(FOTO) Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a început astăzi o nouă serie de repartiţii pentru ocuparea posturilor libere din învăţământ cu suplinitori care, fie au note mari la titularizare, dar nu au avut posturi pe care să se fixeze, fie au luat note sub 7 şi nu s-ar fi putut titulariza oricum. Aceştia au avut la dispoziţie 710 de posturi din care doar 194 de catedre complete, adică o treime din total.
Primii au fost repratizaţi pe cele 39 de posturi vacante învăţătorii. Cea mai mare medie a avut-o Grigore Rodilă din Breaza, care va intra în al 21-lea an de învăţământ. A participat aproape în fiecare an la concursul de titularizare, dar niciodată nu s-a putut fixa pe post. Anul acesta a luat media 8.72, dar linia s-a tras sub 9. Aşa că nu a avut încotro şi a aşteptat din nou să se elibereze catedra din satul său ca să devină, din nou, suplinitor.
„Acum intru în al 21-lea an de învăţământ. Vă daţi seama că e greu să vii în fiecare toamnă şi să aştepţi până în ultimul moment să vezi dacă ai unde lucra în anul şcolar care urmează. Am avut medie mare, dar s-a tras linie sub cei cu media nouă şi nu m-am putut titulariza. Ăsta a fost norocul meu. Nu am ce să fac”, a declarat învăţătorul Grigore Rodilă.
Rând pe rând, au mai trecut prin faţa inspectorului Iuliana Chilom, de resurse umane, toţi cei care au sperat până în ultimul moment că vor avea unde munci şi anul acesta.
Învăţătoarea Maria Deac din Feldru ne-a spus că luat sub 7 la concurs pentru că nu s-a putut pregăti. Potrivit acesteia, la concursul de titularizare, an de an se schimbă câte ceva, iar la şcoală pretenţiile sunt tot mai mari. „Pretenţiile părinţilor sunt exagerate. Au ajuns să vină să ne spună că alt profesor le-a dat copiilor să rezolve exerciţiul patru în loc de exerciţiul trei cum le-ai dat tu şi că tu nu ai făcut bine. E foarte greu să faci faţă în aceste condiţii. Şcoala se termină în iunie la final şi tu ai concurs de titularizare în iulie. Când să te mai pregăteşti?”, a declarat ea.
Pentru educatoare au fost 21 de catedre la suplinire, iar la disciplinele biologie, fizică, chimie, în total 110 posturi din care doar 11 complete. La educaţie fizică au rămas suplinitorilor 56 de catedre vacante din care 16 complete, iar la arte 80 din care 23 complete. La geografie, istorie, socio-umane au fost 56 de catedre în total, din care una completă, iar la română 14 catedre, din care doar trei complete.
La limbi moderne, suplinitorii au putut ocupa 81 de catedre din care 12 complete, la matematică-informatică 60 din care 12 complete, iar la religie 63 din care trei complete. La tehgnologii au rămas 99 de catedre din care 30 complete, în învăţământul special 20 de catedre din care 15 complete, iar la palate şi cluburi alte 10 posturi complete.
Dacă vor mai rămâne catedre vacante şi după această şedinţă vor fi repartizate profesorilor pensionari la începutul lunii septembrie.
Un sistem de tot rahatu’ sa incerci de 21 de ori sa te stabilesti pe post ….sa aveti noroc…