Taxele și impozitele locale vor crește anul viitor la Bistrița cu 10,4%, rata inflației, însă cine va plăti în primul trimestru din anul viitor nu va simți majorarea fiindcă se acordă o bonificație de 10% din partea Consiliului Local valabilă până la 31 martie 2025.
”Pentru clădirile rezidențiale, cotele legale de impozitare sunt între 0,08% și 0,2%, la care, conform Codului Fiscal, se poate adăuga o majorare de 50% rezultând un interval de 0,12% – 0,3%. Aici, pe lângă rata inflației de 10,4%, am propus o creștere a cotei de impunere de la 0,08% la 0,09% pentru că este acum cea mai mică cotă prevăzută legal, dar și cea mai mică din regiunea noastră. Oradea are o cotă de 0,11%, Alba Iulia – 0,10%, Baia Mare – 0,09%, Arad – 0,12%, Zalău – 0,10%, Suceava – 0,10%, Cluj – 0,10%. Chiar și cu această majorare pe care o propunem, Bistrița rămâne cu cea mai mică cotă impunere. Valoarea pe care o poate câștiga astfel bugetul local este de 1,33 milioane de lei”, a spus primarul Gabriel Lazany.
În ce privește clădirile nerezidențiale aparținând persoanelor juridice, municipalitatea a propus o majorare de la 0,5% la 0,8%.
”Exista o diferență foarte mare impunerea pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice și ale persoanelor juridice și există în permanență riscul de a trece clădirile pe persoană fizică, deși se fac activități economice în acele clădiri. Din punctul meu de vedere, cota ar trebui să fie identică având în vedere scopul pentru care sunt utilizate acele spații”, a justificat edilul.
Gabriel Lazany a explicat că municipalitatea va avea cheltuieli mai mari de anul viitor: ”Linia Verde, în momentul în care devine operațională, conform calculelor făcute de Transmixt în regimul de operare prevăzut în proiect, o cursă la fiecare 10 minute, atrage un cost suplimentar de 423.057 lei lunar. Asta înseamnă 5 milioane de lei pe an. Linia Verde este gratuită pentru cetățeni, dar municipalitatea va trebui să suporte cheltuielile. Nici cu indexarea de 10% nu se acoperă aceste cheltuieli. Avem și sute de km de străzi neasfaltate care trebuie modernizate. Sunt lucruri care trebuie făcute, așteptate de cetățeni. Nu cred că 0,01% este o încărcare care să afecteze foarte mult”.
Propunerea primarului de majorare a impozitelor a fost respinsă prin vot de consilierii PNL și AUR, așa încât taxele și impozitele vor crește doar cu rata inflației, de 10,4%.
Dacă tot aliniați impozitele cu alte orașe poate îi spuneți si la tătucu Răducu să alinieze prețul apei cu alte orașe .
Nu conteaza ca avem cele mai mici salarii din regiune , la taxe sa fim fruntasi…
Taxe si impozite ca la oras,cateva ulite ca si la sat ce ne strabat urbea dar lipseste centura,nimic nu mai conteaza bani sa fie si cat de multi!
Cum si in ce mod e gratuita linia verde daca noi , cetatenii scoatem mai multi bani din buzunare ? Platim ca prostii cu obloane la ochi si urechi…si asta pana cand ?
De ce sa plateasca si cei care nu o folosesc? pt mofturile cui ?
Si de ce sa functioneze cu asa de mari costuri daca oamenii nu circula cu aceste autobuze….pt a cui buzunare ? Sau mai exact…in buzunarele cui intra acesti bani ?
Nu afecteaza foarte mult din punctul de vedere al cui.Ce daca nu se face nimic pentru cetateni ,doar bugetul primariei e important.Nu conteaza de ulitele din centrul orasului ca nu au lumina si nici macar piatra conteaza sa cresteti taxele si impozitele,sa va fie bine voua pe ceilalti lasa-ti la mama lor ca nu prea conteaza.