(FOTO) Consiliul Local Bistrița a dezbătut din nou proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice în anul 2016, după ce acesta a fost respins în ședința din 23 decembrie. Atunci, Consiliul Local Bistrița a respins proiectul cu 10 voturi pentru și 8 abțineri, fiind necesare 11 voturi pentru. În schimb, proiectul privind taxele speciale a trecut.
La ședință au participat 20 de consilieri locali, absent fiind, ca și la ședința precedentă, Constantin Rus (PSD).
De această dată, proiectul a fost aprobat.
Gheorghe Tuță (PNL): ”Ședința nu se referă decât la reluarea discuțiilor vizavi de nivelul impozitelor și taxelor cu care primarul a venit ca propunere. Problema impozitelor pe clădiri pentru persoanele fizice și juridice rămâne. Nivelul propus pentru persoanele fizice este nivelul minim prevăzut în Codul Fiscal, 0,08% pentru clădirile rezidențiale de domiciliu și 0,2% pentru cele nerezidențiale. Impozitul pentru clădirile persoanelor juridice. 0,08% minim, maxim 0,2% este prevăzut pentru clădirile rezidențiale iar pentru nerezidențiale – 0,2% – 1,3%. Am propus o ajustare și pentru persoanele juridice, în 2015 a fost 1,5%, un nivel foarte ridicat, o reducere la clădirile nerezidențiale deținute de persoane juridice la 0,5% nu 1,3% cât propune inițiatorul. Impozite mai mici înseamnă un mediu concurențial mai bun. Noi trebuie să atragem investiții și să creăm locuri de muncă noi prin astfel de scăderi de taxe, nu prin creșteri așa cum face primarul din 2009 încoace. Mă gândeam că domnul primar, văzând poziția CL la precedenta ședință, va veni cu modificări. Nu putem fi de acord cu 1,3%. Mai propun eliminarea taxei de staționare pentru taximetriști pe locurile de așteptare, care este de 200 lei”
Primarul Ovidiu Crețu: ”Am introdus modificarea privind cota pentru persoanele fizice clădiri nerezidențiale, 0,2% minimim admis față de 1,3% cât era inițial. În rest, proiectul este la fel. Banii sunt necesari pentru realizarea proiectelor noastre. Sunt două obiective importante care trebuie finalizate, Campusul Școlar de la CN ”Liviu Rebreanu”, plus pârtia de schi. Apare o reducere de 800.000 de lei la această scădere la clădirile nerezidențiale. Dacă am fi coborât cota la 0,5 ar fi însemnat o diminuare a bugetului cu 4 milioane lei, dacă am fi pus 1,1% diminuarea e de 1,8 milioane. Domnul Tuță vine numai cu diminuări, pentru că sunt extrem de populiste. Locuri de muncă sunt în exces la Bistrița. Bugetul structurat este unul echilibrat, fără creșteri față de anul trecut, cu excepția persoanelor fizice clădiri nerezidențiale, unde am fost obligați. Taxa pentru taximetre este firească, cetățenii plătesc taxă de 100 de lei pe an pentru parcarea rezidențială. Taxa pentru taximetriști are același rol, atunci nu văd de ce cetățenii să plătească iar taximetriștii nu. Propunerile făcute de domnul Tuță nu se susțin și este o abordare politică a bugetului”.
Ioan Peteleu (PNL): ”Domnul primar înțelege prin mediul economic local doar întreprinderile mari. Nu contest că sunt mari angajatori, dar sunt contribuabili la bugetul general și nu la cel local. Noi susținem antreprenoriatul ca o alternativă pentru cariera profesională, noi ne dorim să susținem și IMM-urile, principalul motor al economiei”.
Ovidiu Crețu: ”Noi discutăm despre taxele și terenurile plătite pe terenuri și imobile, pe care le plătește toată lumea, inclusiv marile întreprinderi, ei sunt cei care formează bugetul, marile unități acoperă o pondere foarte importantă din buget. Asta nu înseamnă că nu sunt de acord că trebuie stimulate și investițiile mici. De aceea am făcut parc Industrial, vom face și incubator de afaceri. Bugetul a ajuns într-o formă echilibrată, poate asigura inclusiv asfaltarea unor străzi. Rata șomajului din Bistrița fiind zero, fiind o criză de mână de lucru, e greu să derulezi afaceri în Bistrița. Trebuie să existe o industrie diversificată, IMM-urile să existe și ele, dar ca să avem un oraș în care tuturor să le placă să trăiască se rezolvă prin contribuții bugetare”.
Ioan Peteleu: ”Șomajul nu este zero, în Bistrița există șomaj și va exista. de acord că în anumite domenii nu există forță de muncă, dar atât”.
Gheorghe Tuță: ”Domnul primar propusese 1,3 pentru clădirile nerezidențiale, acum vine cu 0,2% la solicitarea cetățenilor și consilierilor. Ăsta e motiv, să iei 4 milioane de la IMM-uri ca să îi bagi în pârtia de schi. A luat împrumut 5 milioane de euro și acum vrea să-și acopere erorile. Potențiala diminuare de 4 milioane lei e relativă. Cred că e mai important să relaxăm povara fiscală și să judecăm mai mult pe ce aruncăm banii municipiului, pe pârtii sau pe altceva”.
Ovidiu Crețu: ”IMM-urile nu sunt motorul economiei, ci siguranța economiei. Știu că sunt și vor fi șomeri, dar faptul că unități economice aduc muncitori chiar din străinătate este real. Faptul că nu sunteți de acord cu pârtia de schi și zona Wonderland, știm de mulți ani. Dacă reușim să plătim o parte din costurile de realizare din bugetul propriu fără să apelăm la împrumut eu cred că este o chestie foarte bună. Faptul că am atras 3 milioane de euro din bani europeni pentru Campusul CNLR este un lucru foarte bun. Diferența este dacă vezi partea plină sau partea goală a paharului”.
În ședință a luat cuvântul și președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji: ”Dezbaterea se face cu încălcarea prevederilor legale. Legea spune că impozitele și taxele locale pot fi majorate în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Termenul până la care hotărârea trebuia adoptată este 7 noiembrie. Dacă hotărârea va fi adoptată, o vom ataca în contencios adminstrativ”.
Ovidiu Crețu: ”Taxele nu au fost majorate. A trebuit să refacem toată filozofia taxelor pe noul Cod Fiscal”.
Secretarul municipiului, Floare Gaftone: ”Proiectul a fost depus la secretar în 26 octombrie. Nu s-a făcut o dezbatere publică. 90% din orașe au aprobat taxele până în 7 noiembrie. Am avizat de legalitate acest proiect important”.
Propunerea de reducere de la 1,3% la 0,5% a fost respinsă cu 10 voturi pentru, 2 împotrivă și 8 abțineri. Propunerea de eliminare a taxei de utilizare a locurilor de așteptare de către taximetriști a fost și ea respinsă cu 10 voturi pentru, 1 împotrivă și 9 abțineri.
Proiectul general al taxelor și impozitelor a fost adoptat în final cu 12 voturi pentru, 2 împotrivă și 6 abțineri.
La finalul ședinței, primarul Ovidiu Crețu i-a invitat pe consilierii locali la un pahar de șampanie, pentru a-și ura un An Nou fericit și La mulți ani.
Pana la urma domnul primar recunoaste ca aceasta marire de impozite este necesara pentru finalizarea a doua proiecte cel putin sensibile pentru administratia locala. Pentru Campusul Liviu Rebreanu unde tocmai s-au pierdut 4 milioane de euro din cauza intarzierii lucrarilor si celebra”partie de schi” extrem de necesara mai ales iarna asta cand zapada „curge” din cer asa cum vedeti afara. Primul proiect, necesar de altfel, dar prost administrat, al doilea proiect fara relevanta pentru Bistrita, cand faleza Bistritei arata dezastruos, cand Padurea Codrisor asteapta sa fie declarata parc, cand siguranta cetatenilor se bazeaza pe o politie locala ineficienta etc. Cuvantul „eficienta” scris de reprezentantii societatii civile se pare ca nu exista in vocabularul administratiei locale.
O constructie nerezidentiala a persoanei fizice este clar pe activitati economice.
Acea constructie este cu destinatia de a fi inchiriata.
PE LANGA IMPOZITUL MARIT DE 2,5 ORI SE MAI PLATESTE SI IMPOZITUL PE CHIRII
DACA AI CUMPARAT O CONSTRUCTIE NEREZIDENTIALA CA SI PERSOANA FIZICA CU 100.000 EURO TU FRAIER ROMAN IN 50 DE ANI O MAI PLATESTI ODATA LA PRIMARIE si asta ca ei sa aiba bani de salarii si telefoane!!!!
TRAIASCA USL !!! Da nu-i vad pe ECOLOGISTI ? Daca o tulit-o de la cioc..cioc, felicitari.
Va felicit Domnule TIBERIU CAMARAS !!! Va sustin si va respect ! BRAVO !!!
Ce intalnire de rahat cu politruci constipati. O atmosfera diareica.