În ciuda faptului că anul acesta s-au cheltuit suplimentar 3 milioane de lei de la buget pentru subvenționarea taxei de salubrizare, inițiativă a PSD, măsura va fi păstrată și în 2021 de administrația liberală a orașului.
Fostul viceprimar Cristian Niculae a fost cel care a semnalat faptul că administrația locală PNL păstrează subvenția pentru taxa de salubrizare pe care a propus-o el anul acesta.
”Impactul asupra bugetului, în 2020, a fost de circa 3 milioane de lei. Apreciez că mergeți în continuare cu subvenționarea”, a spus Niculae.
În replică, primarul Ioan Turc a precizat: ”Ați venit cu această modalitate de compensarea a creșterii a prețului la salubritate ținând cont de faptul că tot dumneavoastră ați fost artizanii acestui sistem profund defectuos. Anul viitor (în 2021 – n.r.) vom face o analiză cât se poate de temeinică. Ea nu putea fi făcută în 2 luni de zile (de când s-a schimbat primarul orașului -n.r.). Cu privire la situația salubrizării în municipiul Bistrița, evident că vom propune măsuri în consecință. Inclusiv ideea de taxă specială trebuie supusă unei analize cât se poate de pertinente”, a spus primarul Turc.
Conform hotărârii adoptate de Consiliul Local în ultima ședință, cuantumul taxei speciale de salubrizare, instituite prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr. 219/23.12.2019, cu modificările şi completările ulterioare, va fi astfel:
- Taxă utilizatori casnici – persoane fizice: 6,6 lei/pers/lună;
- Taxă utilizatori casnici – persoane juridice (operatori economici, instituţii publice, asociaţii non-profit altele decât asociaţiile de proprietari/locatari, etc), profesii liberale (cabinete de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birourile executorilor judecătorești, cabinete medicale, etc.): 11,5 lei/pers/lună;
- Taxă utilizatori non-casnici: 474 lei/tonă
De asemenea, vor fi scutiți de la plata taxei de salubrizare veteranii de război, văduvele de război şi văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, persoanele prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru anul 2021, vor fi menținute la nivelul anului 2020 taxele speciale aprobate de Consiliul local în anii precedenţi, cu excepţia taxei speciale pentru identificarea şi eliberarea de copii ale documentelor create şi gestionate de Primăria municipiului Bistriţa.
Reamintim că anul acesta s-a stabilit inițial ca taxa de salubrizare să fie de 11,5 lei/persoană/lună, dar începând cu luna aprilie 2020 a intrat în vigoare hotărârea Consiliului Local Bistrița prin care taxa specială de salubrizare a fost subvenționată de la bugetul local până la sfârșitul anului. Subvenția a fost de 4,9 lei de persoană pe lună, așa încât fiecare persoană a plătit lunar 6,6 lei din tariful de 11,5 lei.
Cei care au plătit deja taxa pentru tot anul la prețul de 11,5 lei/persoană/lună au putut solicita returnarea sumei sau să fie compensată la viitoarele taxe și impozite pe care le au de achitat.
În anii trecuți, taxa specială de salubrizare pentru persoane fizice a fost subvenționată de municipalitate cu 3,3 lei de persoană pe lună apoi cu 4,86 lei după mărirea tarifului de către operator, astfel încât fiecare bistrițean a plătit 6,6 lei.
Neculae nesimțitule, cine ne a adus aici, nu tu cu fostul primar ați pupat Supercom ul în dos atâția ani? Nu ți-e rușine?
Ce credeți? Turc face la fel!!! Și va face la fel!!! Pe pariu! Adică nesimtitii aceia nu sunt mai nesimțiți decât nesimtitii aceștia! Grija totuși la vocabular dacă tot ne dam noi mai Civilizați, nu?
Ce ma deranjează foarte tare e ca societatea de salubritate are agent pentru încasare primaria Bistrita.