Actualitate

„Super Lună” în noaptea de duminică spre luni. Ce probleme emoţionale ne creează

Fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu - cunoscut în ultimii ani sub denumirea pompoasă de "Super Lună" -, când satelitul natural al Pământului se va afla la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra, va putea fi observat în noaptea de duminică spre luni. Ce spun astrologii că ni se poate întâmpla:

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul va putea fi observat duminică, începând cu ora 21.12.

„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre.

„Super Lună” este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu „Lună plină la perigeu”, respectiv „Lună nouă la perigeu”.

Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o „Super Lună” este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 „Super Luni”.

De asemenea, aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim. În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci „Super Luni”. Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie.

Următoarele „Super Luni” ale acestui an vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie. Astronomii spun că nu se poate sesiza o diferenţă cu ochiul liber între o „Super Lună” şi o Lună plină/ Lună nouă obişnuită.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de „Super Lună” existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat în numeroase rânduri că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi Luna la perigeu.

În timpul fenomenului de „Super Lună”, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere/ scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe „alarmişti” să afirme că există o legătură între „Super Lună” şi calamităţile naturale.

Totuşi, este puţin probabil ca aceste maree să provoace inundaţii, exceptând situaţiile în care s-ar suprapune peste nişte condiţii atmosferice propice (furtuni puternice).

Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de „Super Lună” sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în mod obişnuit.

Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), după cum a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.

Potrivit astrologilor, „Super Luna” aduce emoţii puternice, conflicte interioare şi determină căutarea unui echilibru între pasiune şi raţiune: „Vărsătorul este un semn care iubeşte libertatea şi independenţa, iar în această perioadă vom avea tendinţa de a dori aceste lucruri mai mult decât oricând. În cazul în care nu le avem, ne vom stradui şi vom lupta pentru a le obţine, în ciuda riscurilor şi a costurilor. Mulţi sunt cei care acum vorbesc în nume propriu, refuzând ca alţii să le spună cine sunt, ce să facă şi ce să spună”.

„Rebeliunea, dar şi tendinţa de a da glas acelei chemări interioare sunt acum mai accentuate ca niciodată. Vrem să ne urmăm propriul vis, însă în stilul propriu, chiar dacă acest lucru poate însemna ocazional evitarea responsabilităţilor sau crearea unor anumite probleme din cauza acţiunilor noastre impulsive. În această perioadă, unii dintre noi se pot confrunta cu dificultăţi în comunicare, chiar şi faţă de persoane apropiate. Fie suntem greşit înţeleşi, fie nu suntem înţeleşi cum ar trebui, chiar dacă anumite cuvinte poartă o încărcătură emoţională puternică. În cuvinte simple, Luna Plină este un moment al culesului, culegem ce am semănat odată cu Luna Nouă în Vărsător din ianuarie 2014. Faza de Luna Plină este momentul când Luna se afla în opozitie cu Soarele. În cazul nostru, Luna se află în Vărsător gradul 18: 02, iar Soarele în Leu gradul 18:02. Astrologic vorbind, faza de Lună Plină este un aspect provocator (opoziţie, 180 grade ) ce induce un puternic conflict interior, ne face mai nervoşi şi plini de energie, accentuează lipsa clarităţii în gândire, o minte înceţoşată, dezechilibru comportamental, un puternic zbucium sufletesc suportat cu dificultate, dezechilibru comportamental fata de celălalt sex”, se mai arată pe blogurile astrologilor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.