Social

Teama de CAP, învinsă la Chiochiş. Ce va face noua cooperativă înfiinţată în comună

În plin sezon al arderilor de mirişti, primarul din Chiochiş, Vasile Silaşi, a venit cu o idee excelentă agreată de localnici: să nu le mai dea foc, ci să le folosească pentru brichete-peleţi care să fie făcuţi din resturile vegetale. Pentru aceasta însă, oamenii au fost îndemnaţi să depăşească teama de CAP şi să înfiinţeze o cooperativă care să le aducă locuri de muncă şi profit.

„Am văzut că, în Occident funcţionează cooperative la scară destul de mare. Şi atunci am adunat câţiva oameni cărora am încercat să le explic că singura şansă de a revigora zona ca economie şi locuri de muncă este o cooperativă. Acolo să fie angajaţi oameni care să ne spună cum să ne vindem produsele, să ne facă marketing şi autorizarea produsului. Asta a fost ideea de la care am pornit în cooperare cu Grupul de Acţiune Locală Ţinutul Haiducilor. În prima fază, am gândit să facem o fabrică de brichete-peleţi din resturi vegetale, din spinii de pe păşuni, ca să avem un venit constant şi să putem angaja personal care să se ocupe de marketing, de autorizarea produselor, etc. După ce avem un venit permanent să depunem la GAL Ţinutul Haiducilor – eu sper în cursul lunii septembrie octombrie când va fi gata strategia – un proiect să facem şi un abator-carmangerie fiindcă e o zonă în care se cresc mulţi porci. Ar fi mult mai eficient ca oamenii să crească porcii, să-i aducă la abator, să prelucrăm carnea şi să o vindem mai departe”, a spus primarul Vasile Silaşi pentru Timp Online.

În prima fază, edilul a găsit 25 de localnici care s-au raliat ideii sale. E conştient însă că exemplul lucrului bine făcut îi va atrage şi pe alţii la aceeaşi masă. „Trebuie să pornim de undeva. Trebuie să facem o hală în care să funcţioneze făbricuţa de brichete-peleţi. Noi înfiinţăm cooperativa ca să creăm plus valoare comunei, să asigurăm locuri de muncă, iar membrilor ei un profit anual care să le dea stabilitate financiară. Am finalizat înfiinţarea cooperativei, întăbulăm un teren de la primărie şi îl concesionăm către această cooperativă ca să putem să îi asigurăm utilităţile şi apoi să facem proiectul pentru hala de producţie şi să achiziţionăm fabrica de peleţi sau de brichete. În jur la 10 locuri de muncă s-ar crea prin deschiderea acestei fabrici. În prima fază, avem 25 de persoane care s-au înscris şi au plătit o taxă ca să plătim la Registrul Comerţuluji înscrierea, iar până în data de 1 iulie a.c., am hotărât să depunem diferenţa de bani pentru a începe platforma, hala şi achiziţionarea utilajului. Am găsit unul la un preţ acceptabil în Oradea. Am găsit şi un IFN tot în Oradea care e dispus să ne finanţeze achiziţionarea utilajelor pe cooperativă. O linie completă de procesare costă cam 40.000 de euro”, a spus el.

Fabrica va avea ce lucra timp de doi ani cel puţin. „Materie primă există. Am făcut un calcul şi, în jur la doi trei ani, ne-am descurca cu resturile vegetale care există în comună. Dacă adunăm spinii de pe păşuni, avem materie primă gratis în primii ani. Apoi, vreau să îi învăţ pe oameni să planteze salcie energetică în locurile în care se pretează. La o capacitate de prelucrare de 500 de kg pe oră, cum am preconizat să cumpărăm utilajul, am avea nevoie de circa 100 de hectare de salcie energetică pentru a asigura o producţie zilnică pe fabrica de peleţi”, a spus Silaşi.

În comuna Chiochiş sunt câteva sute de hectare de păşuni.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.