Actualitate

”Sub sceptrul Coroanei”, expoziție la Arhivele Naționale

În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Arhivelor Naționale, dar şi a împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României întregite, la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud va avea loc vernisajul expoziției ”Sub sceptrul Coroanei – 100 de ani de la încoronare” – marți 8 noiembrie, ora 11.00, în prezența colecționarilor Florin Coşoiu, Mihai Buliga şi Lucian Vaida.

”Anul 1918 a reprezentat momentul în care românii au avut şansa afirmării ca naţiune politică, integrându-se în mişcarea de eliberare a popoarelor în condiţiile victoriei principiului naţionalităţilor în Europa, făcând organic parte din istoria europeană şi universală prin crearea României Mari, în mod firesc, prin voinţa lor de emancipare şi unificare exprimată clar în cadrul unor mari adunări desfăşurate la: Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia. Însă momentul 1918 a reprezentat un început al naţiunii române, care trebuia să probeze în continuare maturitatea conduitei sale politice şi nu numai.

Imediat după Marea Unire din 1918 şi recunoaşterea ulterioară a acestui act pe plan internaţional, a apărut ideea încoronării Regelui Ferdinand I Întregitorul ca ”rege al tuturor românilor”. Organizarea unei ceremonii fastuoase şi puternic mediatizată ar fi marcat, de data aceasta, simbolic, unirea istorică a teritoriilor româneşti sub un singur sceptru asigurând ţării, în acelaşi timp, creşterea prestigiului la nivel internaţional.

Oraşul ales a fost Alba Iulia datorită importanței sale simbolice covârșitoare pentru istoria românilor, pentru că acest oraș a fost capitala lui Mihai Viteazul și locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. În 15 octombrie, data aleasă pentru încoronare, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost întâmpinați în gară de prim-ministrul Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii.

Coroanele, cele două simboluri ale regalităţii, au fiecare în spate o poveste inedită. Coroana Regelui Ferdinand a aparţinut unchiului său, Carol I, fiind coroana cu care acesta fusese încoronat în anul 1881 şi care a fost făurită din oţelul unui tun turcesc, capturat în timpul Războiului de Independenţă, Ferdinand adăugând 3 pietre preţioase, reprezentând noile provincii alipite țării mamă. În schimb, coroana reginei a fost comandată special la o casă de bijuterii celebră din Paris – Falize, fiind realizată din aproximativ 1,8 kilograme de aur donat de un localnic din Munţii Apuseni. Pentru ceremonia de încoronare au fost comandate şi două mantii, cea a regelui fiind făcută în străinătate, iar cea a reginei în ţară.

Serviciul religios a fost urmat o paradă militară în timpul căreia Ferdinand I și Maria au mers călare în fruntea regimentelor ai căror comandanți onorifici erau, urmată de defilarea celor 20000 de ţărani din toate regiunile ţării. Serbările au continuat cu dineuri oficiale oferite în Sala Unirii și în clădirea teatrului. Serbările Încoronării s-au mutat apoi de la Alba Iulia, la București. Şi judeţul Bistriţa-Năsăud a participat activ la serbările încoronării, prin delegaţii prezenţi la Alba Iulia şi prin manifestările organizate în zilele de 15, 16, 17 octombrie în judeţ, astfel în data de 15 octombrie toate bisericiile au ţinut un Te Deum, la ora 10, iar la 11 în localităţile mari au fost organizate festivităţi. Corpul profesoral şi elevii Colegiului ”George Coşbuc” de la Năsăud, spre exemplu, au organizat manifestări dedicate evenimentului în data de 16 octombrie.

”Gazeta Bistriţei”, în nr. din 16 octombrie descria evenimentul în următoarele cuvinte: ”Cântecele şi declamările frumoase în spirit naţional-patriotic au înduioşat şi au făcut să vibreze aceeaşi emoţiune sfântă sufletelor tuturor celor ce au luat parte la aceste producţiuni. Şi acum fiecare la lucrul şi la datoria sa”, precizează Cornelia Vlașin, șef serviciu Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

2 comentarii

  • Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria, care a avut loc oe pe 15 octombrie , 1922 in Catedrala Reântregirii din Alba Iulia. De altfel actul istoric al încoronarea suveranilor României Mari din 15 octombrie, 1922 reprezintă desăvârsirea actului istoric al Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 de la Alba Iulia.
    Incoronarea suveranilor României Mari reprezintă un memorabil eveniment, cu reverberatii si pentru orasul Bistrita.
    După cum se stie, la un an după Marea Unire, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov. In perioada interbelică, străzi sau piete importante din aceste orase purtau numele suveranilor României Mari. Inclusiv si la Bistrita, în perioada interbelică Piata Centrală se numea Piata „Regele Ferdinand” iar Bulevardul Republicii purta numele Bulevardul „Regina Maria”. După revolutia din 1989, multe din orasele mentionate au revenit la redenumirea strazilor sau pietelor cu numele din perioada interbelică, mai putin orasul Bistrita.
    Ba mai mult, începând din 15 octombrie 2019, chiar si la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919.
    De aceea Centenarul Incoronării de pe 15 octombrie, 2022 ar fi fost un bun prilej ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dacă până si la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
    De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent. (Vezi: https://timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasc…)
    Din păcate actualul primar liberal al Bistritei, domnul Ioan Turc a ratat această oportunitate de a corecta o nenreptate istorică cu atât mai mult cu cât, imediat după instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, ulterior fiind redenumită Piata Centrală iar Bulevardul Regina Maria a fost numit Bulevadul Republicii, denumire păstrată si astăzi, desi abdicara Regelui Mihai si proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, s-a făcut sub amenintarea tancurilor sovietice.
    Este meritul Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Năsăud de a marca Centenarul Incoronării suveranilor României Mari la sediul institutiei , prin organizarea unei izbutite expozitii cu titlul „Sub sceptrul Coroanei- 100 de ani de la încoronare”.

    5
    3
  • Ma bucur,.domnule Liviu, ori de cate ori incercati prin cuvinte obisnuite dar atent alese, sa evocati momente istorice relevante, din trecutul relativ recent , al Romaniei! De asemenea, felicit conducerea ArhivelorNationale BN pentru initierea acestui important eveniment istoric si didactic! As vrea sa intalnesc cu acest prilej, multi tineri doritori sa afle lucruri noi,mai putin cunoscute ….Monarhia din Romania trebuie apreciata la adevarata valoare! Am avut ca tara, un cuvant”‘ greu „‘ in Europa si nu numai! Independenta Romaniei ,Unirea Mare, 23 August fara aportul cozilor de topor sovietice…. Un respect deosebit merita si ceilalti domnitori ,printi ,din tarile romane….Mircea,Iancu H,Stefan, MIhai V, C. Brancoveanu,A .I .Cuza ,care, ne-au umplut inimile de admiratie si pretuire! Traditia monarhica romaneasca este puternica si fiti siguri,spre binele tuturor, inca nu si-a spus ultimul cuvant !Nihil sine Deo !Cu respect,MNPop

    5
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.