ACTUALIZARE Începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni sunt acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național.
ISU Bistrița: ”Astăzi s-au auzit din nou sirenele, în cadrul antrenamentelor derulate de ISU, denumite „Miercurea alarmelor”. Exerciţiul de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă a început la ora 10.00 și s-a încheiat la ora 11.00. Aceste exerciții vizează verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan) și a celor cu acționare locală, ca urmare recomandăm cetățenilor să nu intre în panică”.
”Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”, anunță ISU Bistrița.
În data de 06.09.2017, în intervalul orar 10.00-11.00, la nivelul judeţului Bistrița-Năsăud se va desfăşura un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de urgenţă, ce urmăreşte antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale şi pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, verificarea timpului de reacţie al autorităţilor la primirea mesajului de înştiinţare, obţinerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate şi gradul de acoperire acustică.
Cum se diferențiază semnale sonore pentru dezastre
Sirenele vor suna alternativ între orele anunțate pentru exercițiu. Practic vor fi 5 sunete a câte 16 secunde fiecare cu pauze între ele. Semnalele nu sunt identice, ci se diferențiază după tipul de alarmare: există semnal distinct pentru dezastre, un altul pentru prealarmare la atac aerian, alarmare la atac aerian și semnal distinct pentru încetarea alarmei.
Cum sună fiecare tip de alarmare în parte:
ALARMĂ LA DEZASTRE
5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.
PREALARMĂ AERIANĂ
3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.
ALARMĂ AERIANĂ
15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.
ÎNCETAREA ALARMEI
Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Domnilor , fiti seriosi, cum naiba sa intru in panica cand zilnic suna sirene si claxoane cu zecile in tot orasul. Sa mai punem si claxonatul de la nunti si vom constata ca orasul este zilnic in alarma generala.
Sa nu patim ca in poveste cu Petrica si lupul… chiar sa fie o problema si sa nu bage nimeni in seama…
Probabil autoritatile gandesc in felul urmator , s-a intamplat odata nu se poate intampla si a 2 a oara [ Bombardamentele din Bucuresti ] , Ziua a inceput cu un exercitiu si pe urma cand chiar a fost vorba de un atac aerian nimeni nu a bagat de seama alarmele crezand ca este tot un exercitiu
Exercitiile astea sunt amuzante , imi aduc aminte de vremea lui Ceausescu . Atunci erau de actualitate , acum sunt o poluare fonica inutila , devreme ce exista submarine care pot trimite in cateva minute o racheta nucleara din marea Adriatica , direct pe Pietonal . Culmea e ca sunt multi oameni platiti aiurea dupa mentalitati si legi neactualizate .
Si cine trage sirena ? Vasile Roaita ? I-a sa vedem cine mai stie cine a fost acest personaj, si cine l-a inventat .
Anuntul a venit mult prea tarziu daca ISU vroia ca lumea sa nu intre in panica. Faptul ca suna magaoaiele nu inseamna nimic daca lumea nu este instruita ce are de facut in situatiile de urgenta. Pentru situatiile de urgenta oamenii ar trebui sa fie informati unde trebuie sa mearga, ce trebuie sa faca si ce nu. Si, un mesaj pe telefonul mobil ar fi cu siguranta mai eficient in loc de tignal. Ce s-a executat nu este nimic altceva decat o prostie zgomotoasa!