ACTUALIZARE Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud desfăşoară până în 15 august a 3-a ediţie a Tabarei Naţionale Militare de Vară la Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, a doua din acest an, la care participă 90 de elevi.
Programul taberei cuprinde, pe lîngă elemente de pregătire militară, activități de prim ajutor, şcoală de supravieţuire, pregătire sportivă, sporturi aplicative, respectiv: arte marţiale şi judo-elemente de autoapărare, orientare turistică, radio şi radiogoniometrie, înot aplicativ, alpinism şi escaladă şi tir sportiv (cu arme cu aer comprimat din dotarea secţiilor de schi-biatlon).
La ceremonia de deschidere au participat Florian Constantin – directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud şi locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Ioan Marian Cristurean.
Pe parcursul a şase zile, cei 90 de copii participanţi din şase judeţe ale tării au avea ocazia să desfăşoare practic teme de instrucţie de front, tir sau supravieţuire, de istorie sau geografie militară. În cadrul acestora ei vor putea să-şi pregătească un adăpost improvizat, să-şi procure alimentele sau filtreze apa, să aprindă diferite tipuri de focuri în condiţii de izolare. Deasemenea, printre altele, copiii vor învăţa să folosească busola şi harta pentru deplasarea și orientarea într-un teren necunoscut folosind elemente de topografie militară. Nu în ultimul rând, tinerii vor primi informaţii, din punct de vedere militar, referitoare la istoria, geografia zonei şi tradiţiile culturale ale armatei. Alături le vor fi militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată participanţi la misiuni în diferite teatre de operaţii, care îi vor iniţia în ”discipline” inedite pe toţi participanţii la tabără.
Ziua 1: sosirea participanţilor; deschiderea oficială; activităţi organizatorice/prezentarea programului; cina la popotă/petrecerea de “înrolare”.
Ziua 2: deşteptarea cu goarna; monitorizarea taberei şi a bazei de instruire; instrucţie/exerciţii de front şi formaţii; tir; instrucţie/trasee aplicative, obstacole naturale şi artificial, orientare şi cartografiere; patrula militară; instrucţie/supravieţuire în condiţii de izolare: tipuri de adăposturi improvizate (cu acoperiş înclinat, cu foaie de cort sau din natură, de tip A, hamac şi iurtă în formă de con), tipuri de focuri(baraj, stea, haiducesc, vânătoresc, tip grătar, tip scară înclinată şi îngropat) procurarea şi pregătirea hranei şi filtrarea apei având la îndemână doar nisip, tifon, cărbune de foc, pietriş şi vată/material textil; acordarea primului ajutor răniţilor. Transportul accidentaţilor cu mijloace improvizate; istorie militară.
Ziua 3: deşteptarea cu goarna; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii; tir; alpinism şi escaladă; misiune/acţiuni de salvare din teren muntos accidentat; patrula militară; “Army Party”/cântece cazone.
Ziua 4: deşteptarea cu goarna; înot aplicativ/scoaterea accidentatului din apă prin diferite metode; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii; tir; patrula militară; istorie militară.
Ziua 5: deşteptarea cu goarna; înot aplicativ/scoaterea accidentatului din apă prin diferite metode; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii, defilare; tir; istorie militară; ”Army Party”/cântece cazone.
Ziua 6: deşteptarea cu goarna; înot aplicativ/scoaterea accidentatului din apă prin diferite metode; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii, defilare; tir; istorie militară; ”Army Party”/Cântece cazone, foc de tabără – AMR 1, festivitatea de decernare a distincţiilor de prieten al cercetaşilor; evaluări, autoevaluări.
ȘTIREA INIȚIALĂ Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud a desfășurat în perioada 1-7 august a 3-a ediţie a Taberei naţionale militare de vară la Centrul de Agrement Sîngeorz Băi. Programul taberei a cuprins, pe lîngă activitățile de pregătire militară, elemente de prim ajutor, şcoală de supravieţuire, pregătire sportivă, sporturi aplicative, respectiv arte marţiale şi judo – elemente de autoapărare, orientare turistică, radio şi radiogoniometrie, înot aplicativ, alpinism şi escaladă şi tir sportiv (cu arme cu aer comprimat din dotarea secţiilor de schi-biatlon). Pentru înscrieri au fost disponibile 90 de locuri.
Ziua 1: activităţi organizatorice/prezentarea programului; cina la popotă/petrecerea de “înrolare”
Ziua 2: deşteptarea cu goarna; monitorizarea taberei şi a bazei de instruire; instrucţie/exerciţii de front şi formaţii; tir; instrucţie/trasee aplicative, obstacole naturale şi artificial, orientare şi cartografiere; patrula militară; instrucţie/supravieţuire în condiţii de izolare: tipuri de adăposturi improvizate (cu acoperiş înclinat, cu foaie de cort sau din natură, de tip A, hamac şi iurtă în formă de con), tipuri de focuri (baraj, stea, haiducesc, vânătoresc, tip grătar, tip scară înclinată şi îngropat), procurarea şi pregătirea hranei şi filtrarea apei având la îndemână doar nisip, tifon, cărbune de foc, pietriş şi vată/material textil; acordarea primului ajutor răniţilor, transportul accidentaţilor cu mijloace improvizate; istorie militară
Asociația ”Foișorul de foc”: ”În sunet de trompetă voluntarii aflaţi în Tabăra militară de la Sîngeorz-Băi au primit botezul dimineţii zilei de duminică, cea de-a doua de la plecarea din Bucureşti şi prima zi de instruire. În prima parte au fost organizate cele patru detaşamente, iar comandanţii acestora şi ajutoarele lor au trecut deja la ABC-ul instrucţiei formaţiei/detaşamentului. Au fost stabilite celelalte responsabilităţi şi întregul efectiv a efectuat instructajul privind regulamentul taberei. A urmat o deosebit de apreciată şedinţă demonstrativă de autoapărare cu voluntarii colaboratori de la Clubul Taekwondo Life Styl conduşi de fraţii Micu. La mijlocul zilei a avut loc ceremonialul de deschidere oficială a Taberei. Seara s-a încheiat cu o petrecere cazonă susţinută de „artiştii” voluntari Elena Modoran, Alexandru Drumaşu şi Alexandru Stan. O zi încărcată, fapt pentru care semnalul „Stingerea” interpretat maiestuos la trompetă de Ionuţ Sandu a însemnat pentru cei mai mulţi un lucru binevenit”.
Ziua 3: deşteptarea cu goarna; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii; tir; alpinism şi escaladă; misiune/acţiuni de salvare din teren muntos accidentat; patrula militară; Army Party/cântece cazone
”La Cormaia au fost parcurse şedinţe de înot, salvare de la înec şi acordarea primului ajutor persoanelor salvate din apă. De remarcat că au sosit şi au intrat în rol instructorii de la unitatea militară din Bistriţa. Seara s-a încheiat cu o demonstraţie de dans sportiv”
Ziua 4: deşteptarea cu goarna; înot aplicativ/scoaterea accidentatului din apă prin diferite metode; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii; tir; patrula militară; istorie militară
”Au fost organizate patru ateliere care au funcţionat simultan, detaşamentele rotindu-se la fiecare oră. La instrucţia tragerii un atelier a fost instalat în curtea Complexului de agrement din Sîngeorz-Băi. Instructorul de tir Claudiu Suciu a asistat fiecare trăgător pentru a obţine rezultate foarte bune. Celelalte trei ateliere au fost instalate în curtea liceului teoretic, respectiv două în Parcul Central. Ele au însemnat exerciţii de instrucţie de front, pregătire topografică (coordonată de un specialist de la unitatea militară din Bistriţa) şi autoapărare cu colaboratorii de la Club Sportiv Taekwondo Lifestyle. După amiază a fost instalată, tot în Parcul Central, infrastructura necesară deplasării pe tiroliană. O activitate iubită, cu multă andrenalină, organizată de specialiştii de la Salvamont Bistriţa-Năsăud. Seara a fost încheiată cu învăţarea de cântece ostăşeşti”.
Ziua 5: deşteptarea cu goarna; înot aplicativ/scoaterea accidentatului din apă prin diferite metode; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii, defilare; tir; istorie militară; Army Party/cântece cazone
”Conform planificării, am abordat cu curaj şi încredere în capacităţile noastre muntele, pentru o adevărată lecţie de viaţă: supravieţuirea în condiţii de izolare. Ajunşi la destinaţie ne-am organizat urgent pe patru ateliere: cunoaşterea trusei de supravieţuire, tipuri de focuri, procurarea şi filtrarea apei, capcane pentru vânat şi tipuri de adăposturi. Pe lângă instructorii Diviziei Civice Voluntare (DCV) am beneficiat de expertiza specialiştilor de la unitatea militară din Bistriţa, precum şi de a preşedintelui Clubului Sportiv Karate Bistriţa. După amiază am avut preselecţii pentru concursul de tir şi am primit în tabără vizita primarului oraşului Sângeorz-Băi, care ne-a felicitat pentru activitatea noastră şi a avut amabilitatea de a consemna câteva aprecieri în Cartea de Onoare a DCV”.
Ziua 6: deşteptarea cu goarna; înot aplicativ/scoaterea accidentatului din apă prin diferite metode; exerciţii de autoapărare (arte marţiale, judo); instrucţie/exerciţii de front şi formaţii, defilare; tir; istorie militară; Army Party/cântece cazone, foc de tabără – AMR 1; festivitatea de decernare a distincţiilor de prieten al cercetaşilor; evaluări, autoevaluări.
”A fost o zi magnifică, care a debutat cu un marş de adio pe străzile orașului. După întoarcerea la bază, un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a realizat o interesantă lecţie de prim ajutor, iar un ofiţer specilist militar de la unitatea din Bistriţa i-a introdus pe voluntari în tainele istoriei şi geografiei militare. Între timp, acompaniaţi de semnalele specifice şi-au făcut apariţia reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, cu un echipaj SAS (Serviciul de Acţiuni Speciale –„mascaţii”) care au prezentat elemente de prevenire a infracţionalităţii, precum şi o parte din „arsenalul” cu care îşi fac datoria. A urmat finala concursului de tir. La ora 16.00 a venit şi vremea bilanţului”
Aici mai multe fotografii și jurnalul taberei.
Foto: Facebook
Se mai fac înscrieri ? Unde ?
Buna ziua as vrea sa stiu ce pret are tabara si daca mai primiti înscrieri va multumesc.
Buna ziua .De un nr de telefon as fi interesata, ca sa pot lua legatura cu dumneavoastr.Multumesc ,o zi buna!