Actualitate

Surpriză de Paşti: în Bistriţa, ca la Zagreb!

La iniţiativa municipalităţii, nouă ouă din poliester armat cu fibră de sticlă având doi metri fiecare şi care au costat 19.000 de lei au fost amplasate în centrul Bistriţei şi lângă Biserica Sf. Ana cu ocazia sărbătorilor pascale.

Ouăle de mari dimensiuni, realizate din fibră de sticlă la firma Eurocompozite, au fost pictate manual de elevii şi profesorii Liceului de Artă ”Corneliu Baba”.

Patru ouă sunt expuse în spaţiul verde din Piaţa Centrală, lângă Biserica Avanghelică iar alte cinci lângă Biserica Ortodoxă Sf. Ana de pe Bd. Independenţei.

Special pentru ouăle amplasate în centrul istoric, împrejmuite cu bârne din lemn, au fost amenajate ”cuibare” din lemn mărunţit şi a fost pus gazon. Ouăle vor fi luminate de proiectoare.

La Biserica Sf. Ana a fost pus, de asemenea, covor verde pe care au fost aşezate ouăle. La fiecare grup de ouă va fi afişată o plăcuţă cu urări de Paşte.

Opt ouă au fost comandate de Primăria Bistriţa la firma Eurocompozite, iar unul dintre ele, care are reprezentate pe el chipul lui Iisus şi turnul Bisericii Evanghelice şi este montat pe un postament rotativ, a fost făcut făcut cadou de societatea care le-a executat.

Motive florale, peisaje, copaci înfloriţi, globul pământesc, mozaicuri, decoraţiuni, sunt câteva dintre desenele care împodobesc ineditele ouă.

”Am dorit ca în acest an să le spunem concitadinilor noştri, într-un mod special, Paşte fericit. Am ales să ornăm oraşul cu două grupuri de ouă, decoraţiuni care ne înfrumuseţează viaţa. Nu este o invenţie locală, am luat ideea din Europa. Aşa cum modelul pentru struţi l-am copiat după cel al urşilor, cămilelor, spre exemplu, din alte ţări, tot aşa modelul pentru ouă l-am văzut în Croaţia, la Zagreb. Am ales aceste locuri pentru a le pune deoarece vrem să fie aproape de cetăţeni”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

Cât a costat toată distracţia? ”Nu a fost o valoare mare. Mai exact, cele opt ouă pe care le-am comandat au costat 13.000 de lei, un ou a fost făcut cadou, iar 6.000 de lei am achitat pentru lacurile şi vopselele pe care le-ao folosit elevii la pictat. Oraşul merită astfel de oaze de europenism. Sigur, cu aceşti bani puteam să plombăm nişte străzi, să cumpărăm nişte alimente pentru săraci sau să dotăm Primăria cu o jumătate de maşină, dar am preferat această variantă tradiţională. Bistriţa trebuie să arate frumos”, a spus edilul.

Ouăle gigantice, aflate nu departe de celebrii şi controversaţii struţi multicolori cu potcoavă în cioc – simbol aflat pe stema oraşului din secolul XIV şi mascotă a Bistriţei, pot fi admirate până la Rusalii.

Vezi aici mai multe imagini!

2 comentarii

  • Dupa struti au urmat ouale. Oare tot ca acestea se numarau intr-o anumita barca la un moment dat la istoriei recente? Sunt curios pe ce o sa mai cheltuie banii aiuria pana la alegeri ….In ritmul acesta m-a pierdut. Este plin orasul de gropi. Langa piata agro-alimentara din partea de jos a orasului este groaznic, dar nu este o exceptie in oras. Nu stiu cum sa mai produca sifon? O dam pe apa minerala..Asfaltam in Piata Petru Rares pe stradute pe care trec 2 masini pe zi si lasam strazile importante arate si ne grăpate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.