(FOTO) În comuna Târlişua, Ziua voluntarilor mici, organizată de Asociaţia Tăşuleasa Social, a fost una foarte bună. Copiii au plantat peste o mie de puieţi de molizi, au ecologizat Valea Ilişua pe care s-a produs o viitură puternică acum 10 ani, au înfrumuseţat curtea şcolii care tot atunci fusese plină de apă şi mâl şi au sărit în ajutorul unei bătrâne din Borleasa căreia i-au făcut lună şi bec toată gospodăria.
Felul în care s-au organizat profesorii şi copiii din Târlişua denotă faptul că, cel puţin tânăra generaţie, are o altă atitudine faţă de mediu şi semeni.
În ziua de 20 iunie 2006, în comuna Târlişua au căzut ploi în cantităţi uriaşe depăşind 60 l/m², izolat 125 l/m² în anumite cătune. Din cauza cantităţii de apă căzute în timp record şi a suprasaturării solului cu apă, s-au produs masive alunecări de teren, acestea, împreună cu apa, antrenând şi o cantitate apreciabilă de masă lemnoasă. Când viitura s-a apropiat de centrul satului Târlişua a format alte două mari baraje. O gospodărie situată chiar lângă pod a fost ştearsă de pe faţa pământului, precum şi anexele altei gospodării situată pe celălalt mal. Cinci oameni din cele două gospodării au fost luaţi de viitură, doi bărbaţi au reuşit să se salveze, două femei au fost găsite decedate, iar o fetiţă de 10 ani este dată dispărută şi astăzi. Barajul de lemne cele mai impresionant a fost cel din centrul satului Târlişua, lemnele adunate aici atingând circa cinci metri înălţime. De la înălţimea acestuia, apele s-au revărsat năprasnic peste centru satului, acoperind cu noroi tot ceea ce nu au putut distruge şi transporta.
Centrul satului, altădată impunător, a devenit de nerecunoscut, chiar şi pentru localnici. Cum ploaia din centrul satului fusese una obişnuită, care nu prevestea o astfel de catastrofă, oamenii de aici au fost luaţi pe nepregătite, astfel încât cei mai mulţi nu au realizat ce se întâmplă, unii dintre ei fiind prizonierii apelor în case şi reuşind cu greu să se salveze.
Deşi au fost alertate serviciile de urgenţă de pe telefoanele mobile, accesul în comună era imposibil din cauza unor uriaşe alunecări de teren, care au blocat întrările, cel mai grav afectată fiind întrarea din aval (dinspre Beclean). Astfel, comuna a rămas izolată timp de aproape 24 de ore, până când s-a reuşit deblocarea drumului de acces dinspre Beclean şi au început să sosească primii voluntari şi primele ajutoare. Localnicii şocaţi de cele întâmplate, au petrecut noaptea în casele de pe versanţi sau în cele cu două nivele, al căror etaj a rămas neinundat.
Bilanţul inundaţiilor din Târlişua: 13 morţi, 480 de case inundate, peste 32 de kilometri de drumuri naţionale şi comunale impracticabile, peste 5.000 de animale şi păsări moarte, 22 de reţele electrice la pământ şi alte 11 telefonice de care nu s-a mai ales nimic. Pagubele materiale totale au fost evaluate la peste 20 de milioane de dolari.
La zece ani de la acest moment tragic, comuna a renăscut, iar ceea ce au făcut elevii şcolii este o dovadă clară că localnicii au învăţat lecţia inundaţiilor şi a solidarităţii. Bravo lor!
Felicitari elevilor,d-lui director Mihai Forai…tuturor
tine-ti o tot asa…sunteti pe drumul cel bun