Consiliul Local Bistrița a fost convocat în ședință de îndată pentru a aproba instituirea taxei speciale de salubrizare şi Regulamentul de administrare a acesteia, pentru persoanele fizice, dar și atribuirea și încheierea contractului de achiziție publică a serviciului public de salubrizare respectiv “Activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud” cu firma Supercom, în vederea validării în AGA ADI Deșeuri.
Consilierii municipali PNL au acuzat tariful prea mare pe care cetățenii vor fi nevoiți să îl achite.
Primarul Ovidiu Crețu a afirmat: ”Negocierea care s-a făcut cu Supercom s-a făcut în condiții de presiune. Comisia stabilită de AGA Adi Deșeuri să negocieze a fost sub presiunea rezolvării problemei deșeurilor. Probabil că dacă ar fi fost un sistem de licitație, concurențial, așa cum va fi pentru viitorul contract de concesiune, lucrurile ar fi stat altfel. Comisia a avut un singur partener. Trei firme au fost acceptate, din care doar una a depus ofertă. Comisia a fost într-o situație deosebită, a negociat acest nivel de tarife. E vorba de trei luni, prelungirea contractului ar putea să însemne și modificarea tarifelor”.
Proiectul taxei de salubrizare, care intră în vigoare de la 1 septembrie, a fost aprobat cu 11 voturi pentru.
Probleme au apărut atunci când a fost votat proiectul privind încheierea contractului cu Supercom. Doar 12 aleși locali s-au exprimat pentru, în condițiile în care era nevoie de 14 voturi, PNL fiind împotrivă. ”Acest lucru înseamnă ieșirea municipiului din ADI Deșeuri, cu consecințele care decurg de aici”, a reacționat imediat primarul Ovidiu Crețu.
Ca și la Consiliul Județean mai devreme, votul s-a reluat, de această dată ”la solicitarea consilierilor”. Cele 14 voturi au fost obținute, astfel că hotărârea a fost în final adoptată.
O comisie formată din reprezentanţi ai ADI Deşeuri, CJ (prin administratorul public Florin Moldovan), primăriilor din Bistriţa (prin administratorul public George Avram), Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa (prin viceprimar), Nuşeni şi Romuli a decis, marţi, că oferta Supercom este cea mai avantajoasă. Reprezentanții UAT-urilor vor aproba în AGA ADI Deșeuri atribuirea contractului de salubrizare, apoi se va semna contractul cu Supercom.
Cum se achită taxa de salubrizare
Taxa specială de salubrizare este de 118,80 lei / persoană / an. (9,90 lei / persoană / lună) și se plăteşte anual, cu termene de plată în 2 rate egale, astfel: 31 martie, respectiv 30 septembrie.
Prin excepţie, pentru anul 2016, termenul de plată pentru taxa specială aferentă perioadei septembrie – decembrie 2016 este 31.12.2016.
Taxa specială de salubrizare se încasează prin caseriile Direcţiei Economice – Venituri din cadrul Primăriei sau direct în contul municipiului deschis la Trezoreria municipiului Bistriţa, dar şi online.
Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare următoarele categorii de persoane fizice: a) veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război; b) persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
Stabilirea taxei speciale de salubrizare pentru persoanele fizice se face pe baza declaraţiei de impunere a acestora. În cazul nedepunerii declaraţiei privind taxa specială de salubrizare de către persoanele fizice în termen de 15 zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a hotărârii, obligaţia de plată privind taxa specială de salubrizare se va stabili din oficiu si se vor emite decizii de impunere, care se vor transmite contribuabililor – persoane fizice.
Direcţia Economică – Venituri, pe baza declaraţiilor de impunere depuse de către utilizatori conform legii şi a deciziilor de impunere din oficiu, va transmite lunar Direcţiei Servicii Publice situaţia la zi a persoanelor fizice beneficiare ai serviciului de salubrizare. Lunar în baza situaţiei, Direcţia Servicii Publice confirmă prestarea serviciilor către utilizatori prin serviciul de specialitate şi va achita contravaloarea prestaţiilor reprezentând taxa specială de salubrizare, pe baza facturilor emise de operatorul desemnat al serviciului de salubrizare precum si a altor documente justificative (procese verbale de receptie a lucrarilor, note de constatare,etc), întocmite de Serviciul de specialitate din cadrul Directia Servicii Publice Bistrița. În urma recepției lunare a serviciilor de salubrizare, Direcția Servicii Publice Bistrița va comunica operatorului numărul de persoane beneficiari ai serviciului, care va sta la baza emiterii facturii de ctre operator.
Și Consiliul Local Beclean a adoptat hotărâre privind aprobarea contractului cu Supercom în AGA ADI Deșeuri.
Ce negocieri sub presinue? Ce sa negoceizi cu un coleg de partid si de senat. Ne furati pe fata… Jaf la drumul mare. Rusineeee primare!
Cei ca și tine ar merita să stea în gunoaie !
Presiune a fost impusă cu o strategie bine calculată. Politicul nu mai poate să facă lumină în această despuiere a bistrițenilor, speranța rămâne la puterea adormită a Statului ce pe ici pe colo mai mișcă câte un deget – Justiția.
O vorba buna despre colegii liberali care au girat porcaria? Ceva? Cum adica politicul nu mai poate sa faca lumina? Politicul, in speta cei 3 asa zisi consilieri ai opozitiei, putea sa blocheze semnarea unui contract defavorabil bistritenilor si puteau forta iesirea din aceasta cardasie paguboasa pentru toata lumea. Dar, nu ei au acceptat sa se faca cu totul de circ acceptand revotarea si dandu-si votul majoritatii PSD! Si despre asta eu zic ca ar trebui vorbit. Toata gargara pe care o fac unii ca nu sunt suficient bagati in seama pe la receptii este absolut gretoasa in fata acestei evidente a lipsei de minima decenta politica. Si peste trei luni n-o sa mai incapi de ofilitii astia care o sa se promoveze ca unica solutie. Dezgustator!
Alexandru, daca e adevarat ce zice Cretu, iesirea din aceasta cardasie ar fi insemnat inclusiv restituirea banilor primiti de la UE. Cine crezi ca isi putea asuma asa ceva?
Eu cred ca poticneala Vitaliei a fost folosita cu mult aplomb de clica pesedista, stiind ca nu e loc de intors.
Sper ca organele abilitate sa se mai uite, din cand in cand, spre Bistrita.
Nu e adevarat. Punct! A pus cineva contractual pe masa cu articolul in care scrie asta? L-a invocate, l-a citat cineva macar? Nu, nimeni. Minciuni interesate!
Si uite cum tocmai sa comis o ilegalitate.Consilierul local Pasca Marius a votat in favoarea firmei Supercom al carei angajat este ,iar acest lucru se cheama conflict de interese,incompatibilitate si abuz in serviciu,doar ca la cate incalcari a legii s-au facut in acest caz ce mai conteaza,bani sa iasa,sa castige alegerile,ca prostii oricum pun botul.
O mână spală pe alta, fie stânga pe dreapta, fie invers.
Niste GUNOAIE toti din comisia de negociere ,cum au putut sa negocieze pretul la 10 lei de persoana pe luna ,nu se gandesc nemernici ca sunt famili cu 5 6 membri ,care trebuie sa plateasca 60 lei pe luna ,,!? Sa va fie rusine nemernicilor , dar ne meritam soarta ca doar am votat PSD ..
Psdul cica e un partid ‘social’, au facut treaba asta spre binele nostru. Au fost incompetenti, nu au gestionat si monitorizat serios situatia, apoi a fost musai sa dreaga busuiocul si e firesc, in situatia de criza cauzata de incompetenta lor, ca doar nu de faptul ca eu imi platesc darile, sa accepte orice pret, ca doar nu putem sta la nesfardit cu gunoiul in fata casei… Nu au negociat nimic, au acceptat ce li s-a propus, doar era situatie de criza, de aceea unul nu stie ‘cum s-a negociat’ iar altul trebuie sa se gandeasca ‘pana maine’.
Eram nehotarat cu votul in decembrie. Multumesc ca a-ti reusit sa ma faceti sa ma decid!
ati
Cum se procedeaza in cazul copiilor, trebuie inclusi in declaratie, indiferent de varsta ?
Firesc ar fi fost ca în perioada asta, până la desemnarea prin licitație a unui operator, salubrizarea să fie plătită de cei a căror incompetență a dus la „criza gunoaielor”.
Nu doar că responsabili de criză nu vor plăti, dar și-au asigurat un capital sigur pentru alegerile din toamnă, din banii noștri. Peste trei luni prin licitație tariful se va reduce de la 10 lei, să zicem la 7 lei, ei vor fii eroi zilei, fraieri se înghesuie la urne.
Alo gasca….. cine e nebunul aici? Dragi … oare Cum sa va numesc….. Va bateți joc de noi. Sa știți ca mișcarea ăsta deșteaptă pe care ați îndrăznit sa o faceți acum va v-a costa scump. Sa va fie rușine.
Pt bistriteanul dezamagit…..d-nul Marius Pasca nu a votat deloc …asa ca nu mai vorbi in necunostinta de cauza!!!
Bistriteni trezitiva,hai sa facem ceva, cat ii mai lasam pe nesimtiti sa isi bata joc de noi sa ne fure pe fata si noi sa nu facem nimic!!!
sa va fie rusine ,nemernicilor…faceti orice numa sa luati cit mai multi bani la oameni..nu ati gasit o firma mai scumpa?.. gunoiul il scumpiti ,impozitul pe cladiri ati scumpit de parca voi ne.ati cumparat casele ori ii terenul lu tatato?pe parcari luati bani…apa ati scumpito ,si mai puneti si apa meteorica …de ce nu ii cereti la d.zeu ca el o da?nicaieri in lume nu se plateste apa meteorica …cu ce drept si in temeiul carei legi platim apa de ploaie?pina unde vreti sa ajungeti?nu va mai satura d.zeu ,batav.ar sa va bata d.zeu pe toti nemernicii.