(FOTO) O sută de pini negri au fost plantaţi astăzi de comisarii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud pe o parte a Pârtiei Cocoş din Wonderland. Copacii, provenind de la Ocolul Silvic Municipal Bistriţa, vor avea rolul de a menţine o temperatură mai scăzută ca să se poată schia mai mult.
„Sunt pini negri pentru că vrem să o bandă de răşinoase în jurul pârtiei. Răşinoasele ţin mediul mai rece şi zăpada va dura mai mult. În final, vom planta în tot perimetrul, plus pe variantă. Astăzi sunt plantaţi o sută de pini de către Garda de Mediu, iar noi vom continua în toamna aceasta, în primăvara şi toamna anului viitor. Pinul negru arată foarte bine. În final, vom face o combinaţie cu pin negru, molid şi pin silvestru. E o perioadă foarte bună pentru plantat. E şi umezeală în sol, iar după perioada asta caldă sper să vină şi precipitaţii şi atunci reuşita e 100%. Vom face trei şiruri”, a spus inginerul Emil Anca, şeful Ocolului Silvic Municipal Bistriţa.
Comisarii Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud au venit la plantat îmbrăcaţi cu vestele de serviciu.
„Garda Naţională de Mediu a organizat acest proiect de Centenar, ”100 pentru 100”, prin care plantăm o sută de puieţi în mod simbolic cu scopul de a conştientiza opinia publică, cetăţenii, că un spaţiu verde, un spaţiu cu mai mult ozon ne face mult mai bine. Vrem ca zona aceasta, a pârtiei, să fie şi mai verde pentru ca atunci când venim aici să facem sport să beneficiem de un aer şi mai curat”, a spus pentru Timp Online Gabriel Petraş, comisarul şef al Gărzii de Mediu.
Alături de angajaţii Gărzii de Mediu, a pus umărul la plantat şi Lucas Hosu, fiul Andreei Hosu: „Am ven it să învăţ să plantez copaci ca să facem un mediu mai bun. Eu îmi doresc să crească aici copăceii mari şi frumoşi şi să fie un spaţiu cât mai frumos şi mai curat”.
Comisarul Andreea Hosu ne-a spus că l-a luat pe fiul ei la plantat fiindcă, atunci când va fi mare, vrea să-i calce pe urme: „El este un voluntar în devenire, ne implicăm şi în acţiuni la şcoală. A venit aici pentru că este o acţiune pentru viitorul lui şi al generaţiei lui”.
La plantare a participat și viceprimarul Cristian Niculae, fost comisar șef al Gărzii de Mediu.
”Sunt bucuros de fiecare dată când pot să fiu alături de foștii mei colegi de la Garda de Mediu, împreună cu care am participat la multe acțiuni care au avut în centru grija față de natură. Azi la Bistrița s-au plantat puieți de pin, care vor îmbogăți suprafața împădurită din jurul orașului nostru și vor contribui la reducerea poluării și stabilizarea solului atunci când vor ajunge la maturitate. Preocuparea noastră față de natură trebuie să fie permanentă, să devină un obicei, un mod de viață pentru fiecare din noi. Orice acțiune în acest sens este binevenită și prin latura ei de conștientizare și sensibilizare a concetățenilor noștri față de aceste probleme reale ale mediului înconjurător. Să iubim și să respectăm natura și să ne străduim să o lăsăm moștenire generațiilor viitoare pentru a se bucura de ea!”, a scris el pe Facebook.
Datorită pinilor negrii vor veni norii de zăpadă numai în zona pârtiei. Temperatura va fi menținută cu 0,01grade C mai mică decât în oraș.
Teorii crețe!
Pinii negri vor îndeplini toate virtuțiile lipsă ale celor ce și-au pus nepriceperea în acest proiect costisitor.
Ar trebui să votăm pini, nu bipezi cu idei crețe!
Felicitari pentru idee si munca depusa.
Munca in zadar… unde nu-i cap e munca-n zadar
Noi, bistrițeni subalpini,
Avem pârtii, avem pini.
Pentru marea escapadă,
Struții speră și-o zăpadă.
Doamne ai mila de noi.
1. Gabriel Petraș plantează pinul-negru pentru mai mult verde. Zic, excelent!
2. Cristian Niculae, fură pământul Liceului Agricol și nu-i deranjat deloc de viitorul mineral al Bistriței devenind instantaneu foarte grijuliu față de natură. Bistrițenii care au făcut școala la timp nu se vor lăsa păcăliți: Și Crăcănel a lui Caragiale spunea celor care mai puteau să-l asculte că are naturelul simțitor.
Felicitări, Domnul Anca,
Să trăiască bistrițeanca,
Să planteze pini în șiruri,
Să-l cărăm cu zece tiruri.
Să planteze pini în șiruri,
Să-i cărăm cu zece tiruri.
Angajatii de la mediu vorbesc de aer curat… ii rog ca controleze in zona penitenciarului de unde se emana aproape zilnic un fum albicios si greu iar curentii de aer il ducea peste zona subcetate (in functie de directia curentilor de aer). Zona subcetate se vedea ca prin ceata. Pot planta „astia” de la mediu zilnic o suta de arbori daca nu se elimina sursa de poluare. Mai iesiti la controale bugetarilor!!!
Astia de la mediu elibereaza avize fara multe conditii, faci un bloc , ce daca nu este apa-canal nu este treaba lor, ei care ar trebuii sa fie foarte drastici,
Din pacate nu au pretentii si totul este politic.
Tâmpenii politice.
Temperatura, nu o să fie mare diferență.
Schema de împădurire, întrebați-i pe de ce au ales așa.
Însă iferența o să fie forța impactului cu arborii și ramurile, cioturile de pe trunchi, la coborâre cu viteze peste 30 km pe oră, când chiar echipamentul de securitate gen cască e insuficient.
Există post de prim ajutor?
Personal desemnat pentru a acorda prim ajutor în caz de fracturi, degerături, etc.
Apoi mai este și fenomenul de tree well posibil, sub arbori zăpada e vântuită și se formează goluri.
90% din schiori care cad într-un tree well își pierd viața.
https://vimeo.com/50382541
E bine documentat fenomenul mai ales celora care le place schiatul în afara pistelor tradițional.
Nu o să fie cazul la pârtia din Bistrița că acolo abia se adună o zăpadă de o cărare dar e bine de știut.
Nastratin Hogea ducea măgarul cu un băţ, de capătul căruia era atârnat un morcov. Sub Dragnea, România a evoluat și lucrurile s-au schimbat: Acuma măgarul îl poartă pe Nastratin cu zăhărelul, nu invers. Struții din Bistrița îl întreabă deja pe domnul Niculae Cristian, că se pricepe la toate, de ce nu se plantează duglas-verde ori niște brad-alb pentru mai mult negru pe pârtie?
Am convenit cu Țiganca,
Să plantăm pinii lu’ Anca,
Dar ce facem cu zăpada?
Emil Anca, Milea Ada?
Gata e rezolvata treaba , la iarna schiem la umbra! La anul, iarasi! Bravo, furnicile si ramele vor fi fericite!