Firma Supercom, care ar intenționa să dubleze tarifele în mediul rural, s-a ciocnit de refuzul consilierilor locali din comuna Șieu. Prin vocea Roxanei Pașc, aleșii de aici invită și alte consilii să i se alăture în acest demers.
”Astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna noiembrie a Consiliului Local Șieu. Pe ordinea de zi s-a regăsit și Proiectul de Hotărâre pentru instituirea taxei speciale de salubrizare pentru anul 2020 în comuna Șieu. După discuțiile care au avut loc între consilieri, proiectul respectiv a fost RESPINS după cum urmează:
- 0 (zero) voturi „pentru „.
- 7 (șapte) voturi „împotrivă”
- 3 (trei ) abțineri, un consilier fiind absent.
Am votat astfel pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pretențiile bănești exagerate ale operatorului Supercom, care a decis DUBLAREA tarifelor de colectare, adică 6,50 lei /persoană/lună, în loc de 3 lei /persoană /lună cât a fost până acum. Aceasta ar insemna ca o familie formată din 4 membri să plătească pentru salubrizare, anual, suma de 312 lei. Totodată, prin alte clauze contractuale, Supercomul își subordonează Primaria, pretinzând de la aceasta să desfășoare activități de angajat propriu.
Invităm si alte Consilii Locale să ni se alăture în acest demers pentru a rezolva odată pentru totdeauna mutiplele probleme cu care ne confruntăm la nivel local din cauza modului defectuos in care Supercomul își îndeplinește obligațiile contractuale”, a scris Roxana Pașc.
Și așa ar plăti numai jumătate din tariful plătit de cetățenii din mediul urban.
Să facă public Supercom cantitatea de gunoaie colectată din orașele județului si din comunele județului și veți constata că sunt comune de unde se colectează și depozitează la rampa de la Tărpiu o cantitate mai mare decât din mediul urban, raportat la populația localității respective.
Tariful pentru colectarea în mediul rural nu are cum sa fie identic cu cel al colectării în mediul urban ,pentru simplul motiv ca in mediul rural colectarea se face o data pe saptamana,deci de 4 ori pe luna. Si in mediul rural oamenii nu arunca chiar tot la tomberon,sunt deșeuri vegetale cu care se face compost,hârtia este folosita la aprinsul focului în sobe(centrale au prea putini).Resturile de mâncare sunt date la porci,gaini sau la câini.
Asa ca un locuitor din mediul rural va arunca la tomberon,în mare parte , doar acele deșeuri cu care chiar nu are ce face:plasticuri,recipiente metalice de la conserve etc .
Asa ca este absolut sigur ca nu poate fi pus semnul egal între cantitatea de gunoi colectata de la o familie din mediul rural,si cea colectata de la o familie din mediul urban. Asta este rațiunea diferenței de pret dintre mediul urban și cel rural.
Cam târziu v-ați trezit. Tarifele de salubrizare au fost aprobate în luna octombrie. Primăria Șieu va plăti salubrizarea la nivelul tarifelor aprobate de către AGA ADI deșeuri. O să trebuiască să plătească din bugetul local.
Primăria Șieu ar fi cazul sa înceapă să se gândească și la oameni,nu sa le bage pe gât hotărârile ADI ului ,acolo unde primarii votează după cum le face semn seful de partid .
Si nimeni nu obliga Șieul sa faca parte în continuare din ADI ,exista solutii viabile pentru o alternativă ,iar acestea au fost luate în calcul de Consiliul Local.
Exista si alte primarii din țară care au găsit soluții.ADI deseuri nu e Dumnezeu ,e doar o adunătură ,ca daca as zice „adunare ” ,le as face o onoare nemeritată.
Din moment ce se vede clar ca ADI deșeuri nu lucrează în interesul cetățeanului,ar fi cazul sa se „reformeze „,ca psd ul,sau sa dispară. Nu e nimic bătut în cuie si se pot gasi solutii,dacă există voința.
Populatia comunei Șieu 2.500 locuitori x 3 lei = 7.500 lei pe lunā.
Nu cred ca o firma de colectare a deșeurilor poate plăti salariile, benzina, asigurarea auto, reparațiile auto, amortizarea mașinilor, depozitarea, selectarea, arderea, chirii, curent, apă, șalopete, concedii medicale, încălzire, contabilitate, etc. cu 7.500 lei pe lună!
7.500 lei nu au nu știu ce valoare in ziua de astăzi.
Faceți un calcul, sa vedeți ce CHELTUIELII are firma colectoare.
Poate ca ar trebui să comunice mai bine.
Ceea ce se întâmplă, în tot județul, pe subiectul gunoaie este un mare abuz. De când un UAT poate presta actvități de casierie pentru un SRL? Ar trebui ca cetățenii să nu mai plătească nici un leu pentru colectarea gunoaielor, pentru că, firma colectoare nu are contracte cu cetățenii, are cu UAT_UL! Care, dacă legea finanțelor s-ar respecta ar trebui pus să plătească tot gunoiul, pe motiv că a încheiat un contract ilegal, pentru care nu avea acordul persoanei fizice, respectiv al cetățeanului. Care cetățean, nu are nicio răpundere pentru contractele semnate de UAT! Ceea ce s-a întîmplat până acum a fost o mare prosteală marca Radu Moldovan, personaj toxic, de care, ar cam trebui să scăpăm! Felicitări consilierei Roxana Pașc! Și, succes! În țara asta sunt primării care au denunțat contractele dubioase cu firmele de salubrizare, în spatele cărora se ascund interese mafiote de partid, și, se descurcă singuri, ba mai fac și ceva bani la buget din vinderea unor fracții. Ca să nu mai vorbim de câteva locuri de muncă, reale și legale, create pentru unii din rural.
Populația comunei Șieu nu este de 2500 persoane,mai informati va .
In ceea ce priveste pretul serviciului de salubritate ,sa nu uitam ca Supercomul a participat la o licitație si a castigat datorită prețului oferit! Se presupune că si a facut temele cu privire la rentabilitate economică.
Sa nu cumva sa aveti impresia ca Supercomul desfășoară în mediul rural munca patriotică.
Un alt element care se pare ca va scapa ,este faptul că Supercomul încasează banii PRIN PRIMARIE,nu direct de la cetatean .
Asta înseamnă că primăria este obligată,prin contract,sa plateasca Supercomului pretul serviciului prestat DIN BANII PROPRII AI PRIMARIEI ,inainte ca respectiva primărie sa încaseze banii de la cetățeni,DACA ii mai încasează vreodata. Exista marja aceea de cetățeni care nu plătesc,iar primăria plătește în locul lor.
Deci ,ca sa fim corecți până la capăt , RATA DE INCASARE a banilor de către SUPERCOM este de 100 % ‼
Ce societate comercială care funcționează în economia de piață,mai are o rata de încasare de 100%?
Au transformat primăriile într un fel de agent propriu al lor. Primăriile listează,pe cheltuiala lor,contractele cu populația, se asigura ca acestia le semnează,le împarte sacii menajeri etc .
Sunt atatea nemulțumiri legate si de prestarea serviciului de către SUPERCOM.Stiti cand s ar putea obține o îmbunătățire a serviciilor ?Doar în ziua în care Supercomul ar încheia contracte individuale cu fiecare persoana . Atunci si ar primi banii DOAR daca prestează un serviciu impecabil .
Altfel ,de ce s ar strofoca Supercomul sa ne mulțumească pe noi ,cand ei își încasează banii indiferent cat de rau sau bine își fac treaba?
În ce economie de piață funcțională ati mai văzut așa ceva?
Trebuie evitate creșterile bruște de tarife. Îți sare lumea in cap!
2020 – 4 lei
2021 – 5 lei
2022 – 6 lei
2023 – 7 lei
3030 – 14 lei
Am observat ca foarte multe instituții îngheață prețurile 5-8 ani, dipa care măresc tarifele dintr-o dată cu 200% și se ajunge la probleme, proteste.
A fost cazul cu piețarii care plăteau 50 lei pe luna (din 2010) și s-au supărat ca Primăria le-a cerut 200 lei pe lună (in 2018). Primăria trebuia sa mărească tarifele in fiecare an cu 20 lei/ lună.
Același lucru este cu tarifele de TAXI, Transportul in comun, intrarea la ștrand, biletele CFR etc.
Nu se actualizează cu anii și apar probleme când se dublează tarifele.
Creșteri moderate dar CONSTANTE de 1 lei/an. Nu observa nimeni, nu se dupără nimeni!
Auzi,
Dar de ce trebuie să crească?
O tehnologizare care duce la productivitate gen gestiune GPS pe camioane , camioane mai mari , valorificarea materialelor reciclabile(unii fac asfalt din bucăți de plastic reciclate) alții au adus tehnologie de compost, bun hai că ofer o informație ce se face prin alte țări– https://www.tidyplanet.co.uk/media/video/ poate se inspiră unii, responsabilizarea și educarea cetățenilor, concurența…
Nu ar putea scădea??
De ce prețul la energie electrică , gazem telefonie, cablu domenii unde infrastructura e instalată prefuncțională…există unele resurse, chiar regenerabile- hidrocentrale , crește continuu dar pe spinarea consumatorului. Tot timpul?
O idee de bază în economie e să crești productivitatea și rentabilitatea, scăzând costurile legate de producție, prestări servicii(automatizări etc).
De ce se ajunge pentru un muncitor obișnuit la situații când cheltuielile lui curente -legate hrană, adăpost, deplasare , costuri bancare cresc mai tot timpul păstrându-l într-o zonă unde nu poate face economii, chiar dacă și-ar dori(fără să facă post 360 zile pe ani și fără să doarmă fără încălzire). Ba orașul se împrumută în numele lui și teoretic al copiilor lui dacă vor fi legați prin sărăcie de loc,ca să facă niște fantasmagorii de care profită foarte puțin câțiva..Sau de notarii și băieții șmecheri care au găsit să facă bani din semnături, ștampile, xerocopii- dintr-o procură prin care delegai o persoană să te reprezinte legal, s-a ajuns la nșpe procuri *specializate* care suprareglementează fiecare beșină posibilă ..doar pe principiul cât mai multe , mai mulți bani în cont?
De ce?
Nu știu câți sunt la curent cu sociologi-antropologi ca și Jared Diamond care explică rațional cum dispar culturile și societățile.
1. Impactul asupra mediului, exploatarea resurselor de bază de care depind. Uitați la situația pădurilor. Realizați? Sunt soluții simple. Cu un pluton de geniști te aranjezi ca accesul la pădure să fie cât mai complicat. Câteva explozii controlate, pe drumuri și asta e. E oripilantă ideea. Da. Ar fi eficientă. Natural , da.
Vrea societatea. Nu.
Atât timp cât depinde de resursele alea, în bani în conturi, vor încerca să vândă ideea exploatării raționale, o resursă regenerabilă. Adevărat, în anumiți parametrii, în care se respectă o rețetă de criterii.
Ideea e de a proteja la maxim natura,pădurea garanția unui aer sănătos, garantul unei biodiversități perene.
2. Schimbarea climei. Uitați-vă la ce a rămas din fosta Mare Aral. La inundațiile masive. La morțile cardiacilor din fiecare lună cu temperaturi ultratoride prin țările europeene. La numărul de uragane, taifunuri , la intensitatea lor. Astea nu se întâmplă în cicluri din astea fantasmagorice cum încearcă unii să spună. Factorul antropic (producția de gaz cu efect de seră) etc. Încercăm să adresăm astea. Cât mai puțin posibil. Prin România e la mare modă construcția de noi benzinării. În timp ce alții au trecut la etapa electrificare a vehiculelor până prin 2030. Spune ceva despre mentalitate.
3.Relațiile cu civilizațiile prietenoase învecinate.
4. Relațiile cu ostilii Păi să ne uităm, la est au scris în ADN-ul de Stat de pe vremea lui Petru, expansiunea Statului respectiv.
5.Atitudinile economice, politice și sociale. Cum spune sociologul, modul cum valorile din trecut mai sunt valabile astăzi.
E câștigătoarea preconcepția că religia ca și materie, pot să te ajute să ai o societate mai civilizată?
Revenind la Supercom.
E activitatea de colectare a deșeurilor, una care ar fi trebuit privatizată, dar tot pe filieră politică. Privații care influeanțează politici publice? Care dictează Primăriilor tarifele???
De ce nu ca și organism public, Primăria să nu-i reduci prețul la Ion că are o groapă ecologică , face compost, bea apa de la fântâna lui…și să ridici factura la Clădirea Primărie, că e plin tomberonul de PET-uri și butelii de bere consumate la party-ul funcționăresc de aseară?
Etc.
@cc
Cresc tarifele pentru că salariile au crescut cu circa 16% în România in 2019.
Leul s-a devalorizat, a ajuns la 4,8 lei, față de 4,6 lei cât era acum un an.
In rest ai dreptate.
Dacă îți organizezi activitatea cu cap, mai eficient și reduci costurile, ai putea să eviți creșterea tarifelor de colectare a deșeurilor.
Să le scazi nu prea cred că se poate date fiind condițiile macroeconomice fin Riomânia( creșteri salariale de 15%, inflație și leu mai slab ca acum un an).
Si la Feldru a avut loc aseara ședință de Consilu Local tot pe aceasta temă.Consilierii PNL ,sfatuiți de primar și vice erau hotărîți să voteze in favoarea noi taxe,doar că dl Singeorzan a propus ca proiectul de HCL să nu fie votat deoarece nu a stat in transparență decizională,adică dezbatere publică 30 de zile.In mod cert nici o primărie nu poate vota acest proiect mai repede de 15 dec 2019 ,deoarece in 15 noiembrie a fost transmis de ADI deseuri către primării.Revenind la noua taxă ce se propune de 6,5 lei/pers/luna este o nouă escrocherie marca Supercom-PSD-Cretu-Radu Moldovan,deși in caietul de sarcini după care Supercom a cîstigat licitatia,era prevăzut ca Supercom să incheie contracte individuale cu fiecare gospodărie,agent economic sau institutie astăzi total ilegal nu respectă cluzele din contract,dubleză prețurile,reduc frecvența de colectare la 3 ridicări pe lună si nu săptămînal cum s-au obligat la licitație și propun primăriilor să oblige cetătenii să dea declarație de impunere să plătească taxa la primărie,iar primăria să plătească și pt cei plecați sau ce de pe cîmp unde mașina nu ajunge niciodată.Spre ex. la Feldru șiNepos se ridica in fiecare zi de miercuri,in consecința toți au scos pubelele in drum și au rămas cu ele neridicate.Doar cetătenii pot face presiune asupra consilierilor locali și mai ales asupra primarilor,indiferent de culoare politică,care sunt in cîrdașie cu Radu Moldovan care și sperie că vezi doamne dacă nu sunt de acord cu toate conditiile abuzive impuse de Supercom acestia vor pleca. Asa procedeaza Ciuclea de la Supercom si in sectorul 4 Bucuresti unde practică cele mai mari tarife.Din păcate datorită duetului Cretu -Radu Moldovan ne-am trezit pe cap cu această mafie și mergem din rău in mai rău.
Aveti perfecta dreptate,domnule consilier din Feldru.Problema cu dezbaterea publică nu e noua,de fiecare dată se intampla asa .
Iar în privința articolului in care Supercomul pretinde sa micșoreze frecvența ridicării deșeurilor în lunile de iarnă,pe motiv că temperaturile scăzute permit acest lucru,ce putem sa spunem?Nimic,eventual sa zâmbim amar .Adică,în accepțiunea Supercomului,dacă e iarna,putem sta mai mult de o săptămână cu gunoiul neridicat,ca doar nu miroase.
Superb !
Si cand iau gunoiul se uita in tomberon sa nu ai ceva neregula dar la servisuri ,magazine si firme iau molozul la gramada ca iau spaga daca au amestecaturi eram la un servis si am vazut treaba asta rusine din partea lor
Pe Wikipedia scrie că populația Comenei Șieu era de 2.827 locuitori in anul 2011.
In ultimii 8 ani populația a scăzut, tinerii au emigrat, bătrânii au murit, unii tineri au plecat la studii , s-au mutat la oraș.
Deci populația este de 2.500 locuitori sau chiar mai puțini. Este o estimare, dar dacă dvs. știți mai bine spuneți-ne și nouă câți locuitori are comuna.
Salariile medii brute in România au crescut cu 15%
Leul s-a devalorizat cu 2,5% în 2019 ( de la 4,66 la 4, 78)
Avem cea mai mare inflație din Europa (de 4% ).
E clar că prețul trebuie să crească, dar nu să se dubleze.
După părerea mea o creștere de la 3 la 4 lei/persoană ar fi rezonabilă.
Salutări tuturor locuitorilor din comună, foștilor mei colegi de liceu, vecini de bloc (Independenței), colegi de muncă (Comelf)
Familiile: Podar, Mihalca, Gherasim, Ursa și familia fostului preot din Posmuș – Moldovan.
Ce face Oficiul Concurentei? Supercom, dupa ce s-a vazut cu contractul semnat, a modificat sumele dupa bunul lui plac si daca vrem sa fim cinstiti si prestatia lasa mult de dorit. Bistrita are cele mai mari tarife si la apa rece si la prestatiile de salubritate. Oare de ce?
Domnule Grotesco,vad ca insistati cu numărul locuitorilor comunei Șieu .Deși nu e relevant în această discuție.V a explicat un interlocutor cum sta treaba cu profitul Supercomului.
Si nu va mai luati după wikipedia ,doar Cumpanasu se inspira de acolo.
Deductia pe care ati facut o ca ar fi scăzut în ultimii 8 ani numarul populației este greșită,fiind bazată pe ipoteze false .Din Șieu a emigrat un număr foarte mic de locuitori în ultimii 10 ani ,iar dintre ei s au reîntors acasa cca 80% .Din diferite ratiuni.Cea mai importantă fiind ca ei plecaseră doar sa reușească să câștige niste bani cu care să si înceapă o afacere aici .Sa stiti ca sieuanii sunt legați de satul natal .
Iar socoteala dvs.ca a scazut populația pt ca au murit bătrânii etc ,tinerii au plecat la studii ,e bazata si asta pe informații false .
Au murit bătrânii,da ,la fel ca in orice localitate,dar s au si născut multi copii ,Șieul fiind comuna de pe Valea Șieului cu cea mai scăzută medie de vârsta a populației.
Iar daca tinerii au plecat la studii,va asigur ca au plecat doar până la Cluj. Iar de acolo tot acasa vin .Nu studiază niciunul pe alte continente .
O ultima remarcă:daca sunteti asa informat cu privire la situația demografică a Șieului,cred ca stiti ca familiile cărora le ati menționat numele si le ati transmis salutări,sunt greu de identificat. Pentru simplul motiv ca numele respective sunt purtate de zeci de familii din Sieu .Dar probabil ca cele la care va referiți se stiu ele,sigur v au recunoscut după superbul pseudonim folosit. Si apropo ,mi se pare un pic hilar sa transmiteți cuiva salutări de la adăpostul unui nume fals .