Actualitate

Târgul de viitor și-a deschis porțile. Universitățile din țară și companiile locale își prezintă ofertele

(FOTO) Târgul de viitor, organizat la Colegiul Tehnic Infoel Bistrița vineri și sâmbătă, și-a deschis porțile pentru viitorii absolvenți de liceu care pot în felul acesta să vadă ce le oferă universitățile, dar și companiile, având opțiunea să analizeze dacă nu pot munci și studia în același timp.

”Ideea noastră este să punem în fața viitorilor absolvenți de liceu oferta universităților pe lângă cea a marilor angajatori din județ astfel încât fiecare elev din clasele a XI-a și a XII-a să-și poată face o idee per ansamblu, mai departe, dacă merită și își permite să urmeze studii superioare sau se angajează la o companie, acumulează 3-4 ani din job cât de cât și apoi se orientează spre ceea ce propun universitățile pe formare continuă fiindcă acum s-au împletit zona de universitate cu cea de carieră profesională. Elevii care vin la Târgul de viitor pot analiza și dacă nu cumva pot urma studii universitare la distanță în timp ce lucrează. Noi, prin Aociația POV.21 pe care o păstoresc vrem să dăm astfel tinerilor o perspectivă întrucât tema Ce fac cu viața mea? este una extrem de importantă pentru viitorul lor. Eu mă bucur că putem face acest târg acum când e mare nevoie de forță de muncă pe piață, dar și de studenți, cel puțin eu asta am observat”, a spus Gavrilă Urs, organizatorul târgului.

El a menționat că o altă idee de la care a pornit organizarea târgului este încercarea de a aduce și la noi modul de gândire al tinerilor din străinătate care mai întâi vor să vadă dacă sunt capabili să-și asigure singuri veniturile și apoi se orientează spre universitate.

”Noi am rămas așa cu ideea că un tânăr face facultate, familia se descurcă să-l întrețină, el poate sta, așa, într-o bulă și după aceea va vedea el cum se angajează pe o poziție de management dacă se poate, ceea ce e o mentalitate falsă și în continuare întreținută fals de PR-ul universităților care vor să vândă mai departe ideea că oamenii ies de acolo extraordinar de pregătiți, când știm că nu este așa fără o etapă de practică reală și concretă”, a mai spus el.

Universitățile participante la evenimentul ”Târgul de viitor” își vor expune oferta educațională tinerilor bistrițeni. Acestea sunt: Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Iată programul acestui eveniment care se desfășoară inclusiv sâmbătă:

De asemenea, tinerii pot participa la workshop-uri destinate dezvoltării lor, conform următorului program:

– Vineri (08.04.2022):

• Sidor Costinași – Puterea lui 1% (14:30 – 16:00),

• USAMV – Drones & Cadastru (16:00 – 18:00),

• Emilia Guia – Orientare în carieră (17:00 – 18:00),

• Facultatea de Matematică și Informatică (UBB) – Concurs informatic „Let’s B-IT!” Minihackathon – (13:00 – 18:00);

– Sâmbătă (09.04.2022):

• USAMV – Plantele agricole necunoscute, prietenele mele (12:00 – 13:00),

• Echipele de robotică din județ – Meci demonstrativ de robotică (14:00 – 16:00),

• Facultatea de Matematică și Informatică (UBB) – Concurs informatic „Let’s B-IT!” Minihackathon (10:00 – 16:00).

În cadrul standului TeraPlast, participanții vor avea ocazia de a-și perfecționa CV-ul și de a simula un interviu de angajare cu experții de Resurse Umane din cadrul companiei.

Sursa foto: Facebook

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.