Dacre Stoker, însoţit de Hans de Roos şi Aaron Sagers au ajuns la Bistriţa în jurul orei 15.00. Au fost aşteptaţi pe Bulevardul Independenţei de directoarea Hotelului Castel Dracula, Ana Maria Muscar, care i-a invitat să urce într-o caleaşcă trasă de doi cai negri, condusă de cunoscutul driver local Jack, nu de alta, dar să trăiască toate senzaţiile eroului cărţii, Jonathan Harker. Încântaţi de primirea făcută, cei trei au făcut cu mâna trecătorilor care i-au salutat la rândul lor cu drag.
În faţa Hotelului „Coroana de Aur”, gazdele au pregătit un mic ceremonial. Două persoane costumate în vampiri i-au aşteptat pe invitaţi cu pâine, sare şi ţuică. După ce au gustat, cei trei au intrat în hotel, în care se auzea o muzică sinistră. Prima oprire a fost în Salonul Jonathan Harker, unde Dacre Stoker s-a oprit uimit să studieze fotografiile cu care e decorat interiorul.
”Vă mulţumesc pentru primirea extraordinară, pentru plimbarea cu caleaşca, m-aţi făcut să mă simt ca acasă. Să vin în caleaşcă a fost ceva fantastic. Pâine bună, băutură bună, prieteni buni”, le-a spus Dacre Stoker gazdelor.
Dacre Stoker se află pentru prima oară în România. El lucrează alături de Hans de Roos la „Dracula, Bram Stoker, Ghid de călătorii”, care va apărea în curând pe piaţă. Adiţional Ghidului de călătorii, echipa produce o serie TV complementară.
În romanul „Dracula” al lui Bram Stoker, Borgo Pass (Pasul Tihuţa) joacă un rol vital. Prin acest pas, tânărul avocat Jonathan Harker călătoreşte într-o trăsură de la Bistriţa spre direcţia Bucovina, până când este preluat de caleaşca vampirului Conte Dracula. Acţiunea romanului se desfăşoară în Transilvania, despre care autorul afirmă următoarele: ”Am citit că toate superstiţiile acestei lumi sunt adunate pe copita Carpaţilor, ca şi cum acolo ar fi centrul unui anume adânc imaginativ”.
Hotelul Castel Dracula a fost construit în anii ’80 la iniţiativa lui Alexandru Misiuga, la vremea aceea şef al turismului bistriţean. El a citit romanul „Dracula” al lui Bram Stoker a cărui acţiune se desfăşoară în ţinutul Transilvaniei şi a observat că atât descrierile care privesc oraşele Cluj şi Bistriţa, Pasul Bârgău (denumit în prezent Tihuţa – n.r) din Carpaţi, trecătoare care uneşte Transilvania de Moldova, cât şi descrierile altor locuri, respectă întru totul realitatea. Misiuga a construit şi o statuie a romancierului Bram Stoker în apropierea castelului. Ea a fost realizată de un student la arte plastice şi a costat 2.000 de lei. O asociaţie din Londra l-a numit pe Alexandru Misiuga Baron al Casei Dracula şi i-a oferit însemnele ei, un inel cu cap de mort.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Adaugă comentariu