(FOTO-VIDEO) Cele nouă zile de sărbătoare a orașului, sub denumirea Târgul Mare al Bistriței, s-au deschis oficial în centrul istoric în prezența primarului Ovidiu Crețu, președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan, prefectului Ovidiu Frenț, ministrului Apelor și Pădurilor Doina Pană, ministrului delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, noului comandant al Brigăzii 81 Mecanizate, col. Mircea Gologan, și a altor oficialități.
Pe scena de pe pietonalul Liviu Rebreanu și-au făcut apariția statuile vii de la Compania de Teatru Passe Partout Dan Puric din Capitală, pentru ca lumea să vadă ce înseamnă ”Suflet de statui”.
Primarul Ovidiu Crețu și președintele CJ Radu Moldovan au dezvelit statuile vii Andrei Mureșanu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Georg Pfaffenbruder și Alexandru Roșu.
”Am asistat la un moment istoric, care vrea să ne spună nouă, bistrițenilor de astăzi, ce a însemnat Bistrița de dinainte. I-am văzut pe Rebreanu, Coșbuc, Mureșanu, cu momente care strălucesc pe cerul cultural al României. Suntem mândri de ce au realizat cei care au trăit aici înaintea noastră”, a spus Ovidiu Crețu.
Primarul Ovidiu Crețu le-a înmânat antrenorilor Florica Budușan (dans sportiv) și Radu Sângeorzan (karate) distincțiile de cetățeni de onoare ai municipiului Bistrița. ”Acordăm aceste distincții etățenilor care se remarcă în mod deosebit. Ar trebui să acordăm multe titluri, dar selectăm astfel încât să nu cadă în desuetudine cea mai importantă distincție a municipiului”, a menționat edilul Bistriței.
Prima seară de sărbătoare pe pietonal a fost rezervată muzicii clasice, printr-un concert extraordinar susținut de Ștefan Pop, și el cetățean de onoare al Bistriței, alături de prietenii săi: soprana Cristina Păsăroiu și bassul Alin Anca, acompaniați de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Cristian Sandu. Cei prezenți au putut asculta lucrări de Ponchielli, Verdi, Dvorak, Donizetti, Bizet, Rossini, Strauss și nu numai.
Înainte de concert, publicul a urmărit momente de dans oferite de Clubul Floris.
Înainte de festivități, de la Palatul Culturii și până în Pădurea Schulerwald, via str. Ecaterina Teodoroiu – Grigore Bălan – Andrei Mureşanu – Decebal – Gării – Independenţei, motocicliștii au participat la o paradă menită să înceapă seara rock cu Riff, Aurograf, New Proscenium, Voxter, The Noise.
”Am așteptat cu nerăbdare și bucurie, alături de cetățenii municipiului Bistrița, startul marii sărbători a orașului nostru. Spectacolul oferit de către Primăria Municipiului Bistrița în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (acest parteneriat fiind o premieră pentru orașul și județul nostru), a fost unul de mare ținută artistică. Artiști valoroși ne onorează cu prezența orașul, aducând un suflu nou Bistriței. Sărbătoarea orașului sau Târgul Mare al Bistriței, cu o durată mai mare începând din acest an, poate fi prin calitatea evenimentelor oferite, un punct de atracție în perspectiva dezvoltării turismului în orașul și județul nostru. Autoritățile locale și județene au dovedit prin acest demers comun că interesul pentru dezvoltarea comunității noastre primează în acțiunile pe care le întreprind, că scopul muncii lor este dezvoltarea comunității noastre! Să ne vedem cu toții la Târgul Mare al Bistriței!”, a menționat pe Facebook viceprimarul Cristian Niculae.
Aici puteți vedea mai multe fotografii.
Pentru prima dată, Târgul Mare al Bistriței este organizat în parteneriat de Primăria Bistrița și Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Municipal respectiv Centrul Judeețan pentru Cultură.
Un album foto puteți vedea și aici.
putini oameni… multi comunisti… organizatorii imbracati toti in tricouri rosii… jenant
Eu ma bucur ca cineva sa gândit sa diversifice acest târg mare și pe lângă evenimentele artistice au apărut și cele culturale și sportive și totodata ma bucur ca nu văd aglomerări mari de oameni intr-un singur loc ca sau împărțit iar fiecare poate sa se bucure se cea ce ii place rock, folclor sau muzica ușoară
De la ora 20.00 putinele tarabe cu articole artizanale s-au inchis…cica la insistentele organizatorilor, asadar pietonalul era gol…nimeni nu simte ca ar fi zilele orasului, sunt impartite evenimentele muzicale in trei locatii si nu e normal. Aseara dupa ora 22.00 in Schullerwald erau 25 de oameni la concertul trupei RIFF, jenant ! Aaa atentie daca mergeti in padure e o bezna totala pe drumul ce duce acolo, chiar si in perimetrul scenei si pe alei, sa va luati lanterne. Organizare de doi bani, exact ca si conducerea primariei !
Nu pot sa spun decat rusine organizatorilor!!!!! O mare, mare, mare rusine. Nu poti sa ai invitati solisti de un mega prestigiu, cu niste voci exceptionale si sa oferi o sonorizare EXECRABILA!!! Sunt singura ca si un dj de nunti din Bistrtita putea sa le ofere un sunet mai bun, mult mai bun. Pacat de valoare concertului si al solistilor.
Am asistat ieri la deschiderea târgului dar si inainte si dupa la deosebitul concert si am ramas cu o amintire foarte plăcută. Am fost placut surprins de cum s-au desfășurat lucrurile si artiștii de teatru și muzică de nota 10.
Statuilea astea sunt si in primarie la ce lucruri se fac prin oras… e clar
Numai o minte bolnavă putea pune alături pe Liviu Rebreanu, George Coșbuc și Andrei Mureșanu cu Alexandru Roșu sau Pfaffenbruder. Mai lipsea Costan.
Regulile de etichetă la concerte ajută atât audienţa să aibă parte de o experienţă muzicală minunată, căt si muzicienii, să se dedice complet spectacolului.
Bunul simţ, sau probabil lipsa de cultură din partea organizatorilor, a făcut ca partea de muzică clasică să fie o batjocură, un afront adus actului de cultură.
Orchestra şi tenorul într-o ţinută de spectacol, publicul în ţinută de bâlciu.
Se observă deplasarea printre scaune şi se aude chiar un scâncet de copil.
Acest act de cultură era obligatoriu a avea loc în sala Casei de Cultură sau Palatul Culturii, ( (după zilele noastre) şi nu în TÂRG.
Ieri au fost momente originale care au placut publicului. Spectatorii au rămas surprinși si mulțumiți de oficiala deschidere.
Du-te Craciune in biata ta! Numa sa critici știi! Cine crezi ca te bagă-n seama? De mânuță cu Chereji si Vasile Man si repide, repide …(cum zice Ogâgău), mereți în jăle!
Repide, repide la castronul cu ca.. și la pupat. Oare ce? Moaște? Nu! Cu..ri? Da!
Nu este atât de grav faptul că aleșii noștri se cred vedete și după recital țin cu tot dinadinsul, la un spectacol gratuit, să stea în primele rânduri. Este o boală veche a politicienilor.
Grav este că, mâine poimâine, nu mai are cine să-i tragă de mânecă. Un domn Crăciun, un domn Chereji sau Bălan, inevitabil vor obosi, cei tineri nu au simțul datoriei față de comunitate.
Curând va veni vremea ca în biserică se va intra în costum de baie. Așa cum nu vedem sacralitatea muzicii clasice, nu putem nici aprecia o critică obiectivă. Dar tristețe vine tocmai de la cei care sunt gata să sărute tălpile celor ce le risipesc banii orașului, pe spectacole fără public. Tocmai cei care sunt gata să demoleze un act de minimă decență, nu au demnitate propriei semnături.
Derapajul administrativ va fi pe an ce trece tot mai agresiv, tocmai pentru că nu se acceptă nici cea mai nevinovată critică, toți vor să fie lăudați și doar să pupe-n fundul curți, dar pe întuneric nimeni să nu-i recunoască.
Domnule majuscule scris GÂBRIȘ, ce sunteți dumnevoastră o știți foarte bine și o recunoașteți cu mândrie. Cât despre ”mega culți” și trepăduși nimic nou, același dispreț față de membri comunității au și aleși noștri, cu cât limbajul disprețuitor este mai evident cu atât votul slugarnicilor este mai sigur.
Vă cred că nu ați fost, dar o dovediți acum cu vârf și îndesat că sunteți. Un dispreț total față de oameni, o respingere categorică a părerii contrare, sunt caracteristicile celor ce văd totul în jurul lor doar în roșu. Scrierea cu majuscule a propriului nume denotă o autosuficiență și o grandomanie demnă de activiști partidului unic. Știți că doar Nicolae Ceaușescu și familia puteau fi apelați în ordine firească prenume și nume, noi toți ceilalți trebuia să fim apelați cu nume și prenume, iar dumneavoastră cu litere mari. Pe mine mă excludeți din neamul românesc cu o ușurință demnă de înaintași ciumei roșii, folosiți jargonul ”marș” adresat oamenilor de parcă toată viața dumneavoastră de liber cugetător ați fi petrecut-o în lesă.