Actualitate

Noi tarife pentru parcările din Bistrița de la 1 ianuarie 2018. Ce modificări se fac în regulamente

Consiliul Local Bistrița dezbate în ședința de joi regulamentele pentru administrarea parcărilor, cu plată şi de reşedinţă, amenajate în oraș, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Tarifele de bază pentru utilizarea parcărilor cu plată: a) pentru 30 minute: 1 leu b) pentru 1 oră: 2 lei c) prin transmitere SMS: 0,60 euro + TVA/oră d) pentru 1 zi: 5 lei e) Abonament de parcare: lunar = 70 lei, trimestrial = 180 lei, semestrial = 250 lei, anual = 480 lei f) Contract cu rezervare (persoane juridice) = 1.200 lei /an.

Tariful de bază pentru utilizarea parcărilor de reşedinţă, după cum urmează: a) în sumă de 15 lei/loc de parcare/lună, respectiv 180 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice. b) în sumă de 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice. c) în sumă de 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule. d) în sumă de 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite. Tariful de bază poate fi actualizat anual prin Hotărâre a Consiliului Local, totodată vor fi aprobate şi scutiri sau reduceri de tarif parcare pentru diferite categorii de persoane.

Pentru cazurile în care atribuirea locurilor de parcare se va face prin licitatie publică cu strigare, saltul de supralicitare se stabileşte la valoarea de 5 lei/loc de parcare/an.

Administrarea parcărilor amenajate pe domeniul public al municipiul Bistriţa, se face prin grija Serviciului public municipal “Direcţia Patrimoniu”, iar sumele necesare amenajării parcărilor vor fi suportate din bugetul de venituri al Serviciului public municipal “Direcţia Patrimoniu”. Sumele încasate din tarifele de parcare constituie venituri la bugetul Serviciului public municipal “Direcţia Patrimoniu”. Sumele încasate din tarifele de parcare, atât pentru cele cu plată cât şi pentru cele de reşedinţă, pentru abonamentele ridicate, nu se mai restituie.

Cum motivează municipalitatea:

”În anul 2009, prin Hotărârea Consiliului Local s-a aprobat administrarea şi amenajarea parcărilor situate pe domeniul public al municipiului Bistriţa, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată şi cel de atribuire a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă din municipiul Bistriţa, acestea suferind modificări şi completări, fiind înlocuite în anul 2012. Până la data adoptării ultimei modificări a prezentei hotărâri, respectiv martie 2012, erau atribuite un număr de 4.300 locuri de parcare, iar în perioada 2012-2016 au mai fost atribuite aproximativ 5.500 de locuri de parcare de reşedinţă în diferite zone ale municipiului. Cetăţenii care au participat la şedinţele de atribuire, precum şi cei  care utilizează locurile de parcare, au depus sesizări cu privire la diverse probleme întâlnite, astfel s-a identificat necesitatea actualizării celor două regulamente.

Au fost reanalizate astfel prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată din municipiul Bistriţa, cea mai importantă propunere de modificare fiind cea de actualizare a tarifelor practicate, respectiv a celor aferente abonamentelor de parcare şi a contractelor de rezervare, care nu au mai fost modificate din anul 2009, în scopul eficientizării sistemului de parcare, precum și pentru a descuraja traficul rutier în zona centrală. Astfel, raportat la taxele de parcare percepute în alte municipii din ţară, respectiv Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Oradea, am propus majorarea taxelor pentru 30 min şi 1 oră de staţionare în parcările publice din municipiul Bistriţa, respectiv de la 0,50 bani la 1 leu pentru 30 minute şi de la 1 leu la 2 lei pentru 1 oră, acestea rămânând mai mici decât în municipiile mai sus menţionate. Raportat la taxa 5 lei/zi de staţionare, care rămâne nemodificată, s-a calculat valoarea abonamentelor pornind de la suma pe care ar trebui să o achite o  persoană care foloseşte o parcare cu plată zilnic, 20 zile/lună, zilele lucrătoare. Rezultă astfel o sumă de 100 lei/lună, 300 lei/trimestru, 600 lei/semestru şi 1.200/an.

Având în vedere că prin cumpărarea unui abonament s-ar plăti în avans aceste sume propun ca valoarea unui abonament lunar să fie de doar 70 lei în loc de 100 lei, 180 lei pentru cel trimestrial, în loc de 300 lei, 250 pentru cel semestrial în loc de 600 lei şi 480 lei pentru cel anual în loc de 1.200 lei. Pentru contractele de rezervare a locurilor de parcare, propun un tarif de 1.200 lei/loc de parcare/an, faţă de 600 lei/an aprobat în anul 2009, conform calculului menţionat mai sus, prin rezervare agenţii economici beneficiind de un loc de parcare anume, în faţa sediului şi de rezervarea acestuia prin amplasarea unei tăbliţe de rezervare.

Cele mai importante propuneri cu privire la Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă din municipiul Bistriţa sunt cele cu privire la modificarea ordinii de priorităţi în baza căreia sunt analizate solicitările pentru locuri de parcare de reşedinţă şi a modificării tarifelor aprobate anterior, respectiv la 15 lei/loc de parcare/lună pentru persoane fizice, 35 lei/loc de parcare/lună pentru persoane juridice şi 20 lei/loc de parcare/lună pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule, acestea nemaifiind modificate din anul 2009.

Datorită faptului că în bugetul local al municipiului Bistriţa sunt cuprinse sume în vederea amenajării în viitorul apropiat a unor parcări de reşedinţă acoperite, în zonele unde se pretează acest lucru, este necesară instituirea unui tarif de bază aferent utilizării acestor locuri. Astfel, raportat la sumele cuprinse în buget şi valoarea aproximativă a lucrărilor, respectiv 1.500 lei/bucată, propun un tarif de bază în sumă de 20 lei/loc de parcare acoperit/lună, respectiv 240 lei/an pentru persoanele fizice şi 40 lei/lună/loc de parcare acoperit, respectiv 480 lei/an pentru persoanele juridice. Atribuirea acestor locuri de parcare acoperite se va face conform regulamentului de atribuire a locurilor de parcare, iar  pentru cazurile în care atribuirea se va face  prin licitaţie publică cu strigare, aceasta va fi suma de plecare la licitaţie iar pasul de supralicitare va fi de minim 5 lei/loc de parcare/an.

De asemenea, propun asigurarea gratuităţii parcării doar pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat sau persoanelor care au în întreținere o astfel de persoană, domiciliată la adresa solicitantului, spre deosebire de vechiul regulament care prevederea gratuitate pentru persoanele încadrate în orice grad de handicap.

Luând în considerare necesitatea folosirii mai eficiente a locurilor de parcare existente se impune dezvoltarea şi implementarea unui concept de organizare a parcărilor publice adecvat, deopotrivă, atât infrastructurii rutiere a municipiului cât şi numărului tot mai mare de autovehicule aflate în circulaţie, în sprijinul utilizatorilor. Propun astfel şi modificarea perioadei care asigură utilizarea locului de parcare, respectiv zilnic de la ora 17.00 până la ora 08.00, raportat la faptul că programul de lucru pentru majoritatea persoanelor încadrate în muncă este până la ora 16.00 sau 17.00. Utilizatorul va putea folosi parcarea şi între orele 08.00 şi 17.00 fără să achite o taxă suplimentară, dar în cazul în care parcarea rămâne liberă, aceasta poate fi folosită de o altă persoană, până la ora 17.00. Vechiul regulament prevedea asigurarea utilizării locului de parcare începând cu ora 15.30.

A fost introdusă procedura de rezervare on-line a unui loc de parcare, care poate opera doar pentru locurile de parcare rămase libere în zonele de parcare de reşedinţă în care au fost atribuite locurile prin procedura iniţială de atribuire, în şedinţă publică. De asemenea s-a introdus posibilitatea rezervării locurilor de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire, de către persoane juridice care au sediu sau punct de lucru într-un bloc de locuinţe arondat zonei de parcare, prin încheierea unui contract de rezervare, la tariful stabilit prin hotărâre a consiliului local, respectiv 1.200 lei/an/loc de parcare. Contractul de rezervare dă dreptul utilizării locului de parcare între orele 08.00 – 18.00, prin amplasarea unei tăbliţe de informare, după acest interval locul putând fi utilizat de alte persoane.

Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire/licitare, pot fi atribuite şi persoanelor fizice care locuiesc în locuinţe individuale, situate în vecinătatea zonelor de parcare de reşedinţă, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul regulament, la tariful stabilit prin hotărâre a  consiliului local.

Regulamentul a suferit modificări şi cu privire la dezafectarea plăcuţelor de rezervare a locurilor de parcare, respectiv locul de parcare va rămâne liber prin neplată, după trecerea unui termen de 10 zile de la expirarea valabilităţii tarifului, iar locurile de parcare rămase libere vor putea fi atribuite altor persoane fizice/juridice, în ordinea înregistrării cererilor, atât prin registratura primăriei cât şi prin procedura rezervării on-line a acestora, chiar dacă plăcuţa de rezervare nu este demontată.

Am propus şi reducerea taxei de refacere şi remontare a plăcuţelor, respectiv de la 50 lei la 30 de lei, indiferent de motivul unei astfel de solicitări. Datorită faptului că Hotărârea din 2009 a suferit până în prezent 3 modificări şi având în vedere numărul mare de modificări propuse prin prezentul proiect, majoritatea fiind de importanţă majoră, respectiv cele legate de ordinea de prioritate pentru parcările de reşedinţă şi de perioada de asigurare a acestora, modificarea tarifelor aplicate, precum şi în vederea existenţei unor regulamente clare, coerente, uşor de citit şi de înţeles, în special de către cetăţenii interesaţi, propun aprobarea celor două regulamente actualizate şi implicit abrogarea hotărârii mai sus menţionate şi hotărârilor de modificare şi completare ale acesteia”.

15 comentarii

  • astia majoreaza parcarile de resedinta cu 50% adica 10 000 parcari x 60 lei=600 000 lei.
    salariul primarului inainte de majorare =3000 lei ,dupa majorare=13 000 ;12 luni x10 000lei dif=120 000 lei ;;;;;la viceprimari,admn.public ,sefi ,functionari…….idem………de undeva trebuie sa acopere diferentele acestea uriase.
    acopera de la noi de la cetateni …..daca era o majorare cu 10% ziceam ca este normal,dar asa zic ca ASTIA ne iau de prosti…!!!

    • pai tocmai au „topit” 6 milioane de euro – conform controlului curtii de conturi, tu cum ai vrea sa ne ia ?

  • Cea mai mare prostie. Parcare platita incepand cu ora 17.00. Eu termin munca la ora 16.00 . Vin acasa si parchez unde este loc si pe urma merg sa mut masina pe locul de parcare platit. In aceeasi situatie esti si in week-end. Era bine cum era pana acum , in plus sa se introduca complet sambata si duminica

  • Tocmai că pe weekend majoritatea pleaca din oras, deci locurile de parcare rămân libere. Ar trebui să fie zilnic între 8-16, inclusiv sambata si duminica. Unii mai lucram si sambata. Ar trebui totusi incurajat transportul alternativ si transportul in comun. De ce sa mergi la serviciu cu masina, cand poti merge cu autobuzul, cu bicicleta, pe jos sau cu linia verde care trebuia sa fie functionala?

    • ar fi bine ca unii sa nu mai fie idioti sau prosti, dar asta e, n-avem ce face.
      de asemenea, ar fi fain sa mai facem si niste parcari nu doar sa luam bani pentru salarii babane de trântori bugetari.

  • Ar fi bine introdusa o licitatie anuala pentru locurile de parcare. Pentru ca sunt multe care nu se mai elibereaza stau masini care nu mai functioneaza demult (nici nu o sa mai functioneze, sunt pastrate pentru depozitare de haine) sau parcari cumparate de persoane din alte scari exact in fata scarii locatarilor care nu au loc de parcare, cei din acea scara ar trebui sa aiba prioritate pentru aceste parcari.

  • La intrebarea simpla a unui reporter referitoare la forma de guvernamant a Romaniei, o tovarasa parlamentar, membra a PSD, a raspuns sec: forma de guvernamant este cea a PSD-ului. Fiecaruia i se da dupa cat doreste PSD-ul si i se ia dupa cat are nevoie PSD-ul. Ca partidul asta ia de la cei ce muncesc ca sa dea asistatilor sociali ce-i voteaza si nomenclaturii de partid ce trebuie hranita regeste, cu contracte din bani publici dublate de valoarea spagilor ce intra in buzunarele proprii.
    Pai cum? Nu s-o marit salariul minim, pensiile, salariile bugetarilor? Amu ce-ati vrea? Ca banii astia sa va fie surplus? Pai aiasta nu se poate! Trebuie sa fie cheltuiti dupa cum dicteaza partidul. Pai daca pana acu plateai 10 lei parcarea de domicliu pe luna, pai nu-i firesc ca, daca tot ti-or crescut veniturile, sa platesati 15 lei pe luna de la 1 ianuarie?
    Am tot zis, si nu stiu cum sa ma mai explichez: oamini buni si de ominie, astia dau cu o mana ca sa ieie cu doua! Ase ca votati-i in continuare si stati linistiti! Totu-i sub control!
    Controlul partidului… fireste!

  • Pt cei care au rezolvat totul !!! De si-au permis sa isi faca asa salarii uriase iar acuma nu mai au bani la buget spune:

    Dar ei maresc taxele….au marit salariile foarte mult pt ei… in loc de salarii mari daca tot aveau asa multe fonduri sa construiasca parcari sa faca drumuri….ei taxe si iar taxe marite…ia sa nu mearga nimeni sa plateasca parcarile si nici o taxa sa vedem ce fac

  • ce are mersul pe jos cu faptul ca s-a scumpil parcarea?
    Daca merg pe jos sau nu ,tot am nevoie de loc de parcare si de e sa platesc o astfel de majorare cand PSD-ul peste tot trambiteaza scaderea taxelor?
    Solutia , sa schimbam primarul si consiliul local anticipa+ sa stragem semnaturi pentru modificarea legi salarizarii in administratia locala.
    Nu e normal ca primarul sa aiba de 10 ori mai mult salariul decat venitul minim in comunitatea pe care o conduce.Cel mult de 3-4 ori si daca li se pare prea putin sa-i lase pe alti.
    Cand spun venit sa se faca o medie intre salariul minim +ajutoarele sociale acordate. La urma urmei el primeste bani de la comunitatea pe care o pastoreste.

  • Oare de ce ne comparam cu Cluj-Napoca, Targu-Mures, Oradea cand vine vorba de taxa de parcare? Avem in Bistrita veniturile din acele orase? Avem conditiile din acele orase? As fi curios care sunt taxele de parcare in Zalau, Miercurea-Ciuc si Alba-Iulia …

  • Cu parcarile platite in centru macar ai loc tot timpul. Platesti 1 leu sau 2 dar macar ai loc si poti rezolva problema.
    Eu zic ca e foarte bine asa.

  • Este minunat, din ce in ce mai bine.Locuiesc in Eminescu, locul de parcare l-am licitat, deci platesc mai mult dar este mai tot timpul ocupat de la 16-16,30 cand ajung eu acasa. Eu platesc parcarea dar stau de multe ori cate 30-40 de minute pana vine proprietarul masinii care sta in parcarea mea, daca chemi politia dau din umeri „nu avem cu ce va ajuta”. De acum o sa fie si mai bine, ies de la serviciu la 16, in 10 minute ajung acasa, 50 de minute o las unde pot, la 17 ma duc sa o iau din parcarea altuia si daca a mea nu se elibereaza mai stau 30-40 de minute sau mai mult pana se termina filmul la cinema. Si uite asa o ora jumate- doua-trei ma invart in jurul blocului ca doar acasa ce sa fac. TRAIASCA PRIMARUL!!!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.