Cultură

Târg, spectacol şi baloane pe pietonal, recital şi expoziţie la ”Casa cu lei” de Dragobete (FOTO)

Sărbătoarea iubirii la români şi a primăverii, Dragobetele, a fost marcată în centrul istoric al Bistriţei printr-un târg unde au venit meşteri populari şi elevi care au scos la vânzare mărţişoare şi un spectacol folcloric. La ”Casa cu lei” au avut loc un recital la mai multe instrumente populare de suflat şi o expoziţie.

De Dragobete a început pe pietonalul Liviu Rebreanu Târgul Mărţişorului, deschis până în 8 martie, de Ziua Femeii. În prima zi au fost prezenţi numeroşi elevi de la 11 şcoli bistriţene, care au vândut mărţişoare şi felicitări lucrate manual. Cei de la Liceul Tehnologic de Servicii (foto principală) au adus mărţişoare comestibile: dulciuri în diferite forme şi culori, care au atras privirile.

Nu au lipsit de la târg meşterii populari şi comercianţii, 32 la număr, cu artizanat, obiecte handmade, sculpturi în lemn, aranjamente florale, dulciuri şi altele.

Cei prezenţi la eveniment au primit baloane albe în formă de inimă, inscripţionate cu mesajul ”Iubesc româneşte”.

Pe scena din centrul istoric, timp de două ore, au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri populare elevii de la Liceul Tehnologic Agricol şi artiştii Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc”.

Anul acesta nu s-au mai oficiat căsătorii de o zi pe pietonal. Tinerii care au dorit un mariaj de 24 de ore au putut spune ”Da” la Balul Dragobetelui, organizat pentru liceeni week-end-ul trecut.

Tot de Dragobete, la Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei” a avut loc un microrecital susţinut la diferite instrumente populare de suflat de Ştefan Popescu, director adjunct şi profesor de nai şi fluier la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, acompaniat la orgă de Constantin Argint. De asemenea, a fost vernisată o expoziţie de instrumente populare a virtuozului şi a fost lansată cartea ”Din tulpina pomului cânt de dragul omului”, autori Ştefan Popescu şi Ciprian Popescu.

Ştefan Popescu a fost supranumit ”omul-orchestră” deoarece a inventat numeroase instrumente muzicale mai puţin convenţionale. Pe lângă nai şi fluier, Ştefan Popescu cântă la lingură de lemn, sticlă de ţuică, ulcior, ploscă, solniţă, dar şi la fructe şi legume (măr, nucă, varză, morcov), în total peste 35 de instrumente clasice şi neconvenţionale. El a realizat aproape 2.000 de naiuri din lemn de soc sau bambus, cel mai mai având aproape 2 metri şi 53 de tuburi. A câştigat de-a lungul timpului numeroase trofee şi a participat inclusiv la concursul ”Românii au talent”.

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!

1 dragobete 2015 2 dragobete 2015 3 dragobete 2015 4 dragobete 2015 5 dragobete 2015 6 stefan popescu 7 expo instrumente 8 expo instrumente

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.