După doi ani in care nu s-au putut organiza sesiuni de practică la Herghelia Beclean din cauza pandemiei, studenții bucureșteni din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) au putut relua anul acesta lecțiile practice care contează mult pentru baza lor de învățare la Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, scrie Știri din Beclean.
“Abia așteptam să putem reveni la practică deoarece contează mult pentru studenți să vadă și în teren ce înseamnă în special munca în cadrul unei Herghelii din toate punctele de vedere. Tinerii care au ales domeniul acesta trebuie să aibă chemare și abilități necesare profesiei, iar asta pot descoperi doar prin practica propriu-zisă unde au șansa să lucreze în echipă”, a spus Marius Maftei, șef lucrări la Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere din cadrul USAMV București, potrivit sursei citate.
Studenții au învățat la Herghelia Beclean în principal despre caracteristicile rasei lipițan și linia Incitato, plus aspecte legate de creșterea liniei genealogice a familiei lipițanilor și evitarea consangvinizării.
Aceștia au fost în Beclean inclusiv la moară și la brutărie pentru a vedea ce înseamnă morăritul și panificația, fiind printre ei și o grupă de industrie alimentară.
Sesiunile de practică la Herghelia Beclean se organizează de 20 de ani, devenind deja o tradiție pentru USAMV București și Herghelia Beclean.
Herghelia Beclean este unul dintre marile centre de creștere a cailor de rasă din România care încă din 1955 a funcționat ca unitate de sine stătătoare, dependentă de Direcţia Creşterii Calului din Ministerul Agriculturii, Depozitul de Armăsari, denumit pe atunci Ferma de Elită de Armăsari de Montă Publică Beclean. Aceasta unitate avea ca obiective ameliorarea populaţiei de cabaline şi refacerea efectivelor din această zonă a Transilvaniei (regiunile Cluj şi Baia Mare), cu păstrarea permanentă a unui nucleu de valoare deosebită. La început efectivul cuprindea cai din rasele Lipiţan, Furioso North-Star, Nonius şi Ardenez. În anul 1978 pe lângă Depozitul de Armăsari de Montă Publică ia fiinţă Herghelia Beclean, aparţinând de Centrul Republican pentru Creşterea şi Calificarea Cailor de Rasă Bucureşti. Noua structură organizatorică a fost amplasată la o distanţă de circa 800 de metri distanţă faţă de Depozitul de Armăsari. Cele două secţii funcţionează şi în prezent pe aceleaşi amplasamente, fiind legate între ele printr-un drum pietruit. La câţiva ani după înfiinţarea Hergheliei Beclean, specialiştii de aici încep migăloasa muncă de selecţie pentru formarea rasei Semigreu Românesc, varietatea de Transilvania.
Începând cu anul 1993, la Herghelia Beclean începe creşterea calului Lipiţan, printr-un transfer al unui nucleu de Lipiţan de culoare, provenit de la Herghelia Sâmbăta de Jos.
În final, schimbând mai multe titulaturi, de la Societatea Naţională de Cai de Rasă, herghelia a trecut, în anul 2002, sub administrarea R.N.P. Romsilva, calificarea şi clasificarea cailor, precum şi legislaţia de specialitate fiind realizată de către Autoritatea Hipică Naţională.
Adaugă comentariu