La Primăria Bistrița a avut loc festivitatea de deschidere a Târgului Mare al Bistriței 2019, eveniment la care au participat oficialități locale și județene, reprezentanții orașelor înfrățite Besançon (Franța), Herzogenrath (Germania) și Zielona Gora (Polonia), cetățeni de onoare, bursieri Nosa.
”Bun venit la Târgul Mare al Bistriței, care își redeschide porțile la 666 de ani de la prima ediție, cea din 1353, care a însemnat deschiderea Bistriței în sfera urbană a Transilvaniei și deschiderea unui excelent traseu de dezvoltare, care în numai câteva decenii a făcut din orașul nostru un important centru comercial în această parte a Europei. Bun venit la sărbătoarea orașului nostru, sper să petreceți clipe frumoase în aceste zile și să profitați din plin de evenimentele organizate în această perioadă. Este marea sărbătoare a orașului nostru. Gaudeamus igitur! Să ne bucurăm de zilele frumoase pe care ni le oferă viața. La mulți ani, Bistrița, la mulți ani parteneriatelor noastre!”, le-a transmis participanților primarul Ovidiu Crețu.
Primarul Bistriței a spus că ”este binecunoscut faptul că orașul nostru a fost fondat de coloniști sași la începutul secolului XI și că a obținut titlul de oraș liber regal la mijlocul secolului XII, după care a avut o dezvoltare accentuată, a devenit nu doar unul dintre orașele importante ale Evului Mediu, ci și unul cu o personalitate distinctă și un farmec aparte”. ”De-a lungul celor peste 800 de ani de istorie, Bistrița a cuynoscut și perioade dificile, începând cu năvălirea tătarilor din 1241, aceasta fiind și prima mențiune documentară a orașului nostru, epidemia de ciumă din 1601, Dictatul de la Viena din 1940, deportarea evreilor și exodul sașilor din 1944, prigoana comunistă împotriva intelectualilor, interzicerea Bisericii Greco-Catolice, dar de fiecare dată orașul a renăscut prin munca și străduința locuitorilor săi. Bistrița s-a reafirmat mereu, reușind să-și păstreze trăsăturile care i-au conferit individualitate, hărnicie, deschidere spre nou, promovarea educației și culturii, toleranță etnică și religioasă. Astăzi, putem spune că trăim într-un oraș care s-a dezvoltat armonios, mândru de trecutul său multisecular săsesc, de prezentul său românesc și încrezător în viitorul său european”.
”Perioada istorică pe care avem șansa de a o trăi, pe lângă faptul că este una extrem de interesantă, este una cu provocări extreme, chiar punând sub semnul întrebării viitorul civilizației europene în forma pe care o cunoaștem. Regretatul Neagu Djuvara afirma că retrăim perioada căderii Imperiului Roman, când sub presiunea popoarelor din afară civilizația romană s-a prăbușit și treptat a fost înlocuită cu cea a Europei medievale, măcinată timp de secole de războaie nimicitoare, dar care a și dat această dezvoltare uimitoare a civilizației. Generația noastră are obligația de a căuta căi și resurse pentru păstrarea valorilor civilizației noastre, iar împreună cu partenerii noștri din străinătate trebuie să găsim mijloacele de consolidare și afirmare a dezvoltării europene, de susținere a mecanismelor și instituțiilor care fac ca Uniunea Europeană să funcționeze”, a mai spus primarul Bistriței în mesajul său.
Ovidiu Crețu a anunțat că diplomele pentru noii cetățeni de onoare ai municipiului Bistrița, managerul Clinicii Sanovil, Gavrilaș Mureșan, și directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, vor fi înmânate sâmbătă seară pe pietonal, înaintea începerii concertului simfonic (ora 19.00).
La deschiderea oficială a Târgului Mare al Bistriței au transmis mesaje administratorul public al județului, Florin Moldovan, subprefectul Ciprian Ceclan, senatorul Ioan Simionca, primarii din Besançon și Herzogenrath, Jean Louis Fousseret respectiv Christoph von den Driesch, viceprimarul din Zielona Gora, Krzysztof Kaliszuk, președintele Asociației Sașilor Bistrițeni din Germania și Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, artistul plastic Marcel Lupșe (cetățean de onoare al Bistriței).
Din păcate istoria Bistriței va consemna încă o perioadă dificilă, poate nu ca invazia tătarilor , ciuma sau marele incendiu, respectiv cele 3 mandate ale primarului Crețu.
Bistrița a involuat în această perioadă, dovadă fiind cifre statistice pe cr\are nimeni nu le poate contesta: pensia și salariul mediu, precum și puterea de cumpărare a bistrițenilor sunt printre cele mai mici din țara.
Aveam nevoie de investiții solide în infrastructură care să atragă investitori creatori de locuri de muncă bine plătite și nu de pârtie de schi, cușca veverițelor, etc.
TARGUL MARE AL BISTRITEI, nu este nici târg nici chermeză, ci mai degrabă un amestec fabricat după o retetă originală ‘Marca Cretu’. Această paranghelie costisitoare este in primul rând o „ciorbă lungă” de proastă calitate care tine 9 zile (24august- 1 septembrie), din care lipseste tocmai functia comercială a târgului, cea care ar putea să sustină integral cheltuielile de organizare. Prin urmare, paranghelia lui Cretu din acest an costă 550.000 lei din bugetul local.
Zilele trecute am citit o știre despre un primar care de 8 ani nu mai organizează zilele orașului respectiv, deoarece a declarat că preferă să asfalteze străzi de banii aia. Numai în Bistrița se cheltuie bani fara număr pe toate tâmpeniile din mintea unui primar catastrofă. Cui ii trebuie 9 zile de spectacole? Și pe ce bani? Nemernicilor faceți ceva pentru oraș, că de chefuri e sătulă lumea. Oricum ce e prea mult, nu e sănătos!
Cu banii astia se putea asfalta o strada care este circulata intens gen eroilor unde in zona ICRA, incompetentii au schimbat niste petice cu alte petice iar Zefirului o strada foarte linistita este asfaltata cap coada… dupa ce prioritati se asfalteaza strazile????
Marele absent la festivitatea de deschidere a Târgului Mare al Bistriței a fost Radu Moldovan. Toată lumea credea că el este plecat la Congresul PSD pentru lansarea oficiala a Vioricăi Dăncilă drept candidat al Partidului Social Democrat în cursa prezidențială in toamnă. Dar, surpriză! Răducu a fost prezent la Maratonul Via Maria Terezia, un eveniment important care are loc in judetul Bistrita-Năsăud organizat de Tasuleasa Social în parteneriat cu Consiliul Județean BN. După unele surse, de la Congresul PSD au fost absenti si alti lideri din teritoriu, intre care Buzatu de la Vaslui si Oprisan de la Vrancea. Să fie oare un semn de disolutie a PSD?!
L-a luat și pe Wanabe cu el!
Deși sunt argumente pro și contra, totuși chestiunea cu TÂRGUL sună nepotrivit. Ciuma roșie se pricepe doar la furat, la fasole cu ciolan și la circ. Cu administrația sunt paraleli băieții , de când e adormitul de Crețu primar nu se vede unde s-au dus vreo 500 de milioane de euro-bugetul. Dacă le iei arhiva la puricat cu o firmă de audit, dispar în pușcărie tare mulți nenorociți din primăria asta. La fel și la Consiliul Județean. La anu’, scapă cine poate, vorba lui Ponta.
Da’ oare Nea Ion cum de n-o fost acolo? Sau s-o dus cu Wanabe să-l consoleze că nu i-o venit diasporenii la întîlnire.
Are clienti pesedisti la vanatoare!
Mai lasati-o moale bai portocaliilor ca adevarata ciuma de după revoluție ati fost voi prin guvernările voastre?V-ați comportat ca niste gunoaie(Liviu Rusu cand cersea bani de la Geiger,Udrea, Gh.Stefan,Băsescu,CDR, și sunteti multi hoti portocalii care sunteti la bulau)Iar pentru tine Floreane nu pot sa spun decat ca acum sunt acrii strugurii!!!!Cand ati condus județul sau tara de ce nu a crescut puterea dr cumpărate în țară sau pensiile,ce s-a realizat în domeniu infrastructurii sau ce alte realizări a-ti avut?A-ti furat, a-ti furat!!!!