Întâlnirea organizată de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud ”Sub semnul Zilei Culturii Naționale” a fost dedicată poeziei neomoderniste, Transilvaniei și unora dintre scriitorii reprezentativi pentru acest spațiu cultural românesc. Iar afirmația a fost bine susținută de invitații lui Ioan Pintea, directorul acestei instituții și de cărțile care au fost lansate și prezentate în cursul întâlnirii de luni, desfășurată în Sala de lectură „Vasile Scridon”.
Mai întâi s-a vorbit despre cartea prof. Ion Pop „Poezia românească neomodernistă” (Editura Școala Ardeleană, 2018). Ioan Pintea: „Mă bucur să putem prezenta astăzi această carte monumentală, scrisă de d-l Ion Pop, despre care, recent, criticul și istoricul literar Paul Cernat spunea că este cartea de critică literară a anului 2018. „Fotografia pe care o faceți astăzi împreună cu noi însemnează foarte, foarte mult, și pentru clipele acestea, dar și pentru viitor, pentru ceea ce înregistrează memoria culturală a acestei biblioteci!”, a deschis întâlnirea Ioan Pintea.
Criticul și istoricul literar Ion Pop a vorbit atât despre cartea sa, „Poezia românească neomodernistă”, cât și despre celelalte două cărți prezentate la întâlnirea de la BJGC BN și anume „Ca o imensă scenă, Transilvania…”, de Mircea Zaciu (Editura Școala Ardeleană, 2018) și „Epopeea șobolanului Louse”, de Traian Ștef (Editura Școala Ardeleană, 2018).
„Am scris această carte ca să fac, în același timp, un act de dreptate și o mărturisire de adeziune, de afecțiune, de solidaritate cu generația din care fac și eu parte. Este o zonă de creație literară care merita rediscutată. A contat pentru mine ideea, de altfel foarte mobilizatoare, de a încerca un fel de viziune de ansamblu, o panoramă, chiar dacă nu tocmai completă, asupra acestei lumi de mare valoare, care începuse să fie, cumva, marginalizată. Eu m-am străduit să spun că sunt câteva zeci de poeți de foarte, foarte bună calitate, care pot face cinste oricărei literaturi, cu opere deja reprezentative, care vor rămâne și care meritau o re-lectură. Și, fără să fac un uriaș merit din asta, vreau să vă spun că am recitit tot ce au scris acești poeți. Vreau să vă asigur că proiectul a fost serios și iață, Editura Școala Ardeleană mi-a făcut uriașa plăcere de a tipări cartea foarte frumos și merită toate laudele!”.
Despre cartea lui Mircea Zaciu „Ca o imensă scenă Transilvania…” prof. Ion Pop a spus, între altele, că „este o carte de evocări, apărută cu ani în urmă, care intră bine ca primă carte într-o ediție de autor, una dintre cărțile majore ale profesorului Zaciu. Pentru că aici este o lume întreagă a Transilvaniei, de la începuturi și până la figurile cele mai marginale de jurnaliști, de scriitori de provincie, de cărturari, fiecare cu meritele lui, documentându-se extraordinar de strict și de atent, și până la deschiderea spre celelalte literaturi. Literatura germană și, mai ales, literatura maghiară. Este o bucurie și o emoție să citești această carte!” (Ion Pop).
„În opera lui Traian Ștef, importantă deja și consistentă, cartea <> aduce o notă interesantă, o notă de destindere cumva și de economie de energie imaginativă și expresivă. Adică, aicea Traian Ștef își reia din experiența lui de frecventator al poeziei moderne și al poeziei antice; a scris această carte ca să ne facă și nouă plăcere și să ne arate că putem să ne punem față în față cu lumea în care trăim, cu un fel de dezinvoltură, dar nu cu nepăsare, pentru că este multă responsabilitate civică aici” a mai spus Ion Pop.
Al. Cistelecan a adus cu el cel mai recent număr al revistei Vatra, dedicat poetului Ion Pop, în care au fost inserate și câteva dintre articolele dedicate de autor poeziei neomoderniste. „Cartea lui Ion Pop despre poezia neomodernista este o exegeza definitivă despre un fenomen poetic, nu un fenomen marginal, din literatura noastră. Ion Pop este cel mai enervant dintre toți criticii de poezie, pentru că are întotdeauna dreptate și are dreptate în lucrurile cele mai amănunțite, ca și în cele mari!” a spus Al. Cistelecan. „Cartea lui Traian Ștef e o carte cum nu mai avem, pentru că este o carte de vervă, de melancolie și de sarcasm!”.
Ion Mureșan: „Cartea lui Ion Pop vine din generozitate și din simțul dreptății, de a avea răbdare cu celălalt. Dânsul nu bifează cărțile, chiar le citește. Ion Pop ne dă o lecție, că a fi intelectual înseamnă a avea atitudine! Eu asta am învățat de la d-l profesor încă de când eram la Echinox, că trebuie să ai atitudine față de lume”.
Despre cărțile prezentate la Bibliotecă a vorbit și directorul Editurii Școala Ardeleană, George Vasile Dâncu. „Aș spune că aceste cărți sunt de referință, cărți de bibliotecă. A venit anul 2019 și se discută bilanțuri, se fac retrospective 2018 și cartea de poezie a lui Traian Ștef și cartea d-lui profesor Ion Pop sunt menționate ca cele mai importante titluri apărute anul trecut și sper să fie, pe măsura valorii lor, și comentate, premiate și citite!”.
La finalul întâlnirii, poetul Traian Ștef a citit câteva poezii din volumul “Epopeea șobolanului Louse”.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a găzduit marți 15 ianuarie ”Recitalul Poeților din Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud”, eveniment desfășurat în Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii.
A urmat depunerea unei jerbe de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din piața bistrițeană care poartă numele ”Luceafărului poeziei românești”, după care mai mulți poeți s-au deplasat în cimitirul ortodox al orașului, unde au aprins lumânări la mormântul lui Matei Eminescu, unul dintre frații lui Mihai Eminescu.
Sursa: Biblioteca Județeană
Adaugă comentariu