Directorii de școli din Bistrița-Năsăud au solicitat Ministerului Educației peste 3000 de tablete care ar urma să sosească în județ după ce Guvernul va încheia procedura de achiziție făcută la nivel național.
Ele nu vor fi înmânate direct copiilor, ci școlilor care, pe baza unui proces verbal de predare-primire, le vor încredința părinților pentru perioada în care se țin cursuri online, a spus inspectorul general Mihai Mureșan.
”În luna aprilie a.c., directorii unităților de învățământ au raportat direct în SIR, aplicația electronică cu informațiile Ministerului Educației, un total 3104 de tablete. Atâtea erau raporte și pentru atâtea am fost înscriși județul nostru vizavi de achiziția aceasta de care se tot vorbește de la Guvern. În afara acesteia este vorba de achizițiile pe Ordonanța 144 care prevede procurarea de tablete în limita sumei de 200 de euro/tabletă plus abonamentul la internt pentru 24 de luni pentru a nu avea dificultăți în zonele în care nu există acces la internet. La momentul în care va exista această achiziție realizată, evident că în niciuna dintre șțcolile județului nu o să se mai pună problema lipsei acestor instrumente IT”, a spus Mureșan.
Potrivit șefului ISJ, s-au mai făcut donații de tablete din partea unor ONG-uri sau firme direct unor școli, însă nu semnificative.
”În acest moment, așteptăm aceste tablete care umează să vină de la Guvern. Vom vedea câte vor veni. Fără doar și poate ne axăm pe achiziția pe baza OUG 144”, a spus Mihai Mureșan.
Inspectorul general a menționat că tabletele nu vor fi date direct elevilor, ci școlilor. ”Ele vin în școli care le înregistrează în gestiunea lor și le livrează copiilor în perioadele în care au nevoie de ele și le livrează pe bază de proces verbal încheiat cu părintele. Nu-i același lucru cu Euro 200 (program în baza căruia unii elevii și-au putut cumpăra computere -n.r.)”, a spus el.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Sănătăţii, în judeţul Bistriţa-Năsăud, din totalul de 62 de unităţi teritorial-administrative, niciuna nu se încadrează în scenariul roşu şi doar şase apar în scenariul galben, având incidenţe ale cazurilor de COVID-19 cuprinse între 1,24 şi 1,96 la mia de locuitori: comunele Dumitra, Şieuţ, Livezile, Spermezeu, Rebra şi oraşul Beclean.
Unităţile şcolare din oraşul Beclean şi comuna Livezile ar putea începe anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi în sălile de curs, întrucât incidenţa cazurilor a crescut aici ca urmare a focarelor de COVID-19 depistate la două centre de îngrijire a adulţilor şi vârstnicilor de pe raza acestor primării.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, a spus că nu se impune o măsură specială, pentru că acele centre sunt cu persoane izolate care nu au interacţionat cu comunitatea, deci nu ar trebui să o influenţeze.
Decizia privind debutul anului şcolar la Beclean şi Livezile va fi luată de Comitetul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.
Primăria Beclean a anunțat că este pregătită pentru debutul anului şcolar fie în scenariul verde, fie în cel galben, şi că de la bugetul local s-a alocat suma necesară pentru achiziţionarea a aproximativ 400.000 de măşti de protecţie şi a substanţelor dezinfectante necesare în unităţile de învăţământ.
1 comentariu