Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat în ședința din 4 iulie participării județului la realizarea proiectului Via Transilvanica (Calea Transilvaniei): ”Apreciem că proiectul Via Transilvanica va avea un impact social puternic, dar și un potențial economic, care derivă în mod direct din dezvoltarea turismului”.
Un nou pas pentru concretizarea traseului Via Transilvanica, ”Drumul care unește”! Astăzi am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Tășuleasa Social, reprezentanții OCPI și cei 11 primari pe raza cărora trece acest traseu turistic. În această ședință s-au stabilit prioritățile și pașii următori pentru implementarea cât mai rapidă a traseului Via Transilvanica pe raza județului nostru. Astfel, timp de două zile, respectiv luni și marți, vom demara primul pas concret prin pichetarea traseului de pe raza localităților din județul Bistrița-Năsăud” – președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan
CJ ” va sprijini realizarea proiectului, va promova și va contribui la sustenabilitatea pe termen lung a acestuia, din bugetul judeţului vor fi suportate cheltuielile legate de implementarea proiectului și se aprobă înființarea traseului tematic Via Transilvanica pe raza județului, care va trece prin comunele: Monor – Șieuț – Șieu – Mărișelu – Dumitrița – Cetate – Livezile – Bistrița Bârgăului – Tiha Bârgăului – Lunca Ilvei, parte a traseului ce se va înființa la nivel național. Traseul va fi cuprins în Strategia de dezvoltare a judeţului Bistrița-Năsăud”.
Proiectul intitulat Via Transilvanica a fost lansat, în data de 12 iunie, de Asociației Tășuleasa Social pentru a celebra cei 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Cu această ocazie, la Alba Iulia a fost încheiat Memorandumul de colaborare pentru realizarea proiectului Via Transilvanica între Asociația Tășuleasa Social, organizațiile non-guvernamentale și autoritățile publice locale și centrale care înțeleg să sprijine realizarea acestui proiect.
Asociația Tășuleasa Social va elabora detaliile proiectului, va realiza managementul și implementarea proiectului, va asigura promovarea și sustenabilitatea pe termen lung a acestuia.
Traseul tematic are ca punct de plecare Podul lui Apolodor din Damasc – Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți și va străbate Transilvania și Bucovina până la Mănăstirea Putna din județul Suceava. Traseul va fi unul extins, de aproximativ 950 de km, motiv pentru care amenajarea se va face în mai multe etape și va avea ca scop promovarea natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.
În județul Bistrița-Năsăud, traseul va avea o lungime de 125.992 m și va străbate următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.
Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Traseul Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Sicolorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava). Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.
Adaugă comentariu