Recomandări Social

„Tărâmul giganţilor” din Munţii Călimani. Imagini de pe una dintre cele mai frumoase poteci

Poteca tematică „12 Apostoli” din Parcul Naţional Călimani a fost selectată printre cele mai frumoase 7 astfel de poteci din România. De-a lungul celor 11 km ai traseului tematic „12 Apostoli”, pe turişti îi aşteaptă o excursie fascinantă prin păduri de molid şi păşuni subalpine, către una din cele mai frumoase destinaţii din Parcul Naţional Călimani, Rezervaţia „12 Apostoli”. Rezervaţia adăposteşte mai multe figuri zoomorfe şi antropomorfe, „sculptate” de intemperii în decursul vremurilor, constituite din fragmente de lavă cimentată. Albert Gavrilă şi prietenii lui de drumeţie au străbătut-o sâmbătă.

Grupul de stânci ce formează rezervaţia cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice ce atrag numeroşi vizitatori, ca de exemplu figura unui moş cu barbă, spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteşte de silueta lui Nefertiti ş.a. Printre acestea se remarcă figura misterioasă a Moşului, ce prezintă trei faţete distincte, toate cu chip uman. Ineditul acestor stânci a provocat imaginaţia privitorilor, iar unii le-au asemănat cu megaliţii din Insula Paştelui. Cei 12 Apostoli, îşi au originea în actiunea milenară de erodare a vântului şi ploilor asupra rocilor vulcanice, neexcluzându-se totuşi nici varianta intervenţiei unor creatori străvechi de simboluri.

De sărbătoarea celor 12 Apostoli (29 iunie) localnicii urcă din zonele învecinate pentru a sărbători „Moşii din Călimani” cu originea în străvechiul cult dacic al soarelui, bradului şi focului având ca temă principală cultul moşilor şi strămoşilor.

Cei care doresc să vadă cu propriii lor ochi “tărâmul giganţilor” le propunem o vizită la această rezervaţie, având ca punct de plecare Vatra Dornei, de unde până la Gura Haitii mai sunt 28 de kilometri. Din Gura Haitii, se poate ajunge la Rezervaţia 12 Apostoli prin Poiana Negri, pe la Mănăstirea „Apa Rece”.

Călimanii, munţi ce îşi deapănă legendele din perioade dacice şi de pe vremea lui Pintea Haiducu, sunt cei mai masivi munţi vulcanici din România.

Parcul Naţional Calimani a fost constituit în anul 2000 cu o suprafaţă de peste 24 mii de hectare. Pe traseul tematic, se pot admira privelişti panoramice ale Munţilor Calimani, înşiruite de-a lungul marginii celei mai mari caldere vulcanice din Europa.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS