La dezbaterea raportului de mediu pentru reactualizarea Planului Urbanistic General, fostul primar al Bistriţei, Adrian Florin Chereji, i-a spus primarului Ovidiu Creţu că municipalitatea trebuie să facă un regulament mai spru pentru lucrările de urbanism şi să nu mai permită spargerea străzilor noi.
„Noi facem nişte lucrări la reţeaua edilitară. Luăm credite şi facem şosele. Peste un an de zile încep să apară intervenţiile şi distrugem străzile. Eu vă propun ca în regulamentul de urbanism să fie trecută următoarea prevedere: în cazul străzilor care urmează să fie reabilitate general, să fie refăcute, Primăria Bistriţa să notifice cu 12 luni înainte de reparaţia capitală toţi proprietarii de terenuri din zona respectivă pentru a-şi realiza branşamentele la toate utilităţile subterane din zonă. După reabilitare, să nu mai fie voie să se facă niciun branşament la reţelele utilitare decât cu foraj subteran. Mai mult, să fie o prevedere foarte severă pentru proprietarii de utilităţi din zona respectivă. Dacă nu-şi reabilitează reţeaua pe strada respectivă, dacă apar intervenţii accidentale pe durata de viaţă a străzii, de 10-15 ani, să repare strada integral pe cheltuiala lor. Şi aici, cumva, cu ridicarea dreptului de a mai profesa. Sigur că o să spuneţi că avem monopolul Aquabis în Bistriţa, dar pot fi şi ei potcoviţi cumva fiindcă se repară străzi, iar după un an se sparg şi nu mai sunt reparate cum ar trebui. Chestuiunile acestea sunt în regulamente de urbanism ale unor oraşe dezvoltate”, a spus Florin Chereji.
În replică, primarul Ovidiu Creţu i-a spus: „Orice administraţie şi-ar dori ca pe o stradă asfaltată să nu mai intervină nimeni fiindcă se ştie că de acolo apar problemele. Ştiţi foarte bine şi dumneavoastră fiindcă aţi stat pe această funcţie că sunt accidente la apă, la gaz, la canalizare, la care nu poţi să spui nu intervenţiei. Nu cred că, pentru o intervenţie în faţa Colegiului Liviu Rebreanu, Aquabis ar fi trebuit să asfalteze toată lungimea Bulevardului Republicii. Nu-i putem pune la aşa ceva dacă vrem să mai existe. Dacă vrem să nu mai existe, atunci sigur că putem”.
Edilul a declarat că Primăria Bistriţa, atunci când a avut intenţia să reabiliteze o stradă, a informat cu un an înainte toate firmele de apă, gaz, electricitate, telefonie, televiziune prin cablu şi internet despre intenţiile sale, dar că acestea i-au spus că nu au bani pentru investiţii în momentul respectiv. „După ce am făcut reabilitări, vin şi ne spun că au şi ei bani să reabilităm conducta. Varianta simplă ar fi să mute conducta prin trotuare, acolo unde se poate face sau să nu o facă. Dar cine îşi asumă responsabilitatea să le spună să lase conducta aşa, iar peste 6 luni să apară accidentul? Lucrurile nu sunt simple, sunt complicate”, a declarat Ovidiu Creţu.
Primarul a dat ca exemplu cartierul Unirea unde Primăria Bistriţa a anunţat cetăţenii de pe strada Slătiniţei că va asfalta strada şi i-a rugat să-şi facă racordurile la utilităţi. „După ce am predat amplasamentul constructorului, a apărut câte un buldo la fiecare casă pentru că ei nu au crezut că într-adevăr că se va asfalta. Ce era să facem? Am întârziat o lună până şi-au finalizat lucrările”, a spus primarul.
Cristiana Sabău
Pe strada Ghinzii, un cetatean si-a bagat apa. A spart drumul pe toata lungimea lui. Cine este obligat sa repare ?
Conform legislatiei dupa care lucreaza chiar si Aquabis nu este nimeni oblicat sa faca o lucrare de reparare! O acoperire a gropii (eventual si o nivelare) e suficienta! Exemple gasiti doar in zona de acoperire a Aquabis!