Evenimentul va avea loc la sediul Asociaţiei Tăşuleasa Social din localitatea Piatra Fintinele. În cadrul proiectului Piatra se va prezenta logistica de care asociaţia dispune pentru a desfăşura proiecte şi activităţi cu tineri şi copii. În acelaşi timp va fi făcută cunoscuăa activitatea din cei 11 ani de existenţă, prin prezentarea proiectelor în diferite domenii: mediu, educaţie, cultural şi social.
Invitaţii se vor bucura în cadrul programului pregatit pentru această zi de un tur în Pădurea Pedagogică, în care vor putea vedea teoretic şi practic legătura dintre om-pădure-apă. Participantii vor cunoaşte boardul de conducere şi o parte din voluntarii asociaţiei.
În altă ordine de idei, Muzeul Grăniceresc Năsăudean în colaborare cu Asociaţia Tăşuleasa Social organizează în 25 şi 26 mai, la Peştera Izvorul Tăuşoarelor, o tabără de ecologizare. Va participa un grup de 25 de voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social, însoţiţi de cinci speologi năsăudeni, desemnaţi de către custodele peşterii.
Acţiunea are ca obiect evacuarea din mediul cavernicol a scărilor de lemn scoase din uz, aflate în descompunere, şi care influenţează negativ viaţa din peşteră. Scările de lemn au fost instalate în a doua jumătate a secolului trecut şi au fost înlocuite treptat cu echipări permanente moderne, din duraluminiu, inerte din punct de vedere chimic şi biologic. La ora actuală, acest aport de material organic alohton însumează sute de kilograme, reprezentând un pericol pentru speologii şi cercetătorii care se deplasează în cavernament, dar şi un factor de dezechilibru pentru fauna peşterii.
Activitatea de ecologizare va fi supervizată de custodele peşterii şi se va întinde pe parcursul a două zile, încheindu-se cu o vizită în peşteră a echipei de ecologizare. Pentru buna desfăşurare a acestei acţiuni, Asociaţia Tăşuleasa Social va desfăşura, alături de voluntari, importante resurse logistice, de la maşini de teren, până la scripeţi, echipamente de alpinism şi echipamente de protecţie.
Peştera Izvorul Tăuşoarelor este arie protejată, parte a Reţelei Europene Natura 2000, formularul oficial al acestei reţele consemnând-o ca habitat de hibernare pentru mii de exemplare de chiroptere din patru specii diferite, toate protejate de legislaţia europeană. Peştera nu este deschisă turismului de masă, fiind rezervaţie ştiinţifică. Aici se pot desfăşura doar activităţi de cercetare ştiinţifică, activităţi didactice, speologice-explorative şi activităţi ecologice.
Adaugă comentariu