarea dreptului de preemţiune pentru vecini, arendaşi, administraţii locale.

Este salutar faptul că aceste propuneri, alături de alte reglementări restrictive, între care aş aminti limitarea la o suprafaţă de 100 de hectare a terenului care poate intra în proprietatea unei persoane fizice, se regăsesc în textul noului proiect de lege.

Din păcate, timpul pentru dezbaterea acestuia şi introducerea unor noi propuneri este extrem de scurt, dat fiind că au mai rămas doar trei luni până la termenul-limită. Practic în doar 90 de zile va trebui parcurs întregul traseu legislativ, în paralel cu consultarea societăţii civile, a asociaţiilor de agricultori, fermieri, a celor direct afectaţi de proiect.

În calitate de deputat, membru al comisiei pentru Agricultură şi Silvicultură voi susţine urgentarea procedurilor pentru adoptarea acestui proiect într-o formă îmbunătăţită care să răspundă atât standardelor impuse de Uniunea Europeană, dar mai ales nevoilor de protecţie a cetăţenilor români.

Deputat PNL, Stelian Dolha

11 comentarii

  • Antieuropean, complet antieuropean. Oare de ce a mai intrat Romania in Europa? Doar pentru ca sa poate frauda bani europeeniilor? De 18 ani stau aici, am cumparat o casa cu teren si practic de 18 ani este pozibil sa fiu proprietar cu acte in regula. Vii sa pare normal asta? Vi sa pare normal ca orice roman poate cumpare teren si case in Germania, dar eu nu pot in Romania cu tot ca lucrez aici de 18 ani, platesc impozite si trebuie sa ma supun unui politici abuzive si nationaliste cind romani care stau in Germania fara los de mucna si fara perspectiva primesc 170 EUR pe copil, au drept de locuinta si suport social? Eu aici nu am nici macar drept de acte pentru ce posed si am cumparat. Mafiotiilor politici.

  • D–lui Valter Brown . Stimate Domn. Si eu,ca am lucrat mai multi ani si-n mai multe reprize dupa 90 NUMAI IN AGRICULTURA in Austria ,Germania –(in Pforzheim si Freiburg), si in Elvetia.Sunt si un bun cunoscator al limbii germane.Respectul fata de acele popoare si fata de cei la care am lucrat ma face sa nu va spun cateva de la obraz ,si asta in mod argumentat, cu citare exacta a unor articole de lege din legile in vigoare ASTAZI in spatiul german.Situatia din agricultura si mediul rural din Germania -(mai ales fosta RFG)- nu se poate compara sub nici o forma cu ceea din Romania din N+1 motive. Daca vreti putem oricand declansa o polemica argumentata foarte solid, dar nu cerad ca-i cazul c-ar aduce numai deservicii partii germane.Dar eu va sugerez sa va informati de pe piata funciara de acolo despre altceva,si anume: Foarte mult pamant din Germania a fost incepand de prin 1990 inchiriat, concesionat, lucrat in asociatii intre un neant si-un olandez de catre OLANDEZI. De ce onor Germania nu le-a dat drept de cumparare directa si inscriere in Grundbuch-( Cartea Funciara) la agricultorii olandezi intre anii 1982 si 2005,deci vreme de 23 de ani??? Oare pt ca parlamentarii nemti nu si-au aparat fermierii proprii??

    • Vorbeam de cas si terenul intravilan aferent. Nu ma intereseaza pamantul agricol. Iara daca astazi veniti sa cumparati casa, maine am facut bagaje si va las cu citiva someri in plus sa cultivati nationalism mai departe pe pamanturile agricole care oricum cam pe cel putin 1/2 nu sint folosite deloc.
      A propo, nu vi sa pare o rusine nationala ca o tara cu pamant asa de bun si nelucrat sa faca import de produse agricole in loc sa le exporta si sa traiasca din productia agricola?
      Recent am calatori prin Bulgaria si Grecia si nici in momentul aceasta imi vine sa cred ca diferenta uriasa fata de potentialul Romaniei care este compromis de o guvernare de 23 ani defectuos, corupt si fara viziune.
      Eu cred ca si citiva investitori care puneau agricultura pe picioare, indiferent ce pasaport au, nu fac nimic rau de cit creaza valaorea adaugata si impozite cu care cei cu mainele in buzunar si vorbe mari nationaliste puteau trai foarte bine in continuare.
      Oricum puteti ataca politica germana cit vreti. Eu dupa 18 ani aici imi ieau dreptul sa nu ma simt rezponsabil de cit pentru ce fac eu aici, adica dau de lucru celor care vor sa lucreze.

  • Am citit si eu ieri acel proiect de lege .Cu cateva amendamente mi se pare bun ,favorabil fermierilor romani. Cred insa ca pana la a ajunge sa fie publicat in Monitorul Oficial ca Lege,si dupa aceea la implementerea Legii,va fi obstructionat si sabotat pe toate caile posibile, de catre „grupurile de interese” atat din interiorul tarii,cat si dinafara ,de cei care ar vrea sa cumpere pamantul Romaniei „pe-o coaja de pita”, DANDU-LE LA PROPRIETARII MULTI, BATRANI SI NEINFORMATI, „bani de inmormantare”, pe bruma de avere pentru care au trudit generatii intregi de antecesori.A nu se uita dramele pentru pamant ca cele din romanul Ion, ori din Setea ori din Rascoala, ori din Focurile etc..Sa nu cumva ca vreo data peste ani sa ajunga sa cunoasca acaparatorii straini de pamant si acele fetze ale poporului roman.Sa nu care cumva ca vreo data,peste ani asta sa fie o cauza de iesire la presiunea maselor populare ,dictata de poporul roman din Comunitatea Europeana.Atentie de asemenea , ca la aceea agentie prevazuta in Lege sa nu intre tot felul de bisnitari si de snapani cum s-a intamplat-(nu de putine ori)– pe la ADS, pe la APIA ori la alte instituti de acest fel.Subiectul e foarte delicat si trebuie tratat cu multa atentie de catre conducatorii romani.Poate fi o bomba cu ceas, o bomba cu efect intarziat.

  • D-le Brown. Terenurile si cladirile din extravilan intra sub incidenta cu totul altor prevederi legale fata de pamantul agricol. Normal ar fi ca asa cum parlamentarii romani au putut cumpara si intabula case -(fie ele si de vacanta)- prin Austria -( vezi dl. Mitrea Miron)-, ori Germania, tot la fel si dvs sa puteti intabula ceea ce-ati edificat in Romania in intravilan.In ceea ce priveste pamantul nelucrat si importul de produse agricole ,aveti dreptate, ca si in felul cum ati calificat guvernarile din ultimii 23 de ani. Eu unul am incercat atat cat am putut sa contribui de pe pozitia mea la atenuarea acestei stari de fapt,dar, pentru ca am deranjat niste afaceri locale, am primit puternic peste nas de la fostul director al instituitiei unde lucrez pe nume Mititean Pop Valentin si asta in ciuda faptului ca eram amandoi membrii ai aceluiasi partid politic aflat astazi in opozitie.De aceea am renuntat la a mai face politica. Deocamdata nu mai am incredere nici intr-un partid.Dar asta nu ma poate opri sa am o atitudine civica atat cat pot eu de echilibrata si de corecta bazata pe propriile mele cunostinte si pe propria mea experienta.Spre deosebire de dvs., pentru ca si eu sufar alaturi de ceilalti romani, eu ma simt responsabil -INDIRECT- de greselile pe care le fac guvernantii nostrii. Dvs. sunteti neamt,iar aceasta delimitare de responsabilitate si desolidarizarea fata de greselile conationalilor dvs. este una dintre caracteristicile psihologiei germanice si de aceea va inteleg. Noi romanii suntem mai latini,mai putin burgunzi si percepem putin altfel notiunile de responsabilitate -(fie ea si doar morala)-si de solidaritate . Va salut cu cea mai distinsa consideratie.

    • In momentul cind, cum spuneti dvs. „aveti o atitudine civica cit sa poate de chilibrata..:” deja va aflati in tabera celor care sint interesat de dezvoltarea corecta si de soarta Romaniei, mai mult de cit unoarea care poate le ati „deranjat” cum spuneti dvs.
      Chestia cu „deranjare” ma deranjeaza, ca mai des se cauta un vinovat in loc sa fi cautat o soluti pentru probleme.
      In pozitia domnului Dolha, mai degraba asi cauta sa protejezi piata imobiliara prin ranfortarea cumparatorilor autohtoni, adica sa le dau surse si resurse pentru finantarea, sa fie competitivi. Ca dejaba protejam piata daca nu facem nimic cu pamanturile, ne autopagubim.
      Esenta, vad eu, ar fi absorbirea subventiilor europeeni in mod 100% . Daca ar fi fost facute proiecte corecte si fara substragere de fonduri pentru mite si spagi, poate bani veniti de acollo ar fi fost deajuns sa nu trebuieasca sa se protejeze nimeni, pentru ca pamanurile erau deja luate de romani, fiind ei si subvenionati. Ce conteaza?
      Eu in locul dvs. nu m-asi simiti rezponsabil pentru prostiile guvernarilor din ultimi 23 de ani de cit daca ati obtinut vreo functie unde ati gresit citeceva. Eu unul dupa ce am stat in mai multe trai ma simt mai mult European de cit alt neam. Ca practic o mare parte din viata am fost expat.

  • 1. Domnule Born, cu respect va spun ca politica UE este in defavoarea Romaniei. Doamna Merkel si cei dinaintea ei au contribuit la acest aspect, in favoarea lor, bineinteles. Europa si Germania intreaga isi desfac marfurile de prost gust in Romania. Asta s-a vrut de la inceput: ca Romania sa fie distrusa. Cu largul concurs al tradatorior de neam. Iar fondurile europene sunt praf in ochi. Conditiile impuse de UE sunt stricte, tocmai pt a nu putea atrage fonduri. E ca si cum as pune un infometat sa alerge la Olimpiada, la 100 m si apoi sa-l pedepsesc pt ca nu ia medalie. 2. terenurile agricole sunt mana cereasca pt investitorii straini. Solutia ideala ar fi concesionarea terenurilor agricole pe maxim 20 de ani si pana la ivirea cazurilor de forta majora: razboi, foamete etc.

    • Care ar fi marfurile de prost gust? Exemple va rog…masini, utilaje, materiale de constructie? Ce adica? Mai concret. Sincer credeti ca nivelul calitatii produselor deinainte, din timpul impuscatului era superiora? Sunt curios. Mai ales cum cred eu ca majoritae de produse comercializate in tara mai degraba provin din China, Turcia, India, de oriunde, nu din Germania nu.

  • Domnule Weber, ma refer la tot ce se exporta din UE. Ma refer la mancarea din supermarketuri, Kaufland, Lidl etc. Toate astea sunt gunoaie pe care nemtii nu le mananca. Ei importa produse eco. In rest vad ca nu ati contrazis nimic din ce am scris. Si tacerea e un raspuns cateodata. referitor la afacerea dvs, sunt convinsa ca mana de lucru foarte ieftina va caonvine de minune si nu cred ca faceti acte de caritate angajand romani. succes, dar adevarul trebuie spus.

  • Din pacate,ca unul care am lucrat si am trait dupa 1990 in episoade de cate sase luni cu intreruperi intre ele -(doar asa obtineam inainte de 2007 Arbeitsgenehmigung)–vreo cativa ani in tarile de limba germana, trebiue sa recunosc ca Ioana are perfecta dreptate. Daca cineva nu ma crede pot da exemple FOARTE CONCRETE despre aspecte din agricultura care fermierilor germani la sunt permise,iar noua fermierilor romani ne sunt cu desavarsire interzise prin AQUIS-ul comunitar pe agricultura. Unul imi e in aceasta clipa , foarte la indemana. Viticultorilor germani li se autorizeaza plantarea de HIBRIZI INTERSPECIFICI de vita de vie, soiuri rezistente care nu trebuie ingropate iarna, iar vara nu trebuie stropite cu pesticide decat cel mult de doua trei-ori. De exemplu Hibrizii Mertzling, sau Johanitter obtinuti la statiunea de la Freiburg ,ori hibrizii Keuke si Ripariesling obtinuti la statiunea de la Gweilendorf, ori hibrizii Cabernet Carol,Cabernet Carbon ori Cabernet Cortis etc..Folosind acesti hibrizi rezistenti se reduce necesarul de munca manuala de la 180-190 de zile-om la hectar cat e la viile europene -(vitis Europeea)-la 20-40 de zile om cat e necesar la hibrizi. Se reduce de 7 pama la 10 ori si consumul de pesticide -(otravuri). Daca eu ca viticultor roman as dori sa plantez hibrizii interspecifici rezistenti acceptati in celelalte tari cin C.E. mi se exclude de la finantare pt. viticultura orice proiect cu fonduri europene. Deci sunt condamnat din start, inca de la infiintarea viei, sa plantez soiuri care trebuie ingropate toamna si dezgropate primavara si stropite cu pesticide chiar si de peste zece ori pe vara in anii ploiosi.Cum voi putea sa intru eu viticultorul roman in competitie ECONOMICA ,de rentabilitate vreodata cu viticultorul german???Iata de ce Ioana are perfecta dreptate. Exemple concrete de acest fel va pot da N+1 si din celelalte domenii ale agriculturii. Asa ca, domnule Walter Bron, cu tot respectul,om fi noi romanii saraci, dar nu suntem prosti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.