(FOTO) Târgul de Paști din cadrul Ostermarkt s-a deschis pe platoul din fața Palatului Culturii, bistrițenii putând să cumpere produse cu specific pascal până duminică 9 aprilie, de Florii, inclusiv. La cele 30 de tarabe din lemn amplasate la intrarea în Parcul Municipal producătorii și comercianții vând ouă împodobite cu boabe de cafea, cu scoici, diverse podoabe, decorațiuni de Paști, obiecte de artizanat, produse handmade, miere, obiecte din lemn, turtă dulce, produse culinare.
Sâmbătă 8 aprilie, în ziua deschiderii oficiale a Ostermarkt, sunt așteptați și producătorii de bunătăți după rețete tradiționale. Ei vor vinde în locația obișnuită din Piața Centrală, lângă Biserica Evanghelică.
”Produse tradiționale și creații manuale marca Produs în Bistrița-Năsăud dau o notă veselă și colorată Târgului de Paști al sașilor – Ostermarkt, organizat la Bistrița, în acest sfârșit de săptămână”, anunță Asociația:
”Peste 20 de artizani și mici producători din diverse colțuri ale județului, membri ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” sunt prezenți la Târgul amenajat pe platoul din fața Palatului Culturii. Achiziționând creațiile lor unicat sau de serie mică vom face, cu siguranță, un cadou inedit și un gest de responsabilitate față de comunitate, susținând economia locală.
Târgul de Paști al sașilor bistrițeni, organizat cu o saptămână înainte de marea Sărbătoare a Învierii, își are originea în perioada cruciadelor, așa cum declară istoricii. Membrii comunității germane din Bistrița au transmis acest obicei peste secole, din generație în generație, la exodul sașilor în Germania și Austria, de la jumătatea secolului trecut. Tradiția Târgului de Paști a fost reînviată la Bistrița în urmă cu 15 ani.
Portul popular, muzica și dansurile săsești și șvăbești vor anima zona centrală în acest sfârșit de săptămână iar platoul din fața Palatului culturii este deja cartierul general al produselor meșteșugărești. Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” este reprezentată de peste 20 de meșteșugari și mici producători care își expun creațiile lor realizate cu mult suflet și multă imaginație. Produse din lemn, decorațiuni de Paști, artizanat, impletituri din papură, lumânări, piese de îmbrăcăminte cu motive tradiționale, accesorii, bijuterii etc. pot fi admirate și achiziționate la Târgul organizat de Primăria Bistrița, prin Centrul Cultural Municipal, Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică. În mod cert sunt cele mai potrivite produse pentru un cadou deosebit și asta pentru că, fiind lucrate manual, nu veți găsi două la fel și, în plus, sunt și ieftine.
Bunătățile alimentare făcute după rețete și procedee tradiționale – cornulețe, cozonaci și pâine, siropuri, conserve de legume, brânzeturi etc. – le veți putea găsi în spațiul deja consacrat din Piața Centrală, în apropierea Bisericii Evanghelice, la piața locală Produs în Bistrița-Năsăud, sâmbătă 8 aprilie 2017, între 8:00 și 14:00. Este ultima zi în care se mai primesc comenzi pentru bucatele de Paști cu gustul celor pe care le făceau bunicile noastre”.
Primăria Bistrița, prin Centrul Cultural Municipal, Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică organizează sâmbătă 8 aprilie, cu o zi înainte de Florii, tradiționalul Târg al sașilor bistrițeni, Ostermarkt.
De la ora 11.30, are loc Parada portului popular pe traseul Biserica Evanghelică – Palatul Culturii. La ora 12.00 este programată deschiderea oficială, urmată de o rugăciune ecumenică.
Urmează un program artistic susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița, Orchestra Profesionistă de la Palatul Culturii, ansamblul CN ”Liviu Rebreanu” (clasele IV-V), ansamblurile de dansuri săsești din Sibiu, Codlea, Goldregen din Reghin și Korona din Brașov, ansamblul-cor Edelweiss din Câmpulung Moldovenesc, ansamblul de dansuri șvăbești din Satu Mare (tineri și seniori), ansamblul de dansuri D-Fantasy din Bistrița.
Anul acesta, Paștele va fi sărbătorit în 16 aprilie.
Organizatorii sunt rau dusi cu pluta. Ei nu au auzit de POSTUL PASTELOR si au chef de fanfara si CHIRMASE. Bai ! Nu asa se asteapta INVIEREA !!!