Actualitate

Sute de polițiști, jandarmi și pompieri, în stradă de Anul Nou. Unde acționează

În perioada Anului Nou, în Bistrița-Năsăud peste 530 de poliţişti vor acţiona în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Efectivele de poliție planificate în serviciu, în perioada 30 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, vor acționa pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii, informează Inspectoratul de Poliție Județean.

Folosind peste 280 de autospeciale, polițiștii aflați în dispozitiv vor acționa în teren. Din totalul acestora, 328 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, 110 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de intervenţie rapidă şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Pe drumurile publice, poliţiştii de la rutieră vor acţiona pentru prevenirea producerii unor accidente grave, folosind aparate de măsurare a vitezei, de stabilire a prezenței alcoolului în aerul expirat și drugteste.

În această perioadă, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu polițiștii de la celelalte structuri, au intensificat acțiunile de prevenire și combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice. Până în prezent au fost indisponibilizate peste 1.500 de kilograme de astfel de materiale.

Se acordă o atenție sporită verificării modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea articolelor pirotehnice.

Poliţiştii specializați în investigarea criminalității economice vor acţiona, împreună cu alte autorităţi ale statului, după caz, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către unităţile de alimentaţie publică şi de cazare a turiştilor.

În perioada 30 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, o medie zilnică de 100 de jandarmi se vor afla la datorie. Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la toate evenimentele ce vor avea loc în spațiul public, atât pe pietonalul Liviu Rebreanu (la concertul din noaptea de Revelion), pe timpul evenimentelor specifice organizate în aer liber dedicate marcării trecerii în noul an, precum și în toate zonele aglomerate și zona în centrelor comerciale din municipiul Bistrița, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi precum și în zona cabanelor de la Figa, pentru ca fiecare cetățean să petreacă noaptea dintre ani în condiții de siguranță.

O atenție deosebită în această perioadă va fi acordată respectării legislației specifice referitoare la regimul materialelor pirotehnice, (petarde, artificii), obiecte care ar putea răni sau crea stări de pericol, pentru copii dar și pentru adulți deopotrivă.

În perioada următoare vor fi constituite echipe specializate de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor şi a situaţiilor apărute în zona de responsabilitate, pentru a interveni în mod operativ la evenimentele sesizate prin intermediul 112.

Totodată, jandarmii vor participa la menţinerea ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat împreună cu Poliţia, prin patrule mixte dar şi patrule de jandarmi în mediul urban şi rural.

Structurile montane cu efectivele Posturilor Montane Rodna, Piatra Fântânele şi Colibiţa vor acorda la nevoie sprijin și ajutor turiștilor aflați în situații deosebite și se vor asigura că toți cei prezenți în zona de munte se vor afla în siguranță. Astfel, vor fi executate misiuni de menţinere a ordinii publice în special în zonele foarte frecventate de turişti, precum şi pe traseele turistice.

110 pompieri militari bistrițeni care încadrează peste 25 de mijloace tehnice vor asigura, zilnic, misiunile pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor opt echipaje SMURD care încadrează autospeciala pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapia intensivă mobilă, precum și autospeciale de descarcerare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.