Actualitate

Tăşuleasa Social, o nouă zi de împăduriri, aceiaşi prieteni (FOTO)

Dacă cineva reuşeşte să adune 350 de prieteni sâmbătă dimineaţa la ora 8.30 în urma unei simple postări pe Facebook, atunci chiar se poate mândri că gestionează un "fenomen". În cazul de faţă, fenomenul are un nume: Tăşuleasa Social, o inimă care bate pentru el, Alin Ulhmann Uşeriu, dar şi un rezultat vizibil: vieţi schimbate, natură salvată.

Sâmbătă, 26 octombrie 2013, ora 8.30, parcarea Palatului de Justiţie. Zeci de tineri îmbrăcaţi de lucru roiesc în jurul clădirii, nerăbdători să ajungă şi restul prietenilor cu care vor pleca la Budeşti să planteze peste 10.000 de puieţi de salcâmi.

Tudor Moldovan: ”Am venit aici din plăcere şi pentru că eu cred că e foarte important să plantăm pădurile care au fost tăiate. Nu e vorba doar de oxigen, ci şi de apa care e filtrată, de alunecările de teren. O zi de plantare arată cam aşa: unii sapă, alţii vin şi platează. Nu e greu deloc”.

Vasile Moldovan: ”Eu cunosc foarte bine comuna Budeşti fiindcă de acolo sunt bunicii mei. Nu s-au făcut prea multe defrişări din câte ţin eu minte, dar nu prea au fost plantări. La Budeşti nici 4% din teritoriul comunei nu e împădurit. De-asta mergem noi acolo să plantăm pădurile care lipsesc. Eu vin la Tăşuleasa fiindcă pur şi simplu îmi place ideea. E amuzant să plantezi copaci mai ales în grupuri mari. Te simţi bine, plantezi mult”.

Andrei Nacu: ”Am venit la împăduriri pentru ca să ies din mediul meu, să fac ceva diferit faţă de rutina mea zilnică. În plus, un coleg care e voluntar Tăşuleasa de foarte mulţi ani m-a rugat să vin cu el fiindcă azi e ziua lui şi m-am gândit să-i fac o favoare. Voluntariatul, din păcate, în România e într-un fel stigmatizat, dar e ceva care ajută şi comunitatea, şi dezvoltarea socială a unui individ. Efetiv faci o faptă bună, una sau mai multe”.

Darius Fechete: ”Sunt pentru prima oară aici, m-a chemat un prieten şi am venit să văd cum e. Vin mulţi colegi de-ai mei şi prieteni. Voluntariatul ne ajută să ieşim din mediul nostru, calculator, şcoală”.

Eliza Mic: ”Am venit la împăduriri fiindcă o să plantăm noi o pădure, ceea ce e extraordinar. Putem aduce şi noi o pată verde pe faţa pământului. În al doilea rând, vin pentru că ne distrăm e o atmosferă super. Nu e greu plantatul. Când eşti cu prietenii, nu simţi greutatea, nici efortul fizic”.

Printre cei care au venit sâmbătă dimineaţa pregătiţi de muncă am găsit şi voluntarii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, coordonaţi de inspectorul Mihaela Moldovan, dar şi pe subprefectul Ovidiu Frenţ sau pe Marius Bălan, preşedintele Partidului Ecologist Român, organizaţia Bistriţa.

Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Ulhmann Uşeriu: „În comuna Budeşti sunt doar 200 de hectare de pădure din 5000 câtz are comuna, ceea ce înseamnă 4%. Până la 35% cât ar trebui să fie în această comună şi peste tot în România e cale lungă. Noi, primăvara şi toamna facem împăduriri ca să schimbăm situaţiile de acest fel. Sunt peste 350 de voluntari şi azi. Ce mă impresionează pe mine este că au venit de la Vatra Dornei, din Oradea, Bucureşti, din Cluj sunt peste 50 de persoane. Eu cred că e o formă de protest foarte bună şi trebuie să învăţăm cum să facem o pădure ceea ce nu e un lucru foarte uşor. Noi plantăm an de an în locuri unde trebuie. Acum e puţină pădure, iar noi tragem un semnal de alarmă şi spunem că aşa nu se mai poate. Jaful acesta trebuie oprit. Trebuie să căpătăm altă formă de a ne manifesta. De pe margine, să criticăm că nu este şi că nu avem, nu cred că este o soluţie pe termen lung. An de an, puiet cu puiet. Aceasta este soluţia pe care o vedem noi. Numai anul acesta, cu ceea ce plantăm azi, avem 42.000 de puieţi plantaţi. Sunt, în total, 90 de hectare de pădure şi asta fără niciun pic de ajutor de la stat. Pentru aceşti puieţi de azi am înotat, am strâns leu cu leu. Sunt donatori care sunt săraci, dar care donează şi ne ajută. Orice acţiune de felul acesta presupune nişte costuri. E un bilanţ bun, dar aceasta este doar o parte din ceea ce face Tăşuleasa. Aceşti copii – unii sunt pentru a zecea oară aici fiindcă de zece ani facem împăduriri – cred că au crescut şi cu noi şi acum au altă abordare, iar acesta cred că e un lucru foarte bun. Din august ne scrie aproape zilnic cineva şi ne întreabă când sunt acţiunile de împădurire de toamna, iar din ianuarie pentru cele din primăvară. Dar ce este oare mai minunat decât să ai sâmbătă dimineaţa peste 300 de adolescenţi care vin să facă treaba aceasta an de an pentru o comunitate despre care poate că nu ştiu prea multe? Cu atât mai mult, asta mi se pare minunat”, a spus el.

Primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea: ”În ultimii 20 de ani s-a tot tăiat pădurea, dar nu s-a mai plantat nimic. Mă bucur că zona de câmpie beneficiază de o astfel de iniţiativă, mă bucur că şi copiii din comună au răspuns pozitiv la acţiune, avem peste 60 de copii , consilier locali şi peste 100 de oamenii din localitate care au înţeles că este importantă pădurea. Suntem în total peste 300 de oameni. În urmă cu trei ani Asociaţia Tăşuleasa a mai împădurit trei hectare, iar în iarnă vrem să pregătim un alt teren pe care se va planta în primăvară Acum se plantează peste 10.000 de puieţi de salcâm şi 100 de stejar roşu. Zona va fi împrejmuită pentru ca animalele să nu distrugă ceea ce facem noi”.

Cristiana Sabău

Tasuleasa 2 Tasuleasa 3 Tasuleasa 4 Tasuleasa 5 Tasuleasa 6 Tasuleasa 7 Tasuleasa 8 Tasuleasa 9 Tasuleasa 10 Tasuleasa 11 Tasuleasa 12 Tasuleasa 13 1 at budesti 2 at budesti 3 at budesti 4 at budesti 5 at budesti 6 at budesti 7 at budesti 8 at budesti

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.