Stațiunea de interes local Colibița nu este altceva decât un loc pe care au pus stăpânire bogații Bistriței, total indiferenți la orice lege și regulă de bun simț. Nici măcar mult trâmbițata comisie constituită în urmă cu 5 ani și condusă de actualul prefect Ovidiu Frenț care și-a propus să facă ordine la Colibița nu a speriat pe nimeni. Dovadă că, odată cu golirea lacului, au ieșit la iveală țevile pentru canalizare de la vile și case de vacanță.
O echipă Pro TV a scos la iveală dezastrul, filmând numeroase canale de scurgere care ajung direct în lac. Imaginile le puteți vedea AICI.
Localnicii au declarat că nici nu se putea să fie altfel din moment ce Colibița nu a fost și nu este este racordată la sistemul de canalizare.
Ca de obicei, autoritățile au ridicat iar neputincioase din umeri.
”În urma scăderii apei, putem controla ceea ce nu am putut controla în aceşti ani şi anume: dacă sunt deversări de dejecţii sau dacă sunt persoane care îşi asigură alimentarea locuinţelor din lac necontorizat″, a declarat prefectul Ovidiu Frenț pentru Știrile Pro TV.
Astăzi, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a transmis următorul comunicat: ”Având în vedere situația semnalată la Colibița, încă de ieri prefectul Ovidiu Frenț a activat echipa operativă din cadrul Comisiei de Control Colibița, formată din reprezentanți ai Corpului de Control al Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului și Primăriei comunei Bistrița Bârgăului. În urma constatărilor efectuate astăzi la fața locului, va fi întocmit un raport cu concluzii și măsurile care se impun, ce va fi făcut public”.
Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a precizat într-un comunicat: ”În urma informațiilor vehiculate în spațiul public, care reclamau deversarea de ape uzate menajere în lacul Colibița, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa face următoarele precizări: La această oră se realizează verificări în teren privind aspectele semnalate, de către o comisie mixtă, care cuprinde reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Bistrița-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bistrița-Năsăud și ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. În știrea prezentată de către Pro TV este speculat faptul că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care ar deversa direct în lac. Din primele informații pe care le deținem până la finalizarea verificărilor din teren și raportându-ne strict la ceea ce a fost filmat, cel mai probabil este vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane. După finalizarea verificărilor din teren, concluziile comisiei mixte vor fi consemnate într-un proces verbal. Vom reveni cu aceste informații”.
Directorul general al AN „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus efectuarea unui control, în regim de urgență, la Acumularea Colibița. ”În urma unor informații apărute în spațiul public, conform cărora proprietarii unor imobile situate în arealul Acumulării Colibița deversează apă menajeră în lac, directorul general al AN „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus efectuarea unui control, în regim de urgență, de către Inspecția Bazinală a Apelor (IBA). De asemenea, directorul general al ANAR a cerut echipei de control ca la finalul acțiunii să prezinte raportul de control și propuneri de măsuri. Vom reveni, în cel mai scurt timp, cu detalii referitoare la acțiunea de control efectuată de către IBA”, se arată într-un comunicat.
”Acumularea Colibița este amplasată pe râul Bistrița, este realizată printr-un baraj din anrocamente cu mască din beton asfaltic cu un volum total de cca. 100 milioane, un volum util de 75 milioane mc și un volum de atenuare a undelor de viitură de 25 milioane mc și care asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităților din aval, inclusiv a municipiului Bistrița, precum și apărarea împotriva inundațiilor a acestei zone. Lucrările au o vechime de peste 30 de ani, altele de peste 40 ani, și echipamente cu durata de viață depășită. Dată fiind importanța, în primul rând, pentru populație a amenajării, AN „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa a promovat un proiect complex de reabilitare și modernizare a construcțiilor, echipamentelor și instalațiilor de la baraj și de la descărcătorii hidraulici ai acestuia la care se adaugă lucrări de amenajare ale cursului de apă care vor mări gradul de protecție al populației și infrastructurii localităților la inundații. Lucrările se fac cu respectarea principiilor Planului de management al riscului la inundații și ale principalelor directive europene din domeniul gospodăririi apelor și protecției mediului. Soluțiile de reabilitare și modernizare includ atât măsuri de protejare a ecosistemelor acvatice, cât și măsuri de consolidare a malurilor și versanților. Pentru realizarea celor mai importante măsuri care privesc barajul este prevăzută golirea parțială a lacului de acumulare conform unui grafic care să nu pună în pericol lucrările hidrotehnice, malurile și versanții, precum și obiectivele socio-economice din zona de influență” – AN ”Apele Române”.
În 2014, mult trâmbiţata comisie desemnată să facă ordine în zona de agrement Colibiţa a pretins că a început controalele. La vremea aceea subprefect, Ovidiu Frenţ a fost desemnat să o conducă.
„Vreau să îi anunţ pe deţinătorii de imobile şi alte proprietăţi din zona lacului de la Colibiţa, având în vedere că s-a emis Ordinul Prefectului de constituirea comisiei de evaluare a situaţiei din perimetrul localităţii Colibiţa, a lacului şi a zonei adiacente. Am fost delegat să conduc această comisie mixtă şi îmi doresc să intrăm în legalitate sub toate aspectele în această zonă de interes strategic pentru judeţul nostru, nu doar din punct de vedere a faptului că lacul Colibiţa este furnizorul de apă şi de energie hidro, ci şi prin prisma Strategiei de dezvoltare care vede acest obiectiv ca principalul punct de atracţie al turismului din judeţul nostru. Vreau să atrag atenţia tuturor celor care deţin locuinţe, cabane, alte tipuri de imobile, activităţi economice, să intre în legalitate pentru că, în următoarea perioadă, vom întreprinde acţiuni de control, verificare şi sancţionare a celor care nu respectă toate normele legale, începând de la cele de protecţia mediului până la cele economice, incluzând aici urbanismul şi cadastrul local. Această activitate va fi extrem de complexă şi va necesita sprijinul multor instituţii. Comisia Colibiţa, cum am numit-o eu, are în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor”, a spus în 2014 Ovidiu Frenţ, așa cum Timp Online a scris AICI.
Încă din 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, împreună cu prefectul de atunci Ioan Ţintean, şi-au asumat să facă ordine la Colibiţa.
“Va fi formată o comisie mixtă formată din reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile care se vor duce acolo şi vor reinstaura legea: toate gardurile care ajung până în lac şi nu sunt pe proprietăţi vor fi retrase, toţi cei care deversează reziduuri în lac vor fi sancţionaţi, vor fi verificaţi toţi cei care deţin proprietăţi acolo şi nu au toate utilităţile şi aici mă refer în mod special la fosele septice. Vă asigur că, într-o perioadă rezonabilă de timp, va fi făcută ordine în Colibiţa. Cei care se plimbă pe lac cu bărci cu motor nu se vor mai plimba şi vom reinstaura legea în Colibiţa. De asemenea, vom verifica toate pensiunile care cazează la negru fără să plătească vreo taxă la Primăria Bistriţa Bârgăului. Ne preocupă ce se întâmplă la Colibiţa chiar dacă asta nu face parte din fişa postului preşedintelui CJ. Mă interesează ce se întâmplă în judeţ şi vom face toate eforturile ca să putem să reinstaurăm legea în locaţia Colibiţa. Din păcate, până la mine, nimeni nu a făcut nimeni niciun gest decât declaraţii politice în ce priveşte declararea ca staţiune a zonei Colibiţa. Împreună cu domnul primar Vasile Laba (de la Bistriţa Bârgăului -n.r.) am făcut aceste demersuri şi mai avem de implementat două-trei soluţii pentru a îndeplini condiţiile necesare încât Colibiţa să fie declarată staţiune”, a spus la vremea respectivă preşedintele CJ, Radu Moldovan.
În luna noiembrie 2013, şeful de atunci al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop, a spus că instituţia pe care o conduce a verificat hotelurile şi pensiunile de la Colibiţa în privinţa contractelor pe care acestea le au pentru salubrizare şi evacuarea apelor uzate menajere.
“În 2013 nu s-au aplicat sancţiuni pe raza localităţii Colibiţa pentru deversări de ape uzate fecaloid–menajere sau depozite neconforme de deşeuri. Personalul Gărzii de Mediu se confruntă cu situaţia de a nu putea verifica toate locaţiile din cauza gardurilor care ajung până la marginea lacului Colibiţa. Responsabilitatea principală pentru zona Colibiţa o are Primăria Bistriţa-Bârgăului, în cazul unor situaţii speciale poate solicita sprijinul GNM”, a spus Maxim Pop.
Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba, a acuzat deţinătorii de pensiuni şi hoteluri că fac afaceri la negru. „Cui plătesc proprietarii de cabane şi vile taxa hotelieră? Să înţeleg că fac afaceri la negru? Fiecare vă vedeţi buzunarul propriu. Nu vă interesează nimic altceva, dar, în schimb, cereţi drumuri, apă, canalizare”, a spus Vasile Laba.
De-a lungul timpului, ecologiștii au atras în repetate rânduri atenția asupra acestui fenomen periculos.
Ciudat cum va socati privind tevile care toata lumea stie ca exista, si la Colibita si pe alte lacuri si pe rauri, dar nu va socheaza perspectiva betoanelor si gabioanelor care vor mutila pe veci Bistrita Ardeleana. Oricine are habar de ape stie ca impactul regularizarilor asupra raurilor este infinit mai mare decat cel al poluarii organice.
Poluare organică? Dar mașinile de spălat rufe și vase de la pensiuni, unde deversează? Dar detergenții de la curățenie? Dar gelul de duș și șamponul?
ca o vaca polueaza mai mult decat o masina si trebuie bagata in context
Vorba aceea un loc plin de kkt ,,marea de la munte” au facut praf acel lac marii patroni care au vile in zona. Zona aceea a devenit paradisul bisnitarilor cu miros de kkt
Motiv pt. care bistritenii nu au probleme cu rosu-n gît.
Așa ceva de deversari sunt in multe zone din județul nostru. Problema este si a omului de rând care nu știe decât să otraveasca natura. Majoritatea acestor deversari ajunge in panza freatica si de acolo in fântâni.
Circula o vorba prin Bistrita: ,,daca nu ai in casa un catel pichinez si cabana la Colibita nu faci parte din clasa conducatoare” Aceasta asa zisa ,,clasa conducatoare ” are in ADN-ul ei acest sentiment ca poate sa faca pisul in capul celorlalti.Ei numesc in functii de conducere pe soferii lor,pe amante sau rude si apoi noi credem ca acestia ajunsi sefi la Garda de Mediu,APM etc ii vor sanctiona pe cei care i-au numit? Ce nu realizeaza acesti vremelnici conducatori e ca natura poluata si distrusa ii va afecta si pe ei ,pe copiii si pe nepotii lor.
PAREREA MEA!
Din păcate ce ati presupus majoritatea ,uite că se confirmă in comunicatul postat mai sus de Administratia bazinala Somes-Tisa,tocmai cei care administreza si încasează bani grei de la consumatorii de apă.Acești nesimtiti spun că Pro Tv speculeza si dezinformeaza,ca de fapt aceste tevi traversează apa de ploaie….Bată-va Dzeu de slugoi politici să vă bată.
Nea Ioane… niste nemernici care se invart ca moristile dupa bataia vantului… sa bina cu autorizatiile pentru punerea in opera a acelor conducte de drenaj!!!! Urbanism, avize de la gaz, curent, mediu, aquabi, apele romane, cadastru… altfel is ilegale!!!
Sa sigileze acele proprietati si sa perchezitioneze tot traseul… sa vada daca acum a foat intrerupt undeva din cauza protv
La colibita si au facut case mari de neam prost ca vile nu pot fi numite toti politicenii si parveniti din Bistrita, pentru a se putea scalda linistiti propriul lor cacat, pentru ca asa sunt obisnuiti sa faca si in oras. Eu de mult nu mai pun piciorul pe acolo.
si in cursul sapatamanii alerga sa-l prinda in oras la….chiuveta!
NIMIC NU RATEAZA ASTIA!
Poate prefectul, in calitatea lui de coordonator al comisiei respective, macar acum o sa ia masuri drastice, pentru ca avem de a face cu minciuna oficiala, inselarea legii cu buna stiinta!!!!
NU TREBUIE SA-SI DEA DEMISIA!!! DEMISIA este o pedeapsa prea usoara pentru PREFECT!!! Trebuie sa sigilize vilele si hotelurile, trebuie sa publice o lista cu nume si prenume a tuturor celor care au astfel de tevi, trebuie sa aplice amenzi usturatoare adica amenzi care sa fie platite de acei smecheri in mai mulyte generatii, indiferent de cine sunt aceia. Asta pentru a descuraja aceste fapte. Daca se limiteaza la demisie sau la a nu face nimic ca si pana acum… atunci ce sa mai asteptam de la Romania???!!!
Asa arata o statiune de interes local in Romania tara EUROPEANA dar numai cu numele. Dupa apucaturi si dupa autoritati suntem in AFganistan, adica ne cacam in LAC . Poate isi mai aminteste presa dar si bistritenii cum au evoluat putin lucrurile. Astefel in 2012 ECOLOGISTII (PER) caci atunci eram la ei au organizat in premiera pe aceste meleaguri primul miting de protest cu 302 pescari prezenti in fata Prefecturii. S-a discutat acest aspect si intr-o sedinta cu prefectul si institutiile. Au stiut cu totii de ele dar s-au facut ca ploua. A mai fost si o mare dezbatere publica la Palatul Culturii SOS- NATURA tot cu 300 participanti organizata de mine personal si Cristian Tetcu. Au fost inregistrate pe CD toate cele 19 scurgeri amplasate ilegal in intravilan pe raul Bistrita si au fost inmanate tuturor institutiilor. Au fost infundate de pescarii nervosi cu spuma de poliuretan vreo 5 tevi. Oameni buni ; cu siguranta toti sefii de institutii, prefect, primar, politie locala , garda, Apm etc isi iau salariile de pomana si nu fac nimic din ceea ce trebuie sa faca. Legislatia pt. ei este doar o hartie de sters pe CUR si chiar nu-i doare capul deloc sa o aplice ca la carte. Pot face dovada in sensul acesta si imi asum ce zic. Avem alte zeci de petitii cu starea ingrijoratoare a apelor din BN. Nimic nu se misca si in mod normal doar cu amenzi severe de la COM. de MEDIU UE s-ar mai putea spera ca se misca lucrurile. Statul Roman este incapabil sa isi gestioneze averea si nu urmareste decat imbuibarea celor pusi cu pile sa il reprezinte. Este clar ca nu avem institutii dupa model occidental, ci un fel de surogat cu sefi care ascund adevarul. Mimam democratia, mintim Europa si inselam asteptarile oamenilor. Si toate aceste din pacate se intampla cu largul concurs al multor cetateni romani care sunt total dezinteresati la randul lor sa respecte legea si sa fie activ in a trage semnale. Personal sunt foarte satul de cele sesizate de mine in 12 ani de politica VERDE. Am ajuns sa fiu batjocorit de unii NON-CETATENI care ma jignesc in anonimat atat pe mine cat si pe colegi. Situatia ramane nerezolvata in ciuda acestor demersuri si vom apela in schimb la serviciile EUROPENE unde colegii nostri GRUNII -EUROPENI sunt foarte puternici. Aici cu adevarat este tara tuturor posibilitatilor .Aseara PRO-tv a transmis starea jalnica a CACATULUI de la MUNTE.
Domnule perfect !
Toate autoritățile se lamentează, clamându-și neputința.
Comitete și comiții fără număr, pe bani publici, rezultate zero.
Legea trebuie impusă, la nevoie prin constrângere.
Situația existentă are două posibile explicații:
– ori incompetența administrativă de a impune respectarea legii (de a conduce, controla, bine-guverna);
– ori corupția sistemică (ceas de ceas și în proporție de masă);
PS Într-o lume civilizată, în care s-a auzit de onoare, cel puțin un domn-tovarăs ar trebui să demisioneze pentru complicitatea la otrăvirea populației.
Desigur, cârcotașii (sosoșiștii, cei din statul paralel, rău văzătorii) , vor spune: AMÂNDOUĂ.
De amendat nu ii amendează nimeni ca așa trebe ….o sa dea câteva amenzi așa de ochi lumii și la revedere.
In Ro dacă ai pile poți face orice!!!
As recomanda un pic de aer comprimat pe țevi in sus sa la dam kakatul înapoi cu presiune!!
Jos mafia jos pilosii
Despre ce lege și regulă vorbim atunci când cei puși să vegheze legea o încalcă cu bună știință în mod ostentativ. Cum să-l credem pe domnul Prefect că ar avea intenția să aplice legislația de mediu la zeci de kilometri distanța de dânsul când el taie în disprețul legii toți copacii de lângă clădirea în care își are sălașul? Totul e doar praf în ochii proștilor și neobosită cârâială electorală pentru ca cei aflați la putere să se distreze în continuare pe seama noastră și să-și tragă în continuare toate beneficiile posibile pe turta lor.
Cine bea apă din Lacul Colibița? Cine pescuieste și mănâncă pește? Nu-i bai, s-au găsit între timp vinovații: Iohannis, Soros și Cioloș… Atâta timp cât Pană și Deneș au n competențe de specialiști în mediul acvatic și silvic, nu vă jucați.
Chiar de acolo bem noi apa ??????
LEEEHHHHAAAAMMMMIIITTTEEE . Lehamite . Lehamite.
Fara nici un Dumnezeu .
Un lucru intreb, daca are bunavointa sa raspunda cei care stiu : aceasta apa de la Colibita vine la noi la robinet in Bistrita ?
Da..
Acum apa din lacul Colibita mai face 30 km, mai spala 3 comune si ajunge la robinet in Bistrita. Dar o solutie bantuita a fost sa aduca apa direct din lacul de la Colibita in statia de tratate de pe strada calea Moldovei pentru costuri de tratare mai mici!!!!!
Felicitări celui m-ai gospodar primar de pe vale bîrgăului si de pe mapamond. Bravo Laba Vasile o comuna in plina dezvoltare condusa de un GOSPODAR adevarat.
MARIUS RUS; iti multumesc pt. interventia ta. Ai fost martor ocular la toate aceste porcarii. Ai participat alaturi de mine si ai organizat aceste manifestari, ai ecologizat raurile ai tinut o emisiune la AS-tv timp de 6 ani. D-ale PESCARILOR in care tu ai fost cel mai informat . Asa este. Nu pune pusca jos si te rog sa iti faci datoria de bun cetatean si in mod special de mare iubitor de NATURA. Suntem extrem de putini cei care au asemenea preocupari si nu castigam batalia cu nesimtirea decat daca suntem consecventi. Sti este o vorba….PICATURA CHINEZEASCA poate avea succes.
Sa vedem reacția si mai ales ce se va întâmpla de acum încolo cu aceste deversări ! Timp de mai bine de un an vir rămâne la vedere. Dacă in acest timp nu se va face nimic, nu se iau măsuri si mai ales nu se sancționează sever pe cei vinovați, ar trebui desființate anumite instituții, cu competente in astfel de cazuri, pentru ca nu își au rostul !!!
Domnul deneș, doamna Grațiela grațioasa -ministresa mediului (ați auzit de dânsa ?) și alți domni, la ce veghează ?
Ce alt obiectiv mai important al guvernării au decât sănătatea populației ?
Țara lui papulă vodă !
Bea la rahat, bistrițene și apoi zi-le la toți că tu ești european!
Da! Pentru mai multe informații aruncați un ochi la statia de apa de lîngă drumul Năsăudului. Bem o apa ,,otravita,, din râul Bistrița Ardeleana si de cei de la Colibița și de cei din aval.
Foarte frumoasă imaginea!
Potentații bistrieni ne arată cum își fac nevoile, la propriu, peste toți fraierii ce-i tolerează.
Ar trebui ca fotografiile cu toate aceste scurgeri de kkt să se afle în toate bucătăriile și băile locuințelor din Bistrița,.
Dacă există vreun ONG local de mediu serios, fără complicități cu această mizerie, ar trebui să facă cu aceste imagini panotaj de promovare a miraculoasei mări de la munte, poate mai există doritori de a-și deversa dejecțiile indirect în gura bistrițenilor.
Hidos…Tunurile cu căcat ale bogătanilor din județ …Cum să facă ordine domnul prefect Frent ? Nu mai bine îi ocărăște pe popiii din județ la ședința de la protopopiatul Bistrița că nu l-au spălat pe Dragnea la referendum să îl facă bun de președinte?Duca-s-ar in Frent-a…
Din păcate, adevărul scos la iveală prin golirea lacului, confirmă spusele președintelui consiliului județean, domnul Emil Radu Moldovan, care a spus în anul 2014 că, ”…din păcate până la mine, nimeni nu a făcut nici un gest în (ceea) ce privește declararea ca stațiune a zonei COLIBIȚA”, ceea ce este adevărat, doar dacă mai adăugăm la cele spuse atunci, că nici dumnealui, nici alții, până astăzi, în zilele noastre nu a făcut nimic, decât declarații politice. Nici măcar acea comisie, numită de către domnul Ovidiu Frenț, pe atunci subprefect și numit să conducă Comisia Colibița, nici membri comisiei nu au făcut nimic, pentru aplicarea legalității din diferitele domenii în care se săvârșeau ilegalități, doar constatări ale situației de fapt, fără a lua măsuri pentru intrarea în legalitate, care era scopul înființării acelei comisii, așa cum rezultă din constatările filmate de către o echipă a Pro TV, căreia domnul actual prefect i-a declarat că, din cauza nivelului apei nu puteau demonstra realitatea încălcării legalității, uitând să specifice că nici administrația locală, prin care înțeleg și consiliul județean, de abia în anul 2018 a luat la cunoștință că n-a făcut nimic pentru asigurarea canalizării și furnizării apei potabile, soluție care asigura respectarea legalității în toate domeniile unei localități oarecare sau, cu atât mai mult a unei stațiuni turistice. Le recomand celor care se ocupă de verificarea stării de siguranță a zidului/digului, să aibă în vedere și eliminarea materialelor adunate pe fundul lacului ca urmare a colmatării (materiale aduse în lac) de apa care reprezintă apă potabilă și energie hidro care contribuie la obținerea energiei electrice, cele două scopuri pentru care a fost construit Lacul de Acumulare Colibița, nu numai pentru devenirea locului un punct turistic de primă importanță pentru economia și faima Județului Bistrița-Năsăud.
sa incepi un comentariu in 2019 la fel ca in 1983!!!!
(asa cum a spus tovarasul Nicolae Ceausescu la al XII lea Congres al partidului Comunist Roman ……. )
Putea trece mult timp pana sa aflam aceste lucruri,sa vedem aceste imagini cutremuratoare,care s-au creat sub privirea blanda si ocrotitoare a autoritatilor noastre.Daca vom sta nepasatori si se va umple din nou lacul ,fara sa se ia niciun fel de masuri,vom condamna generatiile viitoare la boli,infectii si moarte ,datorita nepasarii noastre.Oricate eforturi s-ar cere,aceste atentate criminale la viata oamenilor trebuie evitate urgent,indiferent cine sunt cei ce au organizat asfel de costructii si fara nicio remuscare au tras tevile cu tot rahatul in acest lac.Aici ar trebui sa ne solidarizam cu totii si sa nu se permita reumplerea lacului pana nu dispar toate tevile acelea.
Bem rahat de Bistrița, după care mâncăm rahat de Teleorman, zilnic. Spuneți-mi, oameni buni și femei foarte deștepte, ce mai urmează? Ce mai urmează?
Haideți in Piatra Fantanele si acolo sant cabane si aer curat mult mai curat cu siguranta
De aici bem zilnic apa? Bravo administrație centrala, bravo administrație locala, bravo garda de mediu, bravo sanatate publica. Bravo ma! La Veorica i-ati spus ca principalul punct de atractie turistica din judet e plin de kkt? Pe bune! Demisia tuturor.
Atâta timp cât institutiile statului sunt politizate tot așa o să fie. Dacă ne uităm la cei ce guvernează țara nu o să vedem decât minciuna, corupție și cat mai multe legii in favoarea lor. Când o să fim hotărâți să luăm atitudine, să fim mai uniți, să nu ne umilim in fața lor pt o bere ,un kg de ulei s-au etc.abia atunci putem vorbi de o democrație consolidată și sănătoasă. Apoi neparticiparea la vot îi o favoare pt acești sacali din politica romaneasca. Majoritatea nu au nici o pregătire in guvernarea țării. Așa că trebuie să ne trezim, până mai avem ceva din acest pământ minunat si binecuvântat de Dumnezeu.
In urma cu cativa ani , CJ impreuna cu Primăria Bistrița Bârgăului au facut demersuri pentru declararea Colibiței – stațiune de interes local, desi la capitolul turism lucrurile lasa mult de dorit. În Colibița, loc în care pe timpul verii în fiecare weekend ajung mii de turiști, sunt doar trei restaurante care pot să ofere mâncare doar pentru câteva sute de oameni. Pe lângă cele trei restaurante , mai sunt și aproximativ 400 de pensiuni care oferă cazare turiștilor, dintre care 35 sunt construite prin fonduri europene. Deși multe dintre aceste pensiuni au în contract statut de agropensiuni, adică trebuie să asigure și o parte din alimentație oamenilor care se cazează acolo, foarte puține îndeplinesc și această condiție. Pe scurt, oamenii vin, plătesc, dar se întâmplă să nu aibă ce să mănânce, restaurantele fiind pline ochi. Resursele umane fiind puține, unii patroni neavând bucătari, se așteaptă ore în șir până când mâncarea este pusă pe masă. La acestea se mai adauga si lipsa totala a ofertei de servicii turistice. Practic, turiștii care merg la Colibița nu știu ce pot să facă, ce activități pot să desfășoare odată ajunși acolo. Aceasta este consecinta lipsei de implicare a autoritatilor locale si judetene. Prin urmare, Colibita a ajuns mai degraba o „statiune de interes personal”.
Proprietarii de vile din Colibita au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. Cel mai grav lucru este insa deversarea dejectilor direct in lac, astfel incat lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. De aceea, trebuie trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului. De asemenea in anii trecuti se discuta ca autoritatile jidetene negociază achiziția unui teren în zona lacului, pentru amenajarea de campinguri însă pana acum nu s-a facut nimic concret. Cel putin acum cu ocazia golirii lacului , este un bun prilej pentru a intra in legalitate .
Eu locuiesc in zona principala bistrita bargaului si platesc o droie de bani pt canalizare .ei fac zeci de mii de lei in perioada sezonului si nu sunt in stare sa si faca fosa septica nemernici pompeaza c…tu din lac fac mancare cu apa si turisti manca ba mai iau si o gramada de bani pe o ciorba facuta cu apa din lac……ce tare..
Mare lucru o rezoluție la Primărie care obligă realizarea unei fose septice pe fiecare proprietate în termen rezonabil şi condiționarea tranzacțiilor de vânzare -cumpărare a clădirilor de prezența fizică a acelei fose dimensionate în raport cu numărul de persoane.
Însă eu bănuiesc altceva.
Fiind toți „domnii” din oraş care şi-au investit în lux interior şi-au zis păi să aşteptăm proiectul public de canalizare că tot noi îl votăm. Noi ne-am dat autorizații, păi tot noi cu banii voştrii ne vom instala rețeaua. Da, e privat terenul nostru nu cumva să mergeți la lac..
Problema lor actuală e că sunt multe localități fără canalizare care au prioritate înaintea sătucului de vacanță şi nu vor să-şi asume costurile.
Aşa că aşteaptă.
Închiriază, relaxează poluează nimeni nu-i trage de urechi…doar nu se trag singuri.
Pe de altă parte ce proiect frumos de licență apoi doctorat, ar fi pt un student de la mediu sau medicină epidemologie…evoluția poluării-contaminării- bolilor pe bazinul râului Bistrița din 1990 încoace. Aşa cu modele ,cifre grafice de tendință , corelaţie nr de persoane-rate de îmbolnăvire..că altfel în spațiul public s-ar putea să circule doar sperietori, la pescarul x i-a mers burta… iar autoritățile nu ştiu despre ce vorbesc.
Desigur pentru nivelul de Spiru Haret promovat e prea complicat.
culmea joggingului
sa mergi duminica la colibita sa te kaki in lac si sa alergi luni sa-l prinzi in bistrita la robinet!
Da.
Şi să-ți şi plăteşti regulat factura la Aquabis pe propriul kk livrat la robinet.
Asta e marea de la munte???? Asta e buda de la munte :))) o mare de rahat!!! Prefectul mai bine se baga sub masa decat sa mai vorbeasca povesti. Deci ce fac autoritatile???? Controale???? Au luat salarul degeaba..
Teava lui raducu a pozat-o careva???