Sute de pisoi și cățeluși aduși pe lume vara aceasta sunt abandonați la marginea orașelor, pe străzi, în cartiere, lăsați pe lângă drumuri și în parcări sau pur și simplu uciși pentru că stăpânii nu vor sau nu pot să-i crească. Iubitorii de animale nu fac față numărului mare de patrupede abandonate, așa că site-urile sunt pline cu cereri de ajutor pentru găsirea unui că,in pentru fiecare dintre ei.
Dacă în mediul urban s-a mai schimbat mentalitatea oamenilor legată de sterilizare și există cabinete care fac această procedură gratuit, la țară nu este nici una, nici alta.
Dr. Login Berende, președintele Colegului Medicilor Veterinari Bistrița-Năsăud, care lucrează în zona Sângeorz-Băi și Maieru, a declarat că medicii de la țară nu pot face sterilizări gratuite.
”Bineînțeles că am vrea să putem face acest lucru, însă, pentru a reuși, ar trebui să avem un status economic foarte înalt. Colegii care fac această sterilizare gratuită au în spate niște asociații care plătesc actul medical și acele materiale care se utilizează fiindcă nu este vorba numai de o investiție de timp și de energie, este o investiție materială legată de medicamente, de firul de sutură, de tot ceea ce se face pentru a fi un act medical corect”, a spus dr. Berende.
Potrivit acestuia, o sterilizare costă în funcție de greutatea animalului.
”Dacă vorbim de cățele, ele pot avea de la câteva kilograme la 50-60 de kg și atunci există o diferență destul de mare legat de materialele care sunt folosite. Eu practic prețuri între 250 de lei și 350 de lei în funcție de greutate pentru cățele. Pentru pisici între 150 de lei și 200 de lei. În acest preț este inclusă manopera și anestezia. Sunt colegi care calculează separat anestezia. Noi le calculăm împreună. Din fericire, și la țară sunt tot mai mulți care vin cu animalele la sterilizat. Într-un an, la cabinet, în zona rurală, sunt sterilizări de ordinul zecilor, ceea ce e foarte puțin față de nevoie. Am fi doritori să găsim și noi posibilitatea să avem în spate asociații care să subvenționeze această sterilizare să putem face gratuit pentru proprietari”, a mai declarat dr. Berende.
Întrebat dacă medicii nu ar putea face un act umanitar ca să nu mai vedem atât de multe animale abandonate, dr. Lucian Anton, care are un cabinet medical la Șanț, a răspuns: ”Un act umanitar costă. Un gest umanitar îl faci când ești finanțat. Când tu nu ai bani să plătești salariul tău, al angajaților și să-ți întreții cabinetul, Doamne iartă-mă, cu ce să-l faci gratuit?”
Medicul veterinar Petre Mureșan, care are cabinet la Șintereag, a completat: ”Este clar că soluția pentru ca să nu mai vedem atât de multe animale abandonate este sterilizarea femelelor și masculilor în primul rând a celor fără stăpân și fiecare UAT – există și lege în acest sens – ar trebui să aibă puncte de colectare și de întreținere a câinilor fără stăpân, ori așa ceva nu există decât în Bistrița și Năsăud”.
În ce privește mentalitatea oamenilor de la țară, dânsul a spus: ”Este o diferență foarte mare între mentalitatea proprietarilor de câini de la oraș și a celor de la țară. La țară, câinii nu sunt considerați animale de companie, ci de curte, de pază. Sunt câțiva care au căței, și metiși, și de rasă, pe care îi țin din dragoste față de patrupede, dar majoritatea nici nu trec pe la ei. Câinii stau în condiții execrabile, ținuți legați într-un lanț de un metru, i se aruncă într-o oală lătură și atât. Aceasta este starea câinelui la țară și de-asta omul de la țară nu pune valoare pe animal. Nu aș putea niciodată să merg să-i spun: domnule, vrei să-i fac un vaccin împotriva unei boli care bântuie printre căței, vrei o sterilizare? Dacă îi spun că îl costă 150 de lei, îmi spune că mai bine îi dă în cap câinelui. Este o problemă care ține de educație, dar este foarte greu să îl educ pe omul care vrea să câștige ceva sau să-i iasă lui ceva. Din păcate, acest lucru se întâmplă”.
Anul acesta, în luna august, a avut loc o campanie gratuită de sterilizare a câinilor și pisicilor în timpul căreia au fost sterilizate 256 de animale, majoritatea femele.
“ Gradul de civilizatie al unui popor, se masoara dupa felul in care isi trateaza animalele” , nenea Mahtma Ghandi a spus asta si mare dreptatea are….
La Bistrița se fac sterilizări gratuite la pisici? Mi s-a lipit de casa o pisicuta și nu as vrea sa ma umple de pui. Asa ca as steriliza-o. Dar nu dispun de 200 lei pt asta.
Da, se fac. La anumite cabinete veterinare și clinici.
Nu costa 200 lei !
Da,sunt cabinete veterinare în Bistrița care fac sterilizări gratuite, prin programe europene.
Puteti sa va adresati la
Cabinetul Propetlife de langa Casa de Cultura Bistrita
Aşa este, in ultima săptămână am vazut doi câini nou apăruți in oraş! Se țin după oameni, se vede clar că au avut stăpâni. Pe unul l-am hrănit intr-o zi, era foarte flămând. Ştiu ca nu e suficient. Oare mai sunt locuri in vreun adăpost? Imi poate spune cineva?
“ Gradul de civilizatie al unui popor, se masoara dupa felul in care isi trateaza animalele” , nenea Mahtma Ghandi a spus asta si mare dreptatea are….tocmai a scris cineva -” Unualtu”- ….și așa este !!! mulțumim de comentariu !
Prin neglijența și răutatea oamenilor …. ” rasa superioară ” ! s-a ajuns aici !
Cine este nepăsător , violent , față animale , acela va fi nepăsător și violent și față de semenul său .
Nu există această așa zisă lege a umanității. ???..da de unde ! Animalele fac parte din creație ! Iar omul trebuie să aibă grijă de creație !
Distrugem tot ! și ne vom distruge și noi !
La ce ai scris tu nu ești în stare să ai în grija nici o râmă…..și te mai crezi superior după cel puțin 12 ani de scoala!!!!
Este ptr .. cititor de Bistrița…
am vrea sa stim de ce primarii nu actioneaza asa cum scrie la lege in localitati? si nu doar la sate. chiar si in oras, la curte sunt 99% din caini nesterilizati, neanregistrati nemicrocipati, desi exista obligatie legala! de ce nu face primaria o ‘potera’ compusa din politie locala si angajati ai primariei sa ia la piciro casa de casa din oras(la fel si la sate) care sa verifice daca acei caini, pisici care se gasesc in batatura, sunt conform legii inregistrati?????? de ani de zile nimeni nu face nimic. Sigur exista fonduri europeni si pentru asa ceva, dar cineva trebuie sa isi bata capul. de ce asociatiile private pot???? de ce atunci cand cineva vrea poate? si o ditamai primaria nu este in stare? D-le Turc asteptam in acest sens actiune…multa! in functie de cum ne tratam animalelel, ne tratam si cetatenii!!!! este cazul sa facem si in acest domeniu pasi mari, si sa nu mai dam vina pe alte prioritati1 toate merg mana in mana!!! este plin de catelusi si pisicute abandonate si schingiuite!!!!si vina este a Dvs. domnilor primari, presedinte si prefecti!!! aveti legi, dar nu le aplicati!