Fermierii și artizanii le-au făcut o mare bucurie bistrițenilor care apreciază și consumă produsele locale. După o pauză de două luni, sâmbătă, 23 mai, s-a redeschis piața de la Biserica Evanghelică în condiții speciale de securitate sanitară și distanțare socială.
Au venit cu brânză și produse lactate Grigore Creța din Ruștior și producătorii din Sângeorz-Băi, chef Nina Rus și-a delectat din nou clienții cu păstrăv afumat, salată de icre, tot felul de conserve pe bază de păstrăv, dar și de legume, familia Ban și Liviu Rebreanu și Ioana Hangan-Pudilic au adus pâine tradițională, plăcinte și alte bunătăți făcute în cuptoare vechi, iar familia Rânziș dulcețuri, compoturi și siropuri din fructe de pădure. Nu a putut lipsi nici Dinu Pleșa cu uleiurile lui presate la rece sau Sorin Tisa cu frumoasele lui obiecte din lemn, făcute cu atât de multă dragoste și migală.
Chiar dacă nu au avut nevoie de produse de la fiecare, unii bistrițeni care îi apreciază pe acești oameni și le cumpără în mod constant produsele – au făcut-o și online în vremea restricțiilor severe- au trecut pe la fiecare și au cumpărat câte ceva de la toți ca să îi încurajeze și să-i facă să se simtă iubiți și apreciați. Cei mai mulți au plecat cu plasele pline, dar cu zâmbetul pe buze, dovadă că bucuria reîntâlnirii a fost cu adevărat mare.
Daaaaa!!!! Asta lipseste acum!!! Targul organizat de Primarie la Biserica!!!! Cortul Cameri…. pe cand???? Aaaaa si poate pun niste tarabe si pe partie!!!
Cum sa cumperi cozonac??? De ex?!? Daca te uiti ca mine la 2,3 poze vezi ca dl care vinde cozonac sta cu masca doar pe gura! Si asta cand stie ca e pozat… va dati seama ce poate face cand nu e pozat sau cand face cozonacul!? Unde sunt regulile de igiena? Cine le verifica conditiile???
În spații deschise nu este obligatorie purtarea măștii. Nimeni nu vă obligă să cumpărați nimic, nici benzină, că au pus alții mâna pe pompe, nici haine, că au pus mâinile pe ele nenumărați, nici mâncare din supermarket că și acolo există probabilitatea maximă să mai fi atins ambalajul înaintea voastră vreo câteva sute. Puteți să vă mutați în munți, să vă adunați singuri mâncarea din pădure sau să cultivați pământul și să așteptați să răsară ceva ca să aveți ce mânca. E posibil ca niște frunze să vă fie suficiente ca să vă acoperiți diverse părți ale corpului și dintr-o dată veți fi în bula de siguranță de care aveți nevoie să respirați.
@Cristiana Sabau… daca nu e obligatorie atunci de ce o poarta????
Sa scuipe pe cozonac! Oricum in 4 ore cica se sterilizeaza singur! Adica moare virusul!
@Zorro Eu nu am de unde ști că nu fac anchete referitoare la purtatul măștilor. Fiecare face ce crede și ce i se pare că e bine. Din ce văd eu, cam 80% poartă incorect masca și sunt convinsă că 95% nu știe cum să o pună și scoată corect, nici cât trebuie utilizată, nici ce să facă ulterior cu acest deșeu medical. Aceasta în condițiile în care restul – 5% – sunt oameni din sistemul sanitar (dacă vor fi atâți) – care știu, dar nu sunt convinsă că respectă nici ei.
@Cristiana Sabau… daca era alt pseudonim puteam sa jur ca ma contrazice un habotnic psdist, ortodox sau pnlist!!! Ma surprinzi, deoarece omul respectiv nu era in spatiu deschis… ca idee…. era intr-o casuta! Si pana la urma nu ma intereseaza neaparat purtatul unei naframi la gura!!!! Ma referea la modul general la igiena acestor vanzatori ambulanti…. asa cum dintodeauna am sustinut ca “sfanta” cuminecatura sau cum vor ei sa o numeasca este un ritual insalubru specific tarilor subdezvoltate!!!!
Oamenii aia care vand mancare… mancare pe care eu o bag n gura nu o mai prepar nicicum termic… unde se kaka??? Sau se pisa???? Ma refer la modul general… ce fac dupa? Unde se spala? Masurile astea trebyie dintodeauna nu doar acum!!!
@Zorro Cum să fie căsuță? Puneți-vă ochelarii. E o masă acoperită. Nu are niciun perete. Chiar e spațiu cât se poate de deschis. În ce privește restul suspiciunilor, nu am nicio dovadă să spun într-un fel sau altul. Fiecare are dreptul să creadă ce vrea. Trăim într-o lume liberă!
@Cristiana Sabau… un mare like pozitiv! Da sunt mese acoperite! Ti-am zis ca m-am uitat doar la 2,3 poze… nu ma intereseaza teoria chibritului aau acest caz punctual sau pandemia neaparat! Ma intereseaza ca dupa aceasta experienta lumea sa devina mai exigenta cu masurile de igiena!!!! Daca ma duc la un magazin sa nu-mi felieze salamul cu mana goala sau cu manusa cu care numara si banii! Acel salam il manac asa cum e! Chestia cu produsele astea artizanale iarasi mi se pare o lipsa de igiena! Asa cum sunt vanzatorii de pe marginea drumului de miei porci sau cascaval! Asa mi se pare si vanzatorii de cas branza urda… din piata! Eu am vazut intr-o dimineata cum o femeie (tanara de altfel) a luat casul din portbagajul masinii in brate si astepta semnul sa-l duca in piata! Stand cu casul in brate s-a sters la gura (adica si-a sters zabelele din colturile gurii!!!!) cu acea panza alba in care e invelit casul!
Eu sper ca aceasta perioada de promovare intensa a igienei sa ne invete ceva! Dar nu cred!!!! Cred ca o sa ramanem la fel de mocicosi si indolenti in aceasta privinta ca si in altele!!!!
Si bineinteles ca acest chirmas se tine pe spatiul verde. Iarba este tosanita ca pe camp. Pe dalele de pe Pietonal nu incapeau mesele ? De ce a fost creat Pietonalul ? Las ca vine vremea sa facem si ordine in ce priveste spatiile verzi ale orasului. Asa -i onorata Primarie ?
Pseudonimul asta de Zoro nu te prinde bine, fiindcă se pare că ori te faci ori ești paralel.
Zorro de Bistrița umblă îmbrăcat într-un căput negru, suplu, după modelul cătanelor negre. Are clop mic, rotund, în stilul păstorilor din Munții Rodnei. Când se luptă cu bandiții din instituții poartă masca pe frunte și pe ochi, nu pe nas și pe gură ca bistrițenii ce se bat cu coronavirusul. Zorro înseamnă Hulpe deoarece el este istețul ce ridiculizează autoritățile. Dacă vedeți un Z mare pe primăria din Bistrița și pe alte instituții din oraș să nu vă mirați. Doar trebuie să știți că acolo nu-i vorba de masca lui Zorro, ci de sabia lui.
Și la Talmud scrie că comentacii bistrițeni sunt niște crabi stricați.
Se observă de la o poștă că lucrezi la primărie. Unii spun că chiar și pe lângă. Să ne înțelegem atunci: postacii primăriei nu sunt niște crabi stricați. Ei sunt doar Rabi buni. Apropo, spune-i șefului tău să-și monteze pe creștet un kippah. Ca fiu de popă ortodox i-ar prinde bine. Noi, crabii stricați, am fi poate mai îndurători și nu ne-am ruga zi de zi să ajungeți cel puțin la lada de gunoi a istoriei.