Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud prin Centrul Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene, a organizat miercuri dezbaterea “Face Europa suficient pentru a limita şomajul în rândul tinerilor?”, pe tema” Strategia 2020” – obiectivele ocuparea forţei de muncă şi educaţia. Evenimentul, aflat la a cincea ediţie, a fost dedicat şi anul acesta temelor de comunicare prioritare ale Comisiei Europene.
Elena Bărbos, reprezentanta Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, a declarat pentru Timp Online că, la fel ca şi în alţi ani, s-au constituit două grupuri, unul care consideră că s-au făcut paşin importanţi pentru combaterea şomajului şi constituit din studenţii anilor I, II şi III de la Administraţie publică, iar altul care crede că mai sunt multe de făcut, ultimul fiind format din studenţi ai anului II a facultăţii de Business şi anul I Administraţie Publică. „Cele două grupuri s-au confruntat într-o luptă de idei pro şi contra politicilor europene în domeniul ocupării forţei de muncă şi educaţiei. Un juriu format din cadre universitare, jurnalişti, Primăria Bistriţa şi CJ a desemnat câştigării pe baza tăriei argumentelor. Încurajăm, în felul acesat, tinerii să-şi argumenteze părerile şi să devină cetăţeni responsabili”, a spus Elena Bărbos.
Cornelia Felicia Macarie, conf. univ. dr. la Universitatea „Babeş-Bolyai”, a spus, la rândul domniei sale, că iniţiativa Centrului Europe Directe este salutară fiindcă studenţii au căutat argumente pro şi contra. „Astfel, sunt învăţaţi să argumenteze fiindcă, din păcate, şcoala noastră îi învaţă să memoreze fără să aducă argumente pentru ceea ce afirmă. Acesta a fost un bun prilej să argumenteze pe viu pe marginea unei teme pe care au avut-o din timp, s-au putut pregăti, lucrează în echipă, ceea ce e un alt câştig, fiindcă se pot susţine unii pe ceilalţi”.
Senatorul PNL Dorin Dobra, cadru universitar la UBB, a ţinut să o felicite pe Ioana Iacob (foto jos), de asemenea cadru didactic la UBB, pentru implicarea ei în organizarea unor astfel de acţiuni importante şi să spună că, deşi StudFest nu a mai putut fi organizat anul acesta, acţiunile consistente care au făcut parte din programul festivalului merg mai departe.
„Referitor la temă, trebuie să ştiţi că strategiile europene cuprind prognoze, estimări şi impun obiective. Stretegia de vecinătate, a Dunării, Europa 2020, pentru IMM-uri, sunt mai multe. UE e frumoasă şi din acest punct de vedere pentru că e capabilă să-şi planifice activitatea pe orizonturi de timp medii şi lungi. Astăzi, strategia Europa 2020 pe mediu cunoaşte deja configurări pentru 2030. Vă dau un exemplu: strategia pe mediu a Europei pentru 2030 prevede excluderea autoturismelor cu combustie clasică din oraşe. (…) Diseminaţi informaţie despre ceea ce face UE şi îşi propune pentru noi. UE şi-a dat seama de un lucru: capitalul ei imens este uman, aici, la voi. Învăţaţi, prindeţi curaj şi urmează să contribuiţi la bunăstarea UE prin iniţiativele private pe care le veţi avea, acele mici business-uri. Dacă tot suntem aici, să ştiţi că şi România face mult pentru treaba aceasta, dar nu avem ca Europa o strategie pe termen mediu lung. E greu să faci programe dacă nu ai strategie. Aici e problema noastră, nu cuplăm cu modelul european de a gândi. De aceea, în fiecare an încercăm să vă arătăm o modalitate în care UE are succes şi noi nu am învăţat să lucrăm, pe strategii. UE şi NATO au fost singurele strategii ale României care au fost îmbrăţişate de toată lumea şi au ieşit. Astăzi, însă, avem prea multe treburi. Învăţaţi de UE să gândiţi pe termen lung, să aplicaţi pe termen mediu şi neapărat să acţionaţi azi”, le-a spus studenţilor senatorul PNL Dorin Dobra.
Dialogul dintre cele doua grupuri a fost facilitat şi provocat şi de Tina Ţucui – jurnalist, Agenţia de Presă Agerpres.
Adaugă comentariu