Actualitate

Crețu: Târg al meșterilor populari și târg de mărțișoare. Activități de Dragobete

ACTUALIZARE Primăria Bistriţa organizează ”Târgul de Dragobete şi Mărţişor” în Piaţa Centrală, lângă Biserica Evanghelică, acolo unde au fost amplasate anul trecut, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cele 30 de căsuțe din lemn. La acest eveniment sunt aşteptaţi meşteri populari din Bistriţa-Năsăud, dar şi elevi ai şcolilor din Bistriţa pentru a expune spre vânzare mărţişoare. Târgul va fi deschis în perioada 24 februarie – 8 martie.

Deschiderea Târgului de Dragobete, din 24 februarie, va fi la ora 13.00. Va fi un târg al meșterilor populari în căsuțele din lemn pe care le-am lăsat intenționat acolo și va fi un târg de mărțișoare, în corturi, făcute de cei interesați, de elevii de la Arte Plastice, dar și de alții. Vor veni și cei care sunt antreprenori și vând mărțișoare” – primarul Ovidiu Crețu

Miercuri 24 februarie, în centrul istoric va fi sărbătorit Dragobetele. Municipalitatea va organiza, pentru a opta oară, diverse activități pentru a marca sărbătoarea dragostei la români.

Dacă vremea va fi frumoasă, însă prognoza nu este prea bună, vom face evenimentele pe pietonal, dacă nu, în Teatrul de vară se vor ține toate activitățile legate de Dragobete. Vineri vom avea Balul Dragobetelui la cantina Colegiului Infoel. Participarea este a școlilor în primul rând, vom avea pictură pe față, alte acțiuni. În această manifestare este foarte implicat Consiliul Local al Tinerilor. În urmă cu șase ani am discutat cu ei dacă mergem pe Valentine’s Day sau pe Dragobete, ei au ales Dragobetele și s-au implicat foarte mult” – Ovidiu Crețu

Evenimentul este organizat la iniţiativa Consiliului Local al Tinerilor face parte din calendarul manifestărilor care vizează conservarea tradiţiei naţionale. În acest sens, pe lângă târg, bistrițenii vor putea participa la ateliere de dansuri populare susţinute de Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, la concursuri şi vor primi baloane inscripţionate.

Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, în 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii. Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, fiind identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

Foto: arhivă 2015

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.