Cu toate că populaţia şi firmele plătesc mai mult pentru ridicarea şi transportul gunoiului, deşeurile menajere nu mai sunt ridicate la timp din Bistriţa, iar străzile nu mai sunt măturate şi nici spălate. Acest lucru deranjant, date fiind temperaturile ridicate din această perioadă, se întâmplă întrucât compania Supercom nu şi-ar fi plătit angajaţii.
„Sunt probleme cu plata salariilor de pe mai multe luni la lucrătorii de pe autogunoiere”, a spus Pavel Plăian, directorul Asociaţiei Intercomunitare Deşeuri Bistriţa-Năsăud pentru Timp Online, după ce a fost întrebat e ce nu mai sunt ridicate deşeurile la timp.
Potrivit acestuia, „s-a devansat cu câteva ore programul”, însă ADI Deşeuri a cerut Supercom să efectueze colectarea conform programului. „Nu e prima oară când sunt incidente cu salariaţii”, a spus el.
Întrucât e puţin probabil să se semneze contractul de concesiune a serviciului până la sfârşitul anului, tot Supercom va ridica gunoiul, probabil cu tot mai multe sincope fiindcă sunt încă primării care au datorii mari faţă de companie.
Reprezentanţii Supercom nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia.
Contractul de achiziţie publică nr. 1908/02.09.2016 a serviciului public de salubrizare respectiv ”Activitatea de colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud”, încheiat între ADI Deșeuri Bistriţa-Năsăud şi SC Supercom SA București, a fost prelungit până în iunie 2018 prin al șaselea act adițional.
Procedura de atribuire a contractului de concesiune a serviciului către un nou operator este suspendată. CNSC a admis cererea de suspendare formulată de SC RER Sud, care se poate prelungi în instanță, după ce Consiliul Județean a lansat procedura de licitație pentru desemnarea unui nou operator.
Anul trecut, procedura a fost suspendată la decizia instanței în urma sesizărilor făcute de unele firme de salubritate. Documentația a fost refăcută, urcată pe SEAP, dar au apărut noi contestații.
Firma Supercom din București a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC și a început din 5 septembrie 2016 activitatea de colectare și transport în Bistrița-Năsăud.
Persoanele fizice şi asociaţiile de locatari în mediul urban plătesc 9,9 lei/persoană/lună (faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia, creşterea fiind de 45%). La ţară, persoanele fizice plătesc 3 lei/persoană/ lună, faţă de 2,95 de lei cât a încasat vechiul operator. În ce priveşte agenţii economici şi instituţii publice creşterea este de la 307 lei/tonă la 348 de lei/tonă, creşterea fiind de 13%.
Pt ca asa vrea psdul. Afaceri de partid.