Actualitate Recomandări

Stresul în care trăim ne îmbolnăvește. Dr. Horațiu Hărăguș, despre semnele afecțiunilor neurologice

Stresul, oboseala psihică și fizică, alimentația nesănătoasă și dezechilibrată duc la apariția a tot mai multor boli din spectrul neurologic inclusiv la oameni tineri, a spus medicul primar neurolog Horațiu Hărăguș, potrivit căruia e foarte important să evităm să ne propunem targeturi greu sau imposibil de atins pentru că de acolo apar și frustrările: ”Cele de natură psihică se repercutează și pe planul fizic, al corpului, iar în final pot duce la apariția sau agravarea unor situații de boală”.

”La cabinetul de neurologie, oamenii ajung cu amețeli, dureri de cap, tulburări de memorie, acestea fiind problemele mai puțin severe și mai frecvente, dar și cu dureri de coloană, furnicături, accidente vasculare, paralizii, boala Parkinson, epilepsie sau scleroza multiplă. În ce privește județul nostru, pot spune că populația este destul de suferindă, iar acest lucru îl confirmă și colegii mei mai în vârstă care au observat față de acum 10-15 ani că, atât la spital, cât și la policlinică sau în cabinete particulare, vin din ce în ce mai mulți pacienți cu probleme din ce în ce mai serioase și la vârste tot mai tinere. Probabil că oamenii lucrează mai mult ca în urmă cu 15-20 de ani fiindcă viața este mai grea, vor să lucreze ca să își creeze condiții mai bune și apare acest dezechilibru între programul de lucru tot mai încărcat și programul de odihnă tot mai redus. Lumea nu-și alocă prea mult timp pentru odihnă, alimentația este probabil tot mai deficitară și cantitativ, și calitativ, iar stresul tot mai mare este cauzat probabil de o nesiguranță a locurilor de muncă, a cheltuielilor la care nu le pot face față. Stresul își pune cel mai apăsat cuvântul, oboseala fizică și psihică, alimentația nesănătoasă sau dezorganizată și lipsa de odihnă fizică și psihică”, a declarat pentru Timp Online medicul neurolog Horațiu Hărăguș, potrivit căruia și în județul nostru a crescut numărul de accidente vasculare, dar și numărul de pacienți anxioși, depresivi sau migrenoși.

Pentru ca să ne menținem o stare de sănătate cât mai bună într-un termen mai îndelungat, ”fiecare trebuie să ne găsim ritmul de muncă și stilul de viață care ni se potrivește. Nu toți suntem la fel de rezistenți și nu toți avem aceeași putere de muncă. Apoi, trebuie să încercăm să trecem prin filtrul propriei gândiri toate informațiile pe care le auzim din toate sursele și să ne organizăm viața așa cum ni se potrivește nouă. E foarte important să evităm a ne propune niște ținte, targeturi greu sau imposibil de atins pentru că de acolo apar și frustrările iar cele de natură psihică se repercutează și pe planul fizic, al corpului, iar în final pot duce la apariția sau agravarea unor situații de boală”, a mai spus medicul.

Ar fi ideal dacă fiecare dintre noi ne-am verifica periodic starea de sănătate și nu am aștepta să apară semne evidente ale bolii.

”E bine să mergi la medic, fie el și neurolog, chiar și preventiv, cum mergem periodic cu mașina la revizie. Spre exemplu, atunci când se face controlul medical pentru obținerea sau înnoirea permisului auto, cu respectiva ocazie, îl întrebi pe om câteva lucruri, îi faci un test de echilibru, de sensibilitate. Și, chiar și dintr-un control relativ simplu, uneori pot să-ți dea de gândit anumite probleme care ar putea exista. Doctorii de familie ar trebui să-i trimită periodic pe pacienți la niște analize sangvine. Spre exemplu, sunt pacienți care nu au dureri de cap, nu au nimic și, prin măsurarea tensiunii, reiese că au tensiune arterială mare. Doctorii de familie ar trebui să-i cheme la control, periodic, și pe cei aparent sănătoși, nu să aștepte până vine pacientul să se plângă de ceva. Sunt unii pacienți care sunt conștiincioși și vin din timp, dar alții vin după ce le-a apărut o paralizie a unei mâini, a unui picior. Stau câteva săptămâni acasă în speranța că va trece, dar, de obicei, nu trece. De aceea e bine să vină cât de repede la un control. Din punctul meu de vedere, al neurologului, o durere de cap care persistă sau care își schimbă caracterul, o amețeală, o durere de coloană persistentă, o slăbiciune musculară a unui membru superior sau inferior, o pierdere de cunoștință, tulburările de somn sau de memorie, toate acestea ar fi motive să îi îndrepte pe oameni la un control. Acum, și la nivelul Bistriței sunt posibilități de investigații multiple și biochimice, și imagistice, mă refer la TC sau RMN, astfel încât și pe plan local putem da un diagnostic și un tratament cât se poate de eficient”, a mai spus medicul Horațiu Hărăguș, potrivit căruia la neurolog, oamenii se prezintă cel mai frecvent pentru amețeli și dureri de cap.

Medicul primar neurolog Horațiu Hărăguș are cabinetul pe strada Crinilor, în clădirea în care se află și sediul companiei Elcom. Programările se fac la numărul de telefon 0740 589 224

9 comentarii

  • Oamenii ies in natura doar sa bage la burdihan mici, costite ,aripioare beri si sucuri lasand dupa ei o imagine groteasca de PORCUS TURISTICUS.
    Majoritatea in asta cred uitand sa admire o floare un fluture o pasare.
    Din contra le alunga cu boxele pornite la maxim pe ritm de manele.
    Nimeni nu se mai bucura de lucruri simple calculele zilnice la multi este sa dea o teapa la fratele din apropiere ori sa o taie DINCOLO ( in Occident ) uitand ca si acolo se cam termina cu marile promisiuni.
    DA se termina si asta se aude la televizor atata timp cat dinspre sefii UE vin recomandari pentru popoarele Europei si apucaturi de care romanii nu au uitat in EPOCA de AUR care a si dus la impuscarea cuplului comunist care ne-au impus noua sa facem economie la mancare, electricitate, combustibili.
    Multam fain de asemenea Occident prefer muntii si vaile Romaniei si pescuitul care pe mine ma fac fericit.
    Prefer sa imi admir zilnic puzderia de flori si verdeata care mi-am incropit-o cu truda mare in cele doua gradini, una in oras alta la tara la 24 km de Bistrita.
    Desi nu sunt doctor, tot timpul transmit amicilor mei sa faca la fel.

    31
    23
    • Macar ceausescu a avut un scop comun , pentru toti romanii…platirea datoriei
      acum aceleasi masuri duc spre un sclavagism democratic!!!

      18
      16
    • Sa înțeleg ca te iei și te duci peste munți și vai și nu te mai întorci niciodată? Atunci chiar ca avem ce sa mulțumim occidentului!!!

      10
      10
  • Normal că ne imbolnavim, nu avem respect pentru semenii noștrii,dacă circuli in oraș, apare cate un babuin care s-au injura, s-au claxoneaza de parcă o coborât din te miri ce rezervație de maimuțe. Apoi trece alaiul de nuntă cu claxonatul, de parcă îi sfârșitul lumii. Mai ales duminică dimineață când oamenii normali merg la biserică s-au se roagă în taină acasă. Dacă mergi la verde, trebuie să își dea manelele la maxim, să auzim noi că există oameni fără bun simț.

    4
    5
    • Te contazici …si esti impartial
      Asta spune multe.
      Cum adica oamenii normali merg la biserica????
      Adica ceilalti sunt handicapati…jumate de planeta?
      Ce spune multe despre tine Balaine?
      Ca mergi degeaba la biserica…nu ai invatat sa i respecti pe ceilalti care nu merg la biserica si nu te deranjeaza cu claxonul!!!

      3
      1
  • Unde mai pui că au mereu grija altora, mereu se compara cu ce face vecinul sau colegul, mereu sunt agitați, nervoși, nemulțumiți, mereu sunt pe fuga într-un spirit tâmpit de competiție. Niciodată nu sunt mulțumiți, oricât ar avea, nu cumva să aibă vecinul 2 lei in plus.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.