Social

Ciprian Samoilă: Sunt soluții pentru îndepărtarea urșilor, dar se preferă vânarea lor

Mai ales toamna, urșii își fac apariția prin sate și chiar la Bistrița, iar autoritățile transmit mesaje de tip Ro-Alert, de regulă după ce îi observă cineva și sună la 112. Biologul Ciprian Samoilă de la Asociația ”Harta Verde România” consideră că sunt soluții pentru ca urșii să fie ținuți la distanță, dar nimeni nu pare interesat să le aplice.

”Dacă privești ursul ca pe o specie în care toți indivizii sunt la fel, cu același regim de viață, este fals. Problema mare este să distingem între anumiți indivizi care își caută hrana în oraș sau trec prin oraș. În general, ursul, ca specie, se ferește de comunitățile umane. În oraș, ajung accidental, ori mergând în căutarea hranei, ori traversând dinspre pădurea Codrișor spre Schullerwald, ori invers sau spre celelalte celelalte păduri din periurban. Întâmplarea face că omul se întâlnește cu ei. Soluții sunt foarte multe. Din punctul meu de vedere, e clar că trebuie să îți fie teamă de un urs, dar în aceeași măsură trebuie să îți fie teamă de om sau de o mașină care statistic vorbind provoacă mai multe decese decât un urs. În decurs de 20 – 30 de ani au fost în România circa 400 de decese provocate de urs, iar în același timp au fost la 20.000 de decese provocate de mașini. Conflictul între om și urs se produce în jurul sursei de hrană. Fie omul ajunge în habitatul ursului și spontan îl întâlnește. În general el se îndepărtează, iar dacă e surprins intră în defensivă. Depinde foarte mult și distanța între om și urs. Cei care vin spre sate la sursa de hrană cultivată de om: cultură de porumb, țarcuri cu animale sau intră în casă după ceva, sunt urși care au deviat de la comportamentul natural”, a explicat Ciprian Samoilă.

Potrivit biologului, urșii care au deviat de la comportamentul normal, trebuie identificați, monitorizați și eliminați din natură dacă ei provoacă daune mai ales umane: ”Din păcate, aici treaba e foarte sensibilă pentru că cei care trebuie să facă asta nu întotdeauna au același interes cu ce spune legea. De aceea se știe că, de multe ori, au vânat alte exemplare decât cele care au provocat pagube urmărind trofee”.

Potrivit sursei citate, există o soluție care nu e costisitoare pentru a ține urșii departe de comunitățile umane.

”Se pot marca cu colare GPS toți urșii din jurul orașului Bistrița că sunt 2,5, 10, 100. Toți fabulează, însă în realitate nimeni nu știe câți urși sunt. Se știe că urs poate tranzita până la 10-15 fonduri de vânătoare, cel puțin 2-3 într-o zi în căutare de hrană sau teritoriu. Odată marcați, ei pot fi centralizați ca semnal într-un sistem cum e cel de la ISU și se poate face un gard virtual, electronic. În momentul în care a intrat în intravilan sau se apropie la 100-500 de metri, atunci să fie mobilizată o echipă cum se face și acum, dar nu reactiv, ci preventiv, adică nu atunci când cineva sună și spune că a intrat ursul în curtea lui, ci înainte să ajungă ursul acolo pe baza informațiilor oferite de aceste colare, dar nu știu dacă se dorește. Cât timp ursul va fi trecut în Legea vânătorii va rămâne acest conflict între om și urs”, a spus Ciprian Samoilă, care este doctor în Biologie.

În județul Bistrița-Năsăud au fost numărați anul acesta 944 de urși, mai mulți cu 38 față de 2023.

În anul 2023, a fost aprobată împușcarea a nouă urși și toți au fost vânați.

18 comentarii

    • E mai rău Walter! Ce spune Ciprian e corect dar sunt generalități. Revenind acasă, în momentul prezent realitatea e că niște băieți cu drujbele, despre care nu vorbește nimeni, cu voie de la domnul primar au scos ursul din pădure la propriu. Despre asta nu vorbește nimeni. Domnul primar încă în funcție a ajuns capul la lista PNL. Despre asta suntem îndemnați să vorbim. Despre faptul că a scos ursul din pădurea Ghinzii după ce anul trecut l-a scos din pădurea Sigmir nu avem voie să vorbim. Nu! Noi speculăm că vezi-Doamne s-au înmulțit peste măsură și vin peste noi. Nu e așa. E fix pe dos. Primarul a băgat drujbele în pădure și acum tovarășii vânători din partidul comasat își freacă mâinile de bucurie că tocmai și-au dat lege și cotă de urși pe fiecare Ocol silvic din județ. Sigur, sunt soluții pentru orice. Dar hai să vedem întâi care este problema. Nu s-au înmulțit urșii ci cei care erau în pădurea noastră ci au fost lăsați fără habitat și alungați înspre oraș. În cazul de față „problema” a fost generată de cei care conduc încă primăria. Ei sunt primii care trebuie scoși din bârlog, făcuți responsabili și puși să dea explicații. Despre asta e vorba. Ursul a ieșit acum din pădure din zona în care se desfășoară acum lucrări de exploatare autorizate de Primaria Bistrița!!!

      46
      21
  • Toată lumea a văzut filmarea cu ursul pe drum. Senzație, vai, ce se întâmplă?! Ursul, pe drum pe Valea Ghinzii. „Să se ia măsuri” zice lumea privind în ecranul computerului.
    Ce l-o fi apucat pe urs? Puțină lume se întreabă, și mai puțini sunt cei cărora le pasă. Mai mulți pănicoși cu frici ancestrale sunt înclinați să susțină măsurile radicale propuse de clubul vânătorilor de trofee. Noii îmburgheziți.
    Doar locuitorii din zonă au cunoștință de faptul că ursul ajuns în stradă e sinistrat. A rămas fără casă, pe drumuri. Din luna aprilie primăria Bistrița a dat mână liberă unei firme particulare să defrișeze pădurea Ghinzii. Mai mult de 16 hectare în acte, cine știe cât în realitate. Despre asta e vorba. Ursoaica și-ar fi văzut mai departe de puii ei în pădure dacă oamenii n-o scoteau de acolo cu motofierastraiele și utilajele forestiere care scot masa lemnoasă din pădurea Ghinzii. Cu ce folos și pentru cine, asta e altă discuție de care nimeni nu este curios.
    De 10 ani publicul nu mai știe nimic de activitatea Ocolului Silvic municipal, activitatea în pădurile Bistriței fiind scoasă de sub controlul public. Acesta este rezultatul. Niște unii fac afaceri cu pădurea publică și sălbăticiunile pădurii care n-au făcut nimănui nici un rău ajung pe drumuri. Despre asta e vorba.
    Exact același lucru s-a întâmplat anul trecut la Sigmir unde, de asemenea pădurea a fost pusă la pământ. Nici atunci nu s-a întrebat nimeni ce legătură este între apariția ursului în Bistrița și tăierea pădurii. E ușor și convenabil pentru unii să se inducă idea că „vai, s-au înmulțit urșii din pădure”. E și mult mai profitabil decât să pui în fața publicului evidența că zeci de hectare din pădurea publică a municipiului Bistrița au fost puse la pământ fără nicio rațiune.
    Pădurile Bistriței ar trebui să aibă exclusiv rol de protecție și de recreere. Acum alungăm urșii. Mâine ne vom plânge de secetă sau că alunecă dealul pe noi și atunci vânători nu ne vor fi de niciun folos.

    50
    20
    • Culmea, marii ecologisti ai Bistritei, cu Balan in frunte, care se caca pe ei ori de cate ori trebuie taiata o creanga prin oras, nu scot niciun cuvant ca sunt puse la pamant padurile din jurul Bistritei.

      49
      8
  • Se stie cati ursi sunt. Exista metode stiintifice dupa care se inventariaza exemplarele de urs. Exista specialisti pregatiti de facultatile de silvicultura care fac inventarierea exemplarelor de urs. Exista Institutul de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura Marin Dracea la Brasov care cerceteaza/studiaza aspectele ce tin de viata si vanarea ursilor. Cand toti acesti specialisti sustin ca sunt mult mai multi ursi decat ar putea trai in echilibru in padurile din Romania eu zic sa ii credem! Faptul ca le punem GPS ursilor nu o sa mareasca nici resursele de hrana si nici suprafata padurilor ca sa le oferim conditii de trai cum ar avea nevoie sa nu mai vina in localitati.
    In plus mai e si componenta economica.Toti angajatii care monitorizeaza si intervin in actiunile cu ursii au nevoie de salarii si asigurari, combustibil si masini de interventie, aparatura, etc.! Sunt sigura ca aceasta cheltuiala poate fi utilizata pentru cresterea calitatii/diversitatii serviciilor oferite oamenilor sau chiar altor specii de animale ( cele pe cale de disparitie de ex.)
    Ce-i prea mult , prea mult! Oricum am lua-o!

    34
    33
    • Bravo Laura

      Ai perfecta dreptate, îți spune un silvicultor !, Ăia care iubesc asa de mult ursii n-au decât sa-i ia sa și ducă acasă, sa se joace cu ei…..sau dacă au noroc sa-i întâlnească pe străzi ei sau membrii familiei lor săi fugăreasca puțin și apoi or vedea,….cei mai importantă viata urșilor sau a oamenilor ????? La urma urmei nu poți pune viața unor animale ( dobitoace) la același nivel cu al oamenilor,…..doar dacă nu cumva ești CRETIN

      27
      26
    • @Laura
      iulie 2021 România a accesat un proiect (POIM) în valoare de 11 milioane de euro pentru numărarea populației de urs brun.
      iulie 2024 „Important este că nu s-au pierdut banii. Am reușit să trecem în urmatorul exercițiu financiar” ministrul Mediului, Mircea Fechet.

      despre credibilitatea instituțiilor statului avem X dovezi ..incompetență, nepăsare, sinecuri.
      avem polițiști dealeri de droguri sau chiar drogați la volan..cum îți imaginezi că România e pe drumul cel bun?

      7
      3
    • Eu știam că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultura “Marin Dracea” – INCDS are sediul în Ilfov, la Voluntari, nu la Brașov. Dar mă rog, eu nu sunt silvicultor și nici n-am pretenții în ursologie ca voi.

      2
      1
  • La circ – pe bicicletă, vedeam cândva un urs
    Ce conducea regește – fiind atent la parcurs.
    Prin județ – pe drumuri și-ai noștri cimpanzei
    Conduc fără restricții, că se cred pui de zmei.
    Când produc accidente – sunt îngeri genuini
    Salvgardați de gorile, macaci, blânzi babuini.

    15
    2
  • Vor zice unii că avem nevoie să exploatăm pădurea. Serios? Pentru ce? Ocolul Silvic municipal aduce 0 (zero) lei la Bugetul local. Ce fac ei acolo, la Ocol, știu doar domnii: Turc, Urâte, Hangan și Bria care sunt reprezentanții municipiului Bistrița în afacerea cu pădurile Bistriței. Pe la Consiliul Local chestiunile legate de administrarea pădurilor Bistriței ajung o dată pe an când se votează odată cu Bugetul mare niște mașini de vânătoare în plus pentru Ocol și cheltuielile de întreținere a cabanelor cu circuit privat. Pentru ZERO profit. Nici nu bagă de seamă. De asta nici nu se vorbește. E spectaculos doar când iese ursul pe drum dar nu face nimeni legătura.
    Câți dintre dumneavoastră ați cumpărat lemne de foc de la Ocol? Câți dintre dvs. ați văzut sau știți ce se face cu miile de arbori valoroși scoși în fiecare an din pădurile din jurul Bistriței. Haideți să-i întrebăm mai întâi pe cei patru tovarăși pomeniți despre pădure! Despre urși putem să vorbim în context. Nu credeți?

    https://www.primariabistrita.ro/wp-content/uploads/2021/12/Hotararea-182-din-25.11.2021.pdf

    45
    3
    • Ai perfectă dreptate , Alexandru !
      Cea mai mare nemernicie a Primăriei este tăierea pădurilor din jurul orașului .
      A început Crețu , cu pădurea de stejar de la Sigmir , a continuat Turc și liberalii lui .
      Pe lângă ăștia mai taie și alți proprietari , Ocolul Silvic BN, primăria Sintereag și primăria Sieu Magherus , la limita hotarului Sigmirului .
      Recent a dispărut mare parte din pădurea de la Viisoara , deasupra haltei de zgură .Ai dreptate când zici ca tăiem pădurile orașului doar ca să dăm salarii angajaților Ocolului silvic municipal și , probabil , să îmbogățim niște șmecheri .
      E cat se poate de clar ca situația pădurilor limitrofe orașului este gestionată dezastruos de care Consiliul local Bistrița .

      38
      1
  • Padurea se taie in folosul cui o poate avea in acte,ursii se inmultesc excesiv spre disperarea unora,un lucru este cert ursii nu se hranesc cu lemne!

    14
    21
    • @Ion
      tot aici ești impostorule?
      nu-ți mai ajunge pita?

      pentru cine nu știe .. Ion ne transmite să fim liniștiți că el taie pădurea s-avem noi mobilă în casă :))
      râd cu curu` de tine habarnistule ..padurile sunt regenerate de Tășuleasa prin acțiuni de voluntariat și de crescut cresc în 100 de ani!
      tu taie nu te lăsa .ai gură de hrănit și X5 de alimentat plus ce mai dai la partid să nu te calce controalele!
      la sediul AUR Bistrița te așteaptă omul cel mai urât de voi – Tiberiu Boșutar – cu el vă luptați când defrișati ”pentru pâine”

      7
      9
  • O lume nebuna! Umbla ursul liber printre copii, prin parcul mare pe strazi in mijlocul orasului si ii plangem de mila ca nu mai are zmeura in padure. Cred ca ne-am pierdut cu totul simtul echilibrului. In acelasi timp mancam, carne de porc, vita, pui in fiecare zi.. Animale crescute in te miri ce conditii dar e o problema mare sa vanam o cota parte din ursii care vin in zona urbana. Astia mari ecologisti, va doresc sa va intalniti cu ursul cand iesiti sa duceti seara gunoiul. Poate luati si voi simtul realitatii ca se pare ca traiti intr-o lume paralela.
    Trezirea!

    19
    23
  • Stati linistiti ca nu o sa i vaneze pe ursii problematici! Faptul ca s a aprobat uciderea a unui numar de ursi, le a dat motive de bucurie oamenilor cu bani sa mearga la vanatoare de trofee.Cel mai probabil se organizeaza partide de vanatoare in munti asa ca la carte. Ursii problematici o sa continue sa faca probleme si cei cuminti o sa foloseasca ca decor prin cabane la colibita

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.