Actualitate Recomandări

Sute de oameni au venit la Biserica Protopopiatului să ia Aghiasma Mare

(FOTO- VIDEO) Sute de oameni au participat, duminică, de Bobotează, la slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari la Biserica Protopopiatului Bistriţa, oficiată de părintele protopop Alexandru Vidican şi de preoţii Nicolae Feier, Emanuel Vidican şi Vasile Beni. În predica rostită la sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele protopop a reamintit celor prezenţi despre puterile apei sfinţite care arată faptul că Biserica Ortodoxă „musteşte de puterea şi harul Sfântului Duh”.

„Aţi experimentat Aghiasma de un an, de doi ani, de mai mulţi ani şi nu stă niciun argument că apa se sfinţeşte prin crucea de aur, de argint sau prin altceva, alte obiecte pe care preotul le foloseşte. Cu mâna simplă a preotului, dar cu harul lui Dumnezeu apa devine apă sfinţită. Să fie acesta un argument pentru cei care bat la porţile noastre, pentru cei care vin ca nişte peţitori să spună: lăsaţi Biserica, veniţi la noi ca să vă mântuiţi. Ar fi suficient un argument să le cerem: dacă faceţi apă sfinţită, mă mai gândesc! Iată din ce biserică facem noi parte, biserica dreptmăritoare în care Duhul Sfânt este prezent, iar viaţa Bisericii musteşte de puterea şi harul Sfântului Duh. Nu prin vrednicia preotului se sfinţesc apele, ci cu puterea şi harul lui Dumnezeu. De aceea vă fericim şi ne fericim făcând parte din Biserica în care, sub ochii noştri, mai ales sub ochii credinţei, vedem minuni şi în ziua de azi. Ce minuni? Apa devine nestricăcioasă, pâinea şi vinul se transformă în trupul şi sângele Mântuitorului, iar prin puterea Duhului Sfânt, pruncii se botează nu cu apă de orice fel, ci apa devenită apă sfinţită. Aşa şi-au trăit moşii şi strămoşii viaţa lor, păstrând toate aceste valori inestimabile, iar noi participăm la toate aceste minuni. Pe lângă faptul că omul este o minune, şi apa sfinţită este o minune”, a spus protopopul Alexandru Vidican.

După ce preoţii au sfinţit apa din butoaie, credincioşii s-au grăbit să ia Aghiasma Mare despre care se spune că este vindecătoare de boli. Ca să se asigure că le ajunge tot anul, unii au luat chiar şi câte 5 litri în bidoane.

Boboteaza este sărbătorită în 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit în 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă. Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi şi catolici. Catolicii sărbătoresc în 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

12 comentarii

  • Preotii ortodocsi au copiat de la romano catolici si au si ei acum haine verzi… degeaba ca tot ortodocsi sunteti… interesanti mai sunteti. Daca purtai verde pe vremea comunistilor erai considerat ungur… acum s-a mai desteptat prostimea. Doar pe hainele preotilor romano catolici sunt vazute semnele alfa si omega… acum si ei hop top…. biserica cand o retrocedati??? nu este a voastra!!!

  • Nu ştiu dacă observați
    O adunare mohorâtă , oameni plictisiți, îngândurați.
    Un zâmbet natural, nu găseşti în mulțime.
    Iar în articolul precedent un om care se bucură de o medalie şi o bucată de hârtie.
    Alături de aceleaşi persoane.
    „Elitele şi pulimea”
    Ireal.

    • Uite cum o scârnăvie infatuată de la USR jignește o întreagă generație pe motivul că nu are aceleași idei fascisto-stalinisto-useriste ! CăCău te-ai întrecut pe tine! Oamenii aceștia pe care îi numești „pulime” sunt generația părinților noștri! Sunt oameni discreți nonviolenți care știu că democrația se face la vot și nu pe stradă urlând MUIE ! Această generație a construit România, au trăit sub povara comunismului și au mult mai multă cinste și demnitate decât toți măscăricii care în 10 august și-au manifestat ura și ticăloșia! Oricine ai fi în spatele pseudonimului „cc” ești un nimeni !!!! Un postac sclifosit care se crede rasă superioară pe modelul Joseph Goebbels.

    • Aveți dreptul să spuneți ce doriți.
      Eu văd o mulțime de oameni mohorâți, tăcuți îmbătrâniți şi negativi, plus scene ireale în care se petrec într-o biserică, focar de infecții respiratorii de tipul gripei e situat în proximitatea unu spital hub pentru toată regiunea județului.
      Oamenii intră sănătoşi şi vor pleca bolnavi, nu există nici o preocupare mimimă din partea dvoastră-ştiu că sunteți unul din preoți- pentru a minimiza pericolul de epidemie. Altfel nu ați fi ținut copiii aceia cu forța pe scena respectivă.
      Desigur şi părinții care vi i-au încredințat au partea cea mare de vină.
      Vă preocupă doar imaginea şi buzunarul propriu. Înțeleg.
      De dat cu mănunchiul cu apă rece, îmbrăcat cu o haină lucioasă, îngânat un cântecel şi un copil de grădiniță ar avea competențele respective, no big deal.
      Să fiți sănătos vă doresc.
      Cam greu după eveniment.
      3000 – 40000 de viruşi pe strănut, viteză până l 100 mph rază de contaminare pânā la 2 m.
      Pentru mine e destul de clar, că acest eveniment festiv, se traduce într-un număr ridicat de vizite pentru un act medical, costuri mai mari legate de vânzările de medicamente plus absențe de la lucru a unor părinți.
      Cu atât mai trist cât un medic pediatru deja bolnav a acceptat să gireze evenimentul, primirea unei medalii se putea organiza doar în prezența unor persoane sau notificat prin Poştă.
      Festivismul prostesc e marca fuduliei şi ignoranței.

    • Iar ironia „Elitele şi pulimea” vă o explic.
      Aşa considerați dumneavoastră mulțimile.
      Altfel v-ați fi obosit să preparați şi oferiți un ceai cald mai recomandat în condițiile respective, chiar respectând protocolul ritual, ați fi recomandat părinteşte părinților tineri să meargă acasă cu un zâmbet îngăduitor, nu forțând fetița aia cu un control fizic cu puncte de presiune forțat să nu tuşească( doar nu , se permite orice preotului orice..odată ce părintele îl încredințează). Iar elitele care vă dau legimitatea în faţa clienților..tratament VIP.
      Nu sunt în USR, oamenii de acolo nu au legătură cu mine.
      Sunt un om liber.
      Aşa că o să mai glumesc şi o să mi scriu, chiar dacă nu vă place.
      PS Vreți o aspirină?

  • ”…Aşa şi-au trăit moşii şi strămoşii viaţa lor, păstrând toate aceste valori inestimabile, iar noi participăm la toate aceste minuni. Pe lângă faptul că omul este o minune, şi apa sfinţită este o minune”, a spus protopopul Alexandru Vidican.” și acest lucru pentru că preoțimea, prelații nu le explică enoriașilor înțelesul noțiunilor ”minune” și ”sfânt”-”sfințire” și nici chiar acum, când ar fi fost momentul, ci mai bine se pune totul pe seama ”tradiției”, iar în loc ca enoriașii să nu mai creadă în tot felul de superstiții, credințe și vrăjitorii care au fost interzise în Sfânta Scriptură, prin amintirea acestora, chiar de către dumneavoastră: ”De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.”, îi îndemnați să continue cu astfel de manifestări. Atragerea enoriașilor de către ”pețitori” care bat la ușa Bisericilor, este o consecință a neexplicării, pe înțelesul tuturor a noțiunilor legate de credință, iar pețirea are succes, deoarece creștinul trebuie să afle singurul ADEVĂR, adică voința Lui Dumnezeu și pleacă acolo unde consideră că-l află, precum omul bolnav, care merge pe la diferiți doctori, până când unul îi spune ceea ce vrea să știe despre boala lui. Aș dori să citiți acest comentariu și să vă spuneți părerea depre acest subiect.

    • pentru H de la G
      …ce sa spun?
      te contrazici in tot ce ai scris pana acum legat de religie!
      parerea mea?
      ma mir ca oamenii il cauta pe Dumnezeu in tot felul de locuri…cand el e in Noi…in fiecare gand …gest….ADICA IN RESTUL de 95% din creier la care nu avem inca acces !

    • Gânditorule, am înţeles că eşti preocupat de istorie.
      În acest caz te sfătuiesc să studiezi şi istoria străveche a acestui neam.
      Vei descoperi că poporul acesta a conservat obiceiuri şi tradiţii pre-creştine, chiar elemente de spiritualitate pre-creştină.

      Dacă nu mă înşel, dumneata consideri această moştenire în cel mai bun caz bizară.
      Eu o consider o comoară.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.