Actualitate

Tășuleasa Social: Încă 300 de persoane au învățat lecția muntelui (FOTO)

”Școala de mers pe munte”, organizată de Asociația Tășuleasa Social, anul acesta pentru a doua oară, s-a încheiat după o lună în care 300 de participanţi din toată țara şi Republica Moldova, selectați din cei 1.405 înscriși, au luat parte la acest program, ”exact iniţierea pe care mulţi o căutau şi de care aveau nevoie”.

”Este vorba bineînţeles despre o iniţiere în mersul pe munte, prin prezenţa trainerilor care au propus cursuri de orientare, echipament, prim-ajutor, etică a muntelui, noţiuni pe care oamenii le-au pus repede în practică în cele două zile petrecute în Munţii Călimani. Dar atunci când oameni cu poveşti şi motivaţii atât de diferite, veniţi din locurile cele mai neaşteptate, se adună pe munte, atunci totul începe să aibă sens. Sensul a fost printre altele şi acesta: în ţara noastră, 3 din 1.000 de români merg cu adevărat pe munte, numărul lor fiind depăşit de cel al străinilor care practică această activitate în România. Ne-am bazat pe abilitatea fiecăruia de a alege, am făcut noi schimbarea pe care am sperat să o reflectăm asupra celorlalţi şi iată că proiectul de educaţie a avut a doua sa ediţie, a fost al doilea an la rând când am încercat şi educaţie pentru adulţi. Numărul celor interesaţi s-a dublat faţă de anul trecut, ceea ce pentru noi a fost semnul că oamenii sunt din ce în ce mai pregătiţi pentru proiecte de acest gen. Mai mult, am vrut ca oamenii să fie conştienţi că nu numai ei pot să întâmpine probleme din cauza muntelui, dar şi muntele a suferit şi suferă din cauza noastră. Aşa că am găsit împreună ecuaţia simplă ”Când omul întâlnește muntele” şi am început să reducem din probleme”, a menționat Tășuleasa Social.

300 de cursanți, împărțiți în 12 grupe, în urma unui proces de selecție, au participat la cursuri teoretice organizate pe parcursul a două zile în campusul Tășuleasa Social, cursuri urmate de două zile de drumeții cu campare în natură. Drumețiile s-au desfășurat sub supravegherea unor instructori atestați. ”Timp de aproape 5 zile, cursanții au învățat cum se merge într-o drumeție montană, noțiuni de prim-ajutor, informații despre echipamente de munte, despre animale și arbori, despre campare și altele, atât în campusul nostru cât și aplicat în Munții Călimani. Pe lânga acestea, cel mai important lucru pentru noi este că participanții au învățat despre valorile pe care Tășuleasa le cultivă și încearcă să le transmită mai departe precum: spirit civic, responsabilitate, voluntariat, etc”.

Anul trecut, la prima ediție, au fost instruite alte 300 de persoane.

AICI O GALERIE FOTO

1-scoala-de-mers-pe-munte-2016 2-scoala-de-mers-pe-munte-2016 3-scoala-de-mers-pe-munte-2016 4-scoala-de-mers-pe-munte-2016

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.