Actualitate

Tăşuleasa Social, cu voluntari din ţară, Germania şi Moldova, a ecologizat Peştera Izvorul Tăuşoarelor

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în colaborare cu Asociaţia Tăşuleasa Social, a derulat timp de două zile o acţiune de ecologizare la Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei, la care au participat voluntari din ţară şi din străinătate.

Scopul acestei activităţi a fost îndepărtarea din mediul cavernicol a rămăşiţelor de lemn, foste scări scoase din uz, rod al activităţii antropice de peste jumătate de secol. Aceste scări au fost treptat înlocuite cu echipări permanente, din duraluminiu, inerte din punct de vedere biologic şi chimic. Datorită faptului că materialul lemnos în descompunere reprezintă un aport  organic artificial care perturbă fauna cavernicolă, evacuarea acestora a devenit importantă pentru ecosistem.

În prima zi, voluntarii speologi năsăudeni au executat echipări de trasee şi au balizat în subteran siturile cu material lemnos, făcându-se identificarea lemnelor care au ajuns în peşteră ca urmare a unei activităţi antropice şi conservându-se trunchiurile aduse de pârâul Gersei, în perioada în care peştera era una de tip captator.

A doua zi a fost extras şi depozitat în exteriorul peşterii material lemnos în descompunere, prin detaşarea acestuia în subteran şi ridicarea la suprafaţă, cu ajutorul scripeţilor şi al corzilor, dar şi prin tehnica „din mână în mână”, informează Tăşuleasa Social.

La acţiune a participat Asociaţia Tăşuleasa Social cu voluntari veniţi din: Piatra Neamţ, Cluj, Galaţi, Bistriţa, Bacău, Vatra Dornei, Republica Moldova si Germania.

Tinerii au fost conduşi de Alin Ulhmann-Uşeriu, iar alături de aceştia au fost şi speologii voluntari din Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Bistriţa. Au fost desfăşurate importante mijloace tehnice: maşini de teren, generatoare de energie electrică, sisteme de iluminat cu leduri şi halogen, echipamente de alpinism şi de protecţie, echipamente forestiere. Pentru protecţia mediului cavernicol, nu s-au folosit fierăstraie cu motoare pe benzină, toate lemnele fiind secţionate cu fierăstraie manuale.

Acţiunea a fost una de o mare complexitate tehnică, şi a necesitat un substanţial efort fizic şi logistic, deoarece peştera este una cu un mare declivaj. Cele mai îndepărtate scări de lemn au fost aduse de la peste 400 de metri de la intrare, pe o diferenţă de nivel de 120 de metri, însemnând depăşirea mai multor verticale.

După aprecierea custodelui peşterii, Crin Theodorescu, au fost extras din cavernament trei sferturi din materialul lemnos de origine antropică, urmând ca printr-o acţiune similară, să fie evacuate şi cele rămase. Vor fi lăsate în peşteră doar lemnele care au fost aluvionate natural sau care, prin îndepărtarea lor, pot pune în pericol integritatea fizică a voluntarilor.

Foto: Andrei Dăscălescu

 

1 comentariu

  • Buna ma numesc Maris Vasile de la Maguri Racatau Judetul Cluj am fost de vineri pana duminica la Tasuleasa Social sa stiti ca mia placut forte mult mia placut pe tiroliana;pe scara lui iacob si in aceasta excursie am invatat multe de exemplu sa nu poluam natura ;sa avem grija de ea ;sa fim voluntari ;sa adunam din satul respectiv deseurile ;sa plantam puieti pentru ca daca nu mai este padure pe un deal si sub dealul respectiv se afla case se pot produce alunecari de teren ;pot muri oameni;dar unde este padure nu se poate provoca nimic pentru ca copacii absorb apa .Mia placut foarte tare si sper sa ne revedem in curand.
    Ii salut pe Mona ;Roxana;Paul;Bum;Alin;Patrick si va doresc mult succes.
    Cu stima
    Maris Vasile

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.